Monday, February 13, 2017

Με λένε Κώστα Γαβρόγλου και το παιδί σου μου ανήκει

Εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο, μάθε το: το παιδί σου δεν σου ανήκει. Θυμάσαι που ο πατέρας του Καζαντζάκη είχε πει στον δάσκαλο: «το κρέας δικό σου, τα κόκαλα δικά μου;». Ε, τώρα πια δεν σου ανήκουν ούτε τα κόκαλα του παιδιού σου, με την έννοια του εσωτερικού κόσμου του παιδιού. Το παιδί σου ανήκει απολύτως και ολοκληρωτικά στον Κώστα τον Γαβρόγλου. Τον υπουργό Παιδείας μας, ντε. Που ΔΕΝ εξελέγη με ψήφο – εξελέγη χαριστικά, όπως όλοι οι βουλευτές Επικρατείας. Και έγινε υπουργός σε μια κυβέρνηση που αντιστοιχεί στο 20% του ελληνικού λαού (40% πήραν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις εκλογές, και ψήφισαν οι μισοί Έλληνες). Όμως τα παραπάνω δεν τον εμποδίζουν να αισθάνεται παντοδύναμος, ώστε να εφαρμόσει στα Γυμνάσια της χώρας την θεματική εβδομάδα για τις έμφυλες ταυτότητες. Για την οποία νίπτει τας χείρας του από τη μια μεριά, αφού δηλώνει πως «το πρόγραμμα το είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη ηγεσία» αλλά ταυτόχρονα λέει πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιοσδήποτε γονιός να αποσύρει το παιδί του, ακόμα κι αν ο γονιός κρίνει ότι το 12χρονο ή 13χρονο παιδί δεν είναι έτοιμο να συζητήσει για γκέι και τρανσέξουαλ ταυτότητες ή ακόμα και για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες με τον καθηγητή του ο οποίος ΔΕΝ είναι εξειδικευμένος για αυτή τη συζήτηση. «Κανένας γονέας δεν θα μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός, γιατί εξουσία είναι αυτή κι όταν την πάρεις στα χέρια σου αρχίζεις να διατάζεις. Κι όσο για την έλλειψη εξειδίκευσης στους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας (φανταστείτε αυτή τη συζήτηση για τις έμφυλες ταυτότητες μεταξύ καθηγητών και παιδιών σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό) ο κύριος Γαβρόγλου δήλωσε το εξής αμίμητο: «Έχουμε εξαιρετικές ενδείξεις από τους εκπαιδευτικούς που έχουν πάρει το πρόγραμμα στην πλάτη τους».
Ε τότε, εντάξει, βρε, γιατί δεν μας το έλεγες τόση ώρα; Αφού έχετε εξαιρετικές ενδείξεις (ούτε καν αποδείξεις, αφού δεν έχουν γίνει πιλοτικές εφαρμογές του προγράμματος) από κάποιους λίγους εκπαιδευτικούς, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άντε, ορμήστε στα παιδιά όλης της χώρας, να δούμε αν το πείραμά σας θα πετύχει. Εξάλλου, τα παιδιά μας σας ανήκουν κύριε υπουργέ, πάρτε τα, κάντε τα ότι γουστάρετε.
Στην ίδια ομιλία του, ο υπουργός δήλωσε πως θα καταργηθούν οι πανελλήνιες και πως πρέπει «να δούμε πώς σιγά - σιγά θα εισάγονται οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια με το βαθμό του Απολυτηρίου». Παρόλο που όντως οι πανελλήνιες πρέπει να καταργηθούν, αυτό που πάει να εφαρμόσει ο Γαβρόγλου, συνεχίζοντας το έργο του Φίλη, είναι ένα έγκλημα που κάνει την θεματική εβδομάδα να μοιάζει με παρανυχίδα. Όπως είχα γράψει και εδώ, όταν το ανακοίνωσε ο Φίλης (http://polyk.blogspot.com.au/2016/10/blog-post_6.html) αυτό σημαίνει ότι πλέον οι καθηγητές του λυκείου, είτε το θέλουν οι ίδιοι είτε όχι, αποκτούν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά μας. Από τον προφορικό βαθμό που θα τους βάζουν και θα έχει βάρος περίπου 10% για να μπουν στο πανεπιστήμιο, θα εξαρτάται το αν θα μπαίνει το παιδί στην σχολή που θέλει ή όχι. Βέβαια ο Γαβρόγλου λέει πως θέλει να κρατήσει το αδιάβλητο της διαδικασίας, μόνο που ξεχνάει να αναφέρει έστω και μία ιδέα για το πώς είναι δυνατόν να το πετύχει αυτό.
Θα μου πείτε, τι τον νοιάζει; Οι αλλαγές που προανήγγειλε για τις πανελλήνιες – χωρίς να έχει πετύχει συμφωνία με την αντιπολίτευση γι’ αυτές – υποτίθεται ότι θα εφαρμοστούν από το 2020. Σιγά μην είναι ο ίδιος υπουργός Παιδείας μέχρι τότε – οπότε, ας κάνει το κομμάτι του, τρελαίνοντας με τις αλλαγές παιδιά και γονείς που θα ζουν μέσα στην ανασφάλεια, και βλέπουμε η επόμενη κυβέρνηση και ο επόμενος υπουργός τι θα αποφασίσει.
Υπουργοί Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, στα δύο χρόνια εξουσίας: Μπαλτάς, Φίλης, Γαβρόγλου. Αδύνατον να αποφασίσεις ποιος ήταν χειρότερος από τον άλλο. Αδύνατον να πιστέψεις πόσο αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με κάθε τρόπο, να τσακίσει την ήδη καταπληγωμένη (όταν ανέλαβε την εξουσία) Παιδεία της χώρας.

No comments:

Post a Comment