Wednesday, April 30, 2014

Μια καινούργια ιδέα: βουλιάξτε τα πανεπιστήμια της περιφέρειας


Κι εκεί που νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα από τους υπουργούς Παιδείας εδώ και δεκαετίες, ήρθε ο κ. Αρβανιτόπουλος φέτος να αποδείξει πως έχουμε να δούμε πολλά ακόμα. Φέτος το υπουργείο πήρε μια νέα απόφαση. Η απόφαση ήταν να βουλιάξει τα πανεπιστήμια της περιφέρειας αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των εισακτέων, ιδιαίτερα στις θετικές σχολές - ποιος ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες, όπως το αν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές για να μορφωθούν οι φοιτητές που θα μπουν στα πανεπιστήμια.
Για να πάρετε μια εικόνα του μεγέθους του εγκλήματος που συντελείται, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω την επιστολή που έστειλε στον υπουργό παιδείας χθες το ΔΣ του συλλόγου των καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο οποίο μετέχω.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ που ανακοινώθηκε πρόσφατα, σημειώνεται μια σημαντική αύξηση στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Για παράδειγμα η Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, με 28 μέλη ΔΕΠ, θα δεχθεί φέτος 225 εισακτέους (πριν 2 χρόνια οι εισακτέοι ήταν 130), όταν η Σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ, με 85 μέλη ΔΕΠ, θα δεχθεί τον ίδιο αριθμό εισακτέων (225).
Για να μπορέσουν οι φοιτητές να σπουδάσουν, και κατ’ επέκταση να αποφοιτήσουν, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε διαλέξεις και εργαστήρια. Σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ιδιαίτερα της περιφέρειας, ο αριθμός των εισακτέων είναι πολύ μεγαλύτερος από τη χωρητικότητα των διαθέσιμων αιθουσών. 
Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η αναλογία πρωτοετών (αλλά και συνολικού πλήθους φοιτητών) ανά μέλος ΔΕΠ είναι πολύ μικρότερη από την υπάρχουσα στην Ελλάδα. Αν κοιτάξουμε παραδείγματα εξαιρετικών πανεπιστημίων των ΗΠΑ, η αναλογία προπτυχιακών φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ κυμαίνεται από 3:1 έως 8:1 (Caltech, Columbia, Stanford, MIT), ενώ παραπλήσιες αναλογίες υπάρχουν στα καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.  Εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το παράδειγμα των πανεπιστημίων αυτών μόνο για τους φοιτητές που βρίσκονται εντός των προβλεπόμενων ετών φοίτησης,  θα έπρεπε να είχαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες πανεπιστημιακούς καθηγητές στην χώρα. 
Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι εξ αιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ, αλλά και επειδή το διδακτικό, ερευνητικό και εργαστηριακό προσωπικό διαρκώς φθίνει, οι φοιτητές στερούνται την απαραίτητη καθοδήγηση στις σπουδές τους.

Το Υπουργείο Παιδείας, την ίδια στιγμή που μειώνει δραματικά τους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων, δεν προκηρύσσει νέες θέσεις ΔΕΠ και προχωρά σε διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, ταυτόχρονα ανακοινώνει περαιτέρω αύξηση των εισακτέων. Που αποβλέπει αυτή η αύξηση;
Αυξάνοντας τον αριθμό των εισακτέων χωρίς να εισακούει τα πανεπιστήμια που κάθε χρόνο προτείνουν τον κατάλληλο αριθμό εισακτέων φοιτητών που μπορούν να υποστηρίξουν, η Κυβέρνηση, κατά την γνώμη μας:
         Αποπροσανατολίζει τους νέους και τις οικογένειές τους, καθώς τους υπόσχεται σπουδές, ενώ στην πραγματικότητα κάποιοι από εκείνους δε θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω έλλειψης χώρου, υποδομών και προσωπικού.
        Δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την σχέση που απαιτείται με τους καθηγητές για τη σωστή μόρφωσή τους.
     Οδηγεί πολλούς νέους (των οποίων οι επαγγελματικοί κλάδοι είναι προ πολλού υπερκορεσμένοι) αλλά και μέλη ΔΕΠ να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Με την επιστολή αυτή σας καλούμε να ορίζετε τον αριθμό των εισακτέων βάσει των προτάσεων των πανεπιστημίων, αποδεικνύοντας έτσι ότι σέβεστε την γνώση των πανεπιστημιακών Σχολών για τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν σωστά για να αποτελέσουν το μελλοντικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ Πολυτεχνείου Κρήτης


No comments:

Post a Comment