Monday, February 06, 2017

H ευγένεια στον άνθρωπο είναι μεγάλο πράγμα

Ο Νίκος ο Φίλης στο υπουργείο Παιδείας ήταν ένας προφανής στόχος. Ένας άνθρωπος που ήταν αστοιχείωτος εντελώς – όχι μόνο λόγω έλλειψης πανεπιστημιακής μόρφωσης αλλά και λόγω έλλειψης γνώσεων περί εκπαίδευσης – και είχε και το θράσος να ξεστομίζει τερατώδη πράγματα, όπως π.χ. ότι κόβει ώρες διδασκαλίας από τα δημοτικά σχολεία της χώρας επειδή «τα κουράζουμε τα παιδιά» - με συνέπεια τα παιδιά στην Ελλάδα, σήμερα, να κάνουν λιγότερες ώρες μάθημα από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, συμπεριλαμβανόμενων των χωρών της Αφρικής. Ή ότι η διδασκαλία των Αρχαίων στα σχολεία είναι «παρά φύσιν». Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες αποφάσεις τις έπαιρνε όπως έχω ξαναγράψει ο Αντώνης Λιάκος και η παρέα του, που πιστεύουν στην εξαφάνιση κάθε εθνικής ταυτότητας στην Ελλάδα, και ο Φίλης απλώς τις εφάρμοζε εμφανίζοντάς τις ως δικές του. Το θράσος και η άγνοια έκαναν τον Φίλη στόχο, και ο μάστορας στα επικοινωνιακά παιχνίδια (και σε τίποτα άλλο, απολύτως) αιώνιος συνδικαλιστής και πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας τον αντικατέστησε με έναν ευγενικό, χαμογελαστό, μορφωμένο καθηγητή πανεπιστημίου, τον Κώστα Γαβρόγλου.
Και τι άλλαξε επί της ουσίας; Μήπως αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας στο δημοτικό, ή αποφασίστηκε να μην μειωθούν οι ώρες των Αρχαίων; Τίποτα δεν άλλαξε εκτός από την εικόνα του υπουργού, που έχει ένα προσεκτικό στιλ ακαδημαϊκού ώστε να μην προσφέρεται για μαζική επίθεση, όπως ο Φίλης. Όλα τα άλλα έμειναν ακριβώς τα ίδια. Το πρόγραμμα που είχε ορίσει ο Λιάκος με τον Φίλη συνεχίζεται κανονικότατα – μόνο το κόψιμο της Αντιγόνης από τα σχολεία μάλλον δεν θα γίνει, λόγω του κραξίματος που έφαγαν. Και, σε αντίθεση με το θράσος του Φίλη, έρχεται ο νέος υπουργός πολύ πιο ευγενικά και χαμογελαστά και μας εξηγεί ότι όσα απίστευτα εφαρμόζουν είναι πολύ-πολύ λογικά.
Μας εξήγησε, για παράδειγμα, με πολύ καλλιεργημένο τρόπο, ότι η θεματική εβδομάδα για τις έμφυλες ταυτότητες θα γίνει στα Γυμνάσια επειδή υπάρχουν πολλές εγκυμοσύνες 4-5 χρόνια μετά, στην 3η Λυκείου!!! (http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/gavrogloy-ehoyme-para-polles-egkymosynes-meta-tis-penthimeres-ekdromes).
Και μας εξήγησε ακόμα, χωρίς να κοκκινίσει, ότι «Πρέπει πια να αρχίσουμε να αποδραματοποιούμε το θέμα των πανελληνίων εξετάσεων. Δεν θεωρώ ότι προκαλείται κάποιο σοβαρό πρόβλημα»
Ίσως να έχει παρατηρήσει ο κ. Γαβρόγλου, αν ζει σε αυτή τη χώρα και σε αυτόν τον πλανήτη, ότι οι πανελλήνιες βιάζουν εδώ και 4 δεκαετίες τους εφήβους της χώρας. Τους στερούν την παιδική/εφηβική τους ηλικία, τους γεμίζουν άγχη και κόμπλεξ τα οποία τα βγάζουν όταν μπαίνουν στο πανεπιστήμιο – και πάρα πολλοί φοιτητές χάνουν την μπάλα εκεί, διότι το μόνο που θέλουν είναι να ξεσπάσουν, τώρα που ζουν μόνοι τους, από την καταπίεση τόσων χρόνων. Και ξέρει, και ο υπουργός και όλο το παρεάκι του – όπως και τα παρεάκια όλων των προηγούμενων υπουργών, άλλων κομμάτων, ότι η μόνη λύση για τις πανελλήνιες είναι να καταργηθούν εντελώς (να πώς μπορεί να γίνει αυτό: http://polyk.blogspot.com.au/2015/09/2.html), να παίρνουν τα παιδιά απολυτήριο Λυκείου και να πηγαίνουν οι υποψήφιοι φοιτητές να εξετάζονται σε όποιο πανεπιστημιακό τμήμα θέλουν να μπουν, από το ίδιο το πανεπιστήμιο.
Όμως αυτό θα σημαίνει αυτονόμηση των πανεπιστημίων – κάτι που το υπουργείο δεν θέλει με τίποτα, γιατί θα χάσει εξουσία – καθώς και κλείσιμο όσων πανεπιστημιακών τμημάτων δεν έχουν ζήτηση, κάτι που επίσης το υπουργείο δεν θέλει, γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος από όσους θα χάσουν ενοίκια, όταν μειωθούν οι φοιτητές στην πόλη τους. Οπότε, ας συνεχίσουμε να βιάζουμε τους εφήβους. Ας «αποδραματοποιήσουμε» όπως μας λέει ο υπουργός το θέμα των πανελληνίων εξετάσεων. Δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο.
Α, και ας φερόμαστε με το γάντι στον καινούργιο υπουργό, που είναι ακαδημαϊκός, και καλλιεργημένος, άρα πρέπει να τον σεβόμαστε περισσότερο, έτσι δεν είναι; Όλοι οι ακαδημαϊκοί χρήζουν ιδιαίτερου σεβασμού, άλλωστε, μόνο και μόνο επειδή είναι ακαδημαϊκοί. Έχουν και το κατάλληλο στιλ ώστε να τους σεβόμαστε.


No comments:

Post a Comment