Monday, April 11, 2016

Σοκαρισμένος πολύ

Είμαι πολύ σοκαρισμένος την ώρα που σας γράφω αυτές τις γραμμές. Πολύ. Δηλαδή, μιλάμε, δεν ξέρω πώς θα συνέλθω, είμαι και μεγάλος άνθρωπος. Γιατί διάβασα αυτό που συνέβη στο Αγρίνιο, όπου οι καταληψίες φοιτητές δεν επέτρεψαν στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας να μιλήσει, με συνέπεια υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να τους χαρακτηρίσει «Χρυσαυγίτες» και να έρθουν οι φοιτητές σε έντονη αντιπαράθεση με αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αναρωτήθηκα, αγαπημένε αναγνώστη: Πώς τολμούν οι άθλιοι φοιτητές να συμπεριφέρονται έτσι; Τι εικόνες είναι αυτές; Δεν ντρέπονται λιγάκι;
Μετά, ξάφνου, μια μπάλα στο πάρκο όπου βρισκόμουν με βρήκε στο κεφάλι και η προσωρινή αμνησία που είχα μου πέρασε. Και θυμήθηκα ορδές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, να στηρίζουν καταλήψεις σε πανεπιστήμια, σχολεία, και κάθε εργασιακό χώρο. Ειδικά στα πανεπιστήμια, δεν υπήρχε κατάληψη που να μην έχει συριζαίο από πίσω, τον καιρό ειδικά που το κόμμα ανέβαινε πολύ και φαινόταν να έχει προοπτικές εξουσίας.
Θυμήθηκα, ας πούμε τους πρυτάνεις Μυλόπουλο και Πελεγρίνη που φαίνονταν να προσπαθούν να κρατήσουν με κάθε τρόπο τα πανεπιστήμιά τους κλειστά, και δεν τους έμοιαζαν τότε με «χρυσαυγίτες» οι καταληψίες φοιτητές. Σήμερα ο ένας τους είναι πρόεδρος της Αττικό Μετρό και ο άλλος είναι ο υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας της χώρας.
Για να έρθουμε στα πολύ δικά μας λημέρια, στα Χανιά, θυμήθηκα και τον κ. Γιώργο Σταθάκη, που είναι μάλιστα από τους σοβαρούς αυτής της απίθανης κυβέρνησης. Πριν τρία χρόνια, οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης έκαναν κατάληψη στο κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής, με αίτημα να μείνουν εκεί κι ας μην τους χωρούσε το παλιό κτίριο που καταστρεφόταν καθημερινά από τις εκατοντάδες φοιτητών που μπαινόβγαιναν. Να μην ανέβουν για κανένα λόγο να κάνουν μάθημα στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι, ακόμα κι αν το Πολυτεχνείο δεν μπορούσε πλέον οικονομικά και πρακτικά να συντηρεί την Γαλλική. Γιατί όλα αυτά; Επειδή η Πολυτεχνειούπολη είναι άσχημη, κατά την γνώμη τους, ενώ η Γαλλική ωραία, και αυτοί ως αρχιτέκτονες είναι καλλιτέχνες, όχι μηχανικοί, και θέλουν να εμπνέονται! Επίσης, στα μικροαιτήματα της κατάληψης, εν μέσω της τραγικής ελληνικής κρίσης, ήταν να δοθούν το επόμενο πρωί 20 εκατομμύρια Ευρώ για να φτιαχτεί καινούργιο κτίριο που θα χωρούσε όλους τους φοιτητές, και θα κατέστρεφε την φυσιογνωμία της ιστορικότερης συνοικίας των Χανίων, αλλά η ιστορία είναι για τους αρχαίους, όχι για μας. Α, υπήρχε και η λεπτομέρεια ότι οι εγκαταστάσεις στον περίβολο της Γαλλικής ήταν αυθαίρετες και το Πολυτεχνείο είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο από την πολεοδομία μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.
Τότε λοιπόν, ο κ. Σταθάκης, καθηγητής σε άλλο πανεπιστήμιο (Παν. Κρήτης, στο Ρέθυμνο) ήρθε στα Χανιά και έδωσε μια ωραιότατη ομιλία μέσα στην κατειλημμένη Αρχιτεκτονική για να εκφράσει έτσι την στήριξή του στους φοιτητές. Στηρίζοντας έτσι την λογική «κάνε ότι γουστάρεις, και στο τέλος μπορεί και να σου περάσει, πάντως δεν θα έχεις ποτέ καμία επίπτωση». Και πού ξέρεις, μπορεί να πάρεις αύριο το πρωί και 20 εκατομμύρια Ευρώ.
Προσπαθήστε λίγο να βγάλετε τα γεγονότα από το ελληνικό πλαίσιο. Προσπαθήστε να σκεφτείτε όλα αυτά να συμβαίνουν σε μια άλλη χώρα. Ότι οι φοιτητές κάνουν κατάληψη στο πανεπιστήμιο επειδή δεν γουστάρουν να κάνουν μάθημα σε άλλες αίθουσες από αυτές που έχουν συνηθίσει. Ότι ένας καθηγητής άλλου ιδρύματος έρχεται για να στηρίξει την κατάληψη αυτού του ιδρύματος, και να πει στους φοιτητές ότι αυτοί θα αποφασίζουν ακριβώς σε ποιες αίθουσες θα διδάσκονται, αλλιώς να πάει στο διάολο το πανεπιστήμιο, να κλείσει το ρημάδι. Τι εννοείτε ότι σας φαίνεται αδιανόητο να συμβεί αυτό οπουδήποτε αλλού; Τι εννοείτε ότι σας φαίνεται εξωφρενικό το ότι συνέβη ακόμα και στην χώρα μας, και ότι αυτή η κουλτούρα του «κάνω ότι γουστάρω» μας έφερε στην σημερινή κατάντια; Αααα… Δεν σας αντέχω πια. Με αυτά που λέτε φοβάμαι ότι εκτός από γαϊδούρια (http://polyk.blogspot.com.au/2016/04/blog-post_8.html) είστε και φασίστες.
Υ.Γ. Δεν ξέρω τα προβλήματα των φοιτητών στο Αγρίνιο, οπότε το παραπάνω σχόλιο προφανώς δεν αφορά τα προβλήματα αυτά. Αυτό που ξέρω (και όποιος έχει μάτια το βλέπει) είναι ότι η μόδα των καταλήψεων στην Ελλάδα κρατάει καλά εδώ και 25 χρόνια, και δεν έχει λύσει ποτέ τίποτα. Τις καταλήψεις τις χρησιμοποιούν οι αντιπολιτεύσεις, που τις στηρίζουν/υποδαυλίζουν για να κερδίζουν ψηφαλάκια, και επίτηδες δεν τις αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις, για να εκτονώνεται μέσω των ανούσιων καταλήψεων η οργή του κόσμου, είτε δίκαιη είτε άδικη. Συχνά, πολλοί απ’ όσους συμμετέχουν στις καταλήψεις είναι αθωότεροι και απ’ όσους προσπαθούν να «πολεμήσουν» και από όσους τους στηρίζουν. 

No comments:

Post a Comment