Wednesday, March 05, 2014

4000 Ευρώ




Παρακολουθώ εδώ και μερικούς μήνες το θέμα με την αγοραπωλησία ενός βρέφους, την περασμένη χρονιά. Η βιολογική μητέρα του βρέφους έχει πολλά παιδιά και δεν μπορούσε να τα ζήσει. Οπότε επέλεξε να πουλήσει για 4000 Ευρώ, όπως λέει το κατηγορητήριο, το κοριτσάκι της σε ένα ζευγάρι που δεν είχε παιδιά (είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να τεκνοποιήσει χωρίς επιτυχία).
Το ζευγάρι ισχυρίζεται τώρα πως δεν υπήρξε αγοραπωλησία, πως απλώς τους έδωσε το παιδί. Η γνώμη μου είναι πως αυτό δεν παίζει ρόλο, στην συγκεκριμένη περίπτωση. Πως δηλαδή το αν υπήρξε αγοραπωλησία ή όχι βαρύνει ηθικά την βιολογική μάνα, όχι τους ανθρώπους που πήραν το παιδί για να το μεγαλώσουν. Και πως η εφαρμογή του νόμου σε αυτή την περίπτωση, με τους αστυνομικούς να παίρνουν μετά από οκτώ μήνες το παιδί από το ζευγάρι για να το βάλουν σε ίδρυμα, είναι φρικιαστική.
Βεβαίως, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα, που κάνει απαραίτητη την ύπαρξη του νόμου. Το θέμα είναι ότι αν αρχίσουν αγοραπωλησίες ή παραχωρήσεις βρεφών θα βρουν ευκαιρία να κάνουν την εφιαλτική δουλειά τους οι παιδεραστές και οι παραγωγοί παιδικής πορνογραφίας, με άλλα λόγια τα μόνα όντα που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ανάμεσά μας επειδή απλούστατα δεν ανήκουν στο ίδιο είδος με μας. Δεν είναι άνθρωποι.
Οπότε, η ερώτηση είναι: και τι πρέπει να γίνει;
Το έχω ξαναγράψει, σε παλιότερο κείμενο εδώ στο Ημερολόγιο: πρέπει να εξατμιστεί ο γραφειοκρατικός χρόνος που απαιτείται για να δοθεί ένα παιδί για υιοθεσία. Αν είχα να βάλω τα πράγματα σε μια ζυγαριά, εμένα δεν με νοιάζει τόσο το να «τρέξει» η δικογραφία για τις ΜΚΟ ή τις μίζες στους εξοπλισμούς, όταν η ίδια δικαστική εξουσία καθυστερεί επί χρόνια τις διαδικασίες για να «απελευθερωθεί» το κάθε παιδί νομικά ώστε να μπορεί να υιοθετηθεί. Οι ΜΚΟ και οι μίζες είναι το βρώμικο παρελθόν, και βεβαίως πρέπει να το διαλευκάνουμε. Αλλά τα παιδιά στα ιδρύματα είναι ψυχές που μπορούν να νιώσουν αγάπη και να δημιουργήσουν το μέλλον, και εμείς ως κοινωνία τους την στερούμε. 
Μέχρι να λυθεί το γραφειοκρατικό ζήτημα της υιοθεσίας, που είναι ανατριχιαστικότερο οποιουδήποτε κυρίου Τσοχατζόπουλου και λοιπών αρπακτικών που αποκαλύπτονται αυτόν τον καιρό, πρέπει να υπάρξει αναδιατύπωση του νόμου ώστε να μπορεί να εξετάζεται ανά περίπτωση ακόμα και η παράνομη απόκτηση βρέφους. Το να μεγαλώνει το συγκεκριμένο κοριτσάκι σε ίδρυμα αντί να είναι με τους ανθρώπους που επί οκτώ μήνες το μεγάλωναν είναι μια ακόμα απόδειξη της ανικανότητάς μας ως κοινωνία να βρούμε ανθρώπινες λύσεις.

No comments:

Post a Comment