Monday, April 04, 2016

Ο τύπος δίπλα στον τύπο δίπλα στον τύπο που πετούσε τις γάτες στον αέρα

Πολλοί έλληνες καλλιτέχνες ξεσηκώθηκαν (http://www.efsyn.gr/arthro/paraitisi-mpalta-zitoyn-oi-kallitehnes-theoroyn-ton-fampr-persona-non-grata) ενάντια στον διορισμό του κ. Γιαν Φαμπρ ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών: Μπράβο τους που ξεσηκώθηκαν, γιατί έχουν όλα σχεδόν τα δίκια του κόσμου με το μέρος τους. Αλλά έχουν και ένα άδικο.
Το άδικο βεβαίως δεν έχει να κάνει με το σήμερα. Ο κ. Φαμπρ ήρθε, μίλησε όπως περιγράφουν στην επιστολή εντελώς απαξιωτικά για όλους μας, και πήγε να στρογγυλοκαθίσει στον θρόνο του φτύνοντας επί της ουσίας τον ελληνικό λαό που τον πλήρωνε. Μιλάμε για τον υπέρλαμπρο αυτόν εναλλακτικό καλλιτέχνη που πετούσε γάτες ψηλά στον αέρα για να σκάνε με δύναμη στο έδαφος και να ακούγονται τα ουρλιαχτά τους, και ήρθε εδώ να διδάξει πολιτισμό εμάς τους ιθαγενείς.
Όμως ο κ. Φαμπρ δεν ήρθε μόνος του να μας φτύσει. Επιπλέον, προς τιμήν του, παραιτήθηκε μόλις έγινε ο ξεσηκωμός των τελευταίων ημερών. Δεν ήρθε λοιπόν μόνος του. Τον προσέλαβε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς. Τον οποίο οι καλλιτέχνες έβαλαν στην επιστολή τους, ζητώντας να παραιτηθεί. Εδώ ξεκινάει το άδικο των καλλιτεχνών. Γιατί ο κ. Μπαλτάς δεν εμφανίστηκε χθες στην δημόσια ζωή του τόπου.
Ο κ. Μπαλτάς ξεκίνησε ως υπουργός Παιδείας πριν ένα χρόνο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είπε δημοσίως ότι η αριστεία είναι ρετσινιά. Μετά, μαζί με τον κ. Κουράκη έκοψαν μια ώρα Λογοτεχνίας από το σχολείο (είχα γράψει σχετικά εδώ: http://polyk.blogspot.com.au/2015/05/blog-post_11.html) επειδή η Λογοτεχνία κάνει ηλίθιους τους ανθρώπους, ενώ η έξτρα ώρα παπαγαλίας Κοινωνιολογίας που πρόσθεσαν κάνει τους ανθρώπους πανέξυπνους. Μετά, ο κ. Μπαλτάς ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και δήλωσε δημοσίως για να το μάθει όλος ο πλανήτης ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά είναι τα «Ελγίνεια», τα χάρισε δηλαδή έμμεσα στους Άγγλους. Για να βεβαιωθεί ότι θα καταλάβουν όλοι τι εννοεί, συνέχισε, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κινηθούμε νομικά ως χώρα για να τα πάρουμε πίσω, γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο. Τους τα χάρισε λοιπόν και άμεσα. Επειδή πάλι δεν ήταν σίγουρος ότι καταλάβαμε τι εννοεί (μπορεί να διαβάζουμε λογοτεχνία και να έχουμε γίνει ηλίθιοι), απέλυσε και την Αμάλ Κλούνι, την οποία ΔΕΝ πλήρωνε το ελληνικό κράτος, αλλά Έλληνας του εξωτερικού. Τι να την κάνει ο κ. Μπαλτάς την παλιοδικηγορίνα αφού δεν θα πάει το θέμα δικαστικά; Άσε που τον εκνεύριζε και η διεθνής δημοσιότητα που έδινε υπέρ μας η Κλούνι για τα «Ελγίνεια».
Μετά από όλα αυτά, συγνώμη κιόλας, αλλά έπρεπε οι Έλληνες καλλιτέχνες να έχουν ξεσηκωθεί. ΤΟΤΕ, που οι ενέργειες Μπαλτά δεν έβλαπταν τον δικό τους εργασιακό χώρο, αλλά έβλαπταν τρομακτικά την χώρα. Όχι πως τώρα δεν έπρεπε να ξεσηκωθούν, αλλά αν είχαν ξεσηκωθεί τότε θα είχε άλλο ηθικό μέγεθος ο ξεσηκωμός.
Όμως μην ξεχνάμε και πάλι ότι ο κ. Μπαλτάς έχει ένα σημαντικό κοινό με τον κ. Φαμπρ. Διότι ούτε ο κ. Μπαλτάς αποφάσισε μόνος του να έρθει να μας καζικωθεί ως υπουργός Παιδείας αρχικά και Πολιτισμού έπειτα. Κάποιος τον διόρισε και στα δύο πόστα και τον στηρίζει φανατικά. Είναι ο ίδιος κάποιος που στηρίζει φανατικά στο υπουργείο Παιδείας τον κ. Φίλη. Ο οποίος, εκτός της παντελούς άγνοιάς του για το αντικείμενο, έκανε μόλις και κάτι ακόμα, που λίγοι γνωρίζουν:
Απαγόρευσε για τους επόμενους μήνες ομιλίες, ενημερώσεις, δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας!
Θεατρικές παραστάσεις, συναντήσεις με συγγραφείς, μουσικούς, αθλητές, κλπ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ σε όλη τη χώρα. Για να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων! Λογικό. Όπως όλοι ξέρουμε η λειτουργία των σχολείων αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα από τέτοιες απαίσιες εκδηλώσεις που καταπιέζουν τα παιδιά, ενώ κατά τα άλλα το σχολείο τα κάνει πολύ χαρούμενα όπως είναι δομημένο στην Ελλάδα.
Λοιπόν, για να εξηγούμαστε. Για όσα συμβαίνουν στην χώρα υπάρχει υπεύθυνος, με ονοματεπώνυμο. Το ονοματεπώνυμο δεν είναι Γιαν Φαμπρ. Δεν είναι Αριστείδης Μπαλτάς. Δεν είναι Νίκος Φίλης.
Ο υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν είναι ο τύπος δίπλα στον τύπο δίπλα στον τύπο που πετούσε τις γάτες στον αέρα.

No comments:

Post a Comment