Wednesday, December 04, 2013

Μια μεγάλη είδηση και τρία βραχυκυκλώματα



Οι τελευταίες μέρες έχουν μία πραγματική σοβαρή είδηση και κάμποσες άλλες, που προέκυψαν από δηλώσεις οι οποίες μπέρδεψαν το ανεπαρκές μυαλό μου.

Ξεκινάω με την σοβαρή είδηση, που φιλοξένησαν χθες ως πρωτοσέλιδο τα Χανιώτικα Νέα. Πολλοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης χρειάζονται στέγη. Πάμε πάλι. Φοιτητές, παιδιά 18 – 22 χρονών, δεν έχουν που να μείνουν. Η φοιτητική εστία είναι μικρή, ο προϋπολογισμός του ιδρύματος έχει κουτσουρευτεί από το υπουργείο (όπως και όλων των Πανεπιστημίων), με αποτέλεσμα φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους επειδή δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος ζωής στα Χανιά. Εδώ και καιρό το Πολυτεχνείο προσπαθεί να πάρει το πολυπόθητο “ναι” από το υπουργείο Υγείας, ώστε το παλιό Ψυχιατρείο, που ρημάζει αναξιοποίητο, να γίνει φοιτητική εστία και για το Πολυτεχνείο και για το Τ.Ε.Ι. Για να έχουν τα παιδιά κάπου να μείνουν. Η Περιφέρεια Κρήτης δηλώνει πως στηρίζει το αίτημα. Ο δήμος δεν πρέπει να κάνει ΣΗΜΕΡΑ έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που θα στηρίξουν το αίτημα όλες οι παρατάξεις μαζί, σαν να κρεμόταν το μέλλον τους από αυτό; Δεν πρέπει να βγάλουν ψήφισμα και να πάνε εκπρόσωποι όλων των φορέων της πόλης μαζί στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και στο υπουργείο και να μην φύγουν από εκεί μέχρι να πάρουν θετική απάντηση; Αν ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης το πετύχουν αυτό, θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας τους. Θα τους θυμούνται όλοι για χρόνια. Θα έχουν δώσει στέγη σε εκατοντάδες παιδιά.

Και περνάω τώρα στις δηλώσεις που με βραχυκύκλωσαν.
Πρώτη δήλωση, ειρωνική, από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη:
«Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο, καθηγητή και υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους».
Ξαναδιαβάζω αυτή τη δήλωση, όπου ο παραπεμπόμενος στο πειθαρχικό δεν δηλώνει την αθωότητά του, ως επιχείρημα. Το επιχείρημά του για να μην παραπεμφθεί, είναι το ότι είναι εν ενεργεία πρύτανης. Ενας βλαξ σαν εμένα αναρωτιέται: τι ακριβώς είναι η θέση του πρύτανη; Είναι μήπως ο όποιος πρύτανης ένας μικρός Θεός, ώστε να είναι αδιανόητο να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό; Ο οποιοσδήποτε υπάλληλος του ελληνικού κράτους μπορεί να παραπεμφθεί, αλλά ο πρύτανης όχι; Επειδή δεν είχε γίνει παραπομπή κάποιου πρύτανη μέχρι τώρα, σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να συμβεί ποτέ; Εχουμε άσυλο και για τους πρυτάνεις, τώρα;

Δεύτερη δήλωση, για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, από τον υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα: «Ηρθε η ώρα να πληρώσει και η Εκάλη». Σε μία χώρα κατεστραμμένη, με 30% ανεργία, που συζητιέται το αν οι πλειστηριασμοί θα περιλαμβάνουν την πρώτη κατοικία των Ελλήνων και οι άνθρωποι θα μένουν στον δρόμο, σε αυτή τη χώρα λοιπόν ο εδώ και ενάμιση χρόνο υπουργός οικονομικών ανακοινώνει ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Ενας βλαξ σαν εμένα αναρωτιέται αν μας φτύνουν ή αν βρέχει.

Τρίτη δήλωση, από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Δηλαδή, όχι από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, αυτός σπάνια εμφανίζεται ή μιλάει. Μιλάνε όμως πολύ συχνά οι “κύκλοι” του. Κάνουν “διαρροές”. Οι “κύκλοι” του λοιπόν έχουν την καλοσύνη να μας ενημερώσουν ότι για τον κ. Καραμανλή, ο κ. Στουρνάρας είναι “persona non grata”. Θα σκεφτόταν κανείς: «Α! εκνευρίστηκε ο κ. Καραμανλής από τη δήλωση του κ. Στουρνάρα για την Εκάλη». Αμ δε. Ο κ. Καραμανλής δεν εκνευρίστηκε γι’αυτό. Ο λόγος του εκνευρισμού του, και της δήλωσης – διαρροής ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος, αν κατέβει με τη ΝΔ ο κ. Στουρνάρας, είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν ξεχνά μια άλλη δήλωση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει οικονομικά καταστροφική την διετία 2007 – 2009, εξηγώντας πως τότε εκτροχιάστηκε η οικονομία. Κι εγώ ο βλαξ αναρωτιέμαι: Πώς τολμάει ο κ. Στουρνάρας να λέει κάτι τέτοιο; Επειδή το δείχνουν όλοι οι οικονομικοί δείκτες εκείνης της εποχής, σημαίνει πως είναι αλήθεια; Είναι ποτέ δυνατόν ένας Καραμανλής να έχει ρίξει τη χώρα έξω; Αφού αποτελεί τη χρυσή εφεδρεία της Ελλάδας!

Σταματάω την πλάκα εδώ κι επανέρχομαι: Το παλιό Ψυχιατρείο. Ως στέγη. Για τα παιδιά που το χρειάζονται. Τώρα.

1 comment:

  1. Σωστό το αίτημα για το παλιό Ψυχιατρείο!

    ReplyDelete