Monday, March 10, 2014

Μπου χι χα


Παρακολουθεί κανείς τις ειδήσεις καθημερινά, σε όλους τους τομείς της ζωής μας, και δεν ξέρει αν πρέπει να βάλει τα γέλια ή να πάει στον τρελογιατρό για να τσεκάρει τι ισχύει: αν ζει σε μια χώρα που δεν στέκει καλά ή αν ο ίδιος πρέπει να πάρει κανένα χαπάκι. Λέω να προτιμήσω τα γέλια, καθώς θυμάμαι τα παρακάτω γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Βγαίνει στο Mega Σαββατοκύριακο ο κύριος Θεόδωρος Πάγκαλος και λέει πως η νούμερο ένα περίπτωση διαπλοκής στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι στο χθεσινό του φύλλο το «Πρώτο Θέμα» στηρίζει τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι. Ίσως πρέπει να το επαναλάβω: ο κύριος Πάγκαλος, ένας από τους μεγαλύτερους μεγάλο-υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν σφιχταγκαλιασμένο επί δεκαετίες με ΜΜΕ και, όπως αποδείχτηκε και δικαστικά πλέον, με ξένα κέντρα διαπλοκής, κατηγορεί ως διαπλεκόμενο ένα κόμμα που στην ουσία δεν υπάρχει ακόμα.
Την αμέσως προηγούμενη μέρα, ανακοινώθηκε από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός η απόλυση του προπονητή της ομάδας μπάσκετ, κυρίου Πεδουλάκη. Ο κύριος Πεδουλάκης ανέλαβε πέρυσι μια ομάδα που είχε μείνει με έναν-δύο παίκτες μετά από μια αποτυχημένη χρονιά, υπέγραψε με παίκτες πολύ πιο φτηνούς από το παρελθόν γιατί η ομάδα δεν είχε πια πολλά χρήματα να διαθέσει, πήρε πρωτάθλημα και κύπελλο στην Ελλάδα, έφτασε μια ανάσα από το να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα και να πάει στο final four και θα τα κατάφερνε αν δεν είχε και κόντρα την διαιτησία, φέτος έχει ήδη πάρει το κύπελλο Ελλάδας, έχει εξασφαλίσει πλεονέκτημα έδρας στο πρωτάθλημα νικώντας τρεις συνεχόμενες φορές τον Ολυμπιακό (ως οπαδός του Ολυμπιακού είμαι ιδιαίτερα εκνευρισμένος γι’ αυτό), είναι ο μόνος προπονητής στην Ευρώπη που έχει βρει τρόπους για να περιορίσει τον Σπανούλη (ούτε ο Ομπράντοβιτς το είχε καταφέρει), και στην Ευρωλίγκα η ομάδα του πάλευε για να μπει στις οκτώ καλύτερες, έχοντας μόνο ένα πραγματικά κακό αποτέλεσμα, αυτό της περασμένης Πέμπτης με την εντός έδρας ήττα από την Λαμποράλ. Και απολύθηκε! 
Και καταλήγουμε με την Γιουροβίζιον. Όπου για πρώτη φορά στα τελευταία είκοσι χρόνια, απ’ όσο θυμάμαι, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να γράψουν τραγούδι δύο τόσο σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί όπως ο κύριος Νίκος Αντύπας και ο κύριος Άρης Δαβαράκης. Και έγραψαν το τραγούδι «Πεταλούδα στην Αθήνα», με απολύτως ελληνικό στίχο και άκουσμα. Αντί να τους κάνει απευθείας ανάθεση, η Ελλάδα προτίμησε να δαπανήσει λεφτά (η Κύπρος αρνήθηκε να πάει φέτος στην Γιουροβίζιον για οικονομικούς λόγους), να κάνει το γνωστό πανηγύρι του «ελληνικού τελικού», να βάλει τον κόσμο να ψηφίζει με SMS, και να βάλει το τραγούδι των Αντύπα-Δαβαράκη να διαγωνιστεί με δύο ξενικού στίχου dance τραγούδια και ένα ελληνικό μεν τραγούδι, αλλά γραμμένο από τον περυσινό μας εκπρόσωπο στην Γιουροβίζιον, τον κ. Κόζα (δεν θα ήταν υπερβολή, νομίζω, το να μην πάει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά). Αναρωτιέμαι: αν το θέμα είναι απλώς ποιο τραγούδι θα αποφασίσουν να ψηφίσουν όσοι εκείνοι την ώρα θέλουν (και έχουν) να δώσουν 2 Ευρώ για να στείλουν το SMS τους, αν το θέμα δεν είναι να στείλουμε ένα τραγούδι που να δίνει (έστω κάπως) ποιοτικό άρωμα Ελλάδας, τότε γιατί να μην στείλουμε απευθείας το καινούργιο τραγούδι του κ. Παντελή Παντελίδη; Έτσι κι αλλιώς, κάθε νέο του single πιάνει κορυφή στα σχετικά charts, ο κόσμος τον λατρεύει. Άντε, επειδή θέλουμε να υπάρχει και κάποιος στίχος που να τον καταλαβαίνουν οι ξένοι, ας στείλουμε την Άντζελα Δημητρίου με το «κάνω come back».    

No comments:

Post a Comment