Monday, September 04, 2017

Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ

Ελάτε, τώρα, ομολογήστε το, μεταξύ μας είμαστε. Μετά την δήλωση-σταθμό του τότε υπουργού Παιδείας Α. Μπαλτά ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά» και μετά τον όλεθρο που λεγόταν «Νίκος Φίλης, υπουργός Παιδείας», φανταζόσασταν ποτέ ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα; Όχι, ε; Είδατε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει τους περιορισμένους ορίζοντες της φαντασίας σας;
Την προηγούμενη Δευτέρα έγραψα για το τέρας των νέων πανελληνίων εξετάσεων που ετοιμάζει ο Κώστας ο Γαβρόγλου, δημιουργώντας ήδη τεράστιο αναβρασμό σε γονείς και παιδιά. Νόμιζα πως το είχα καλύψει το θέμα. Κούνια που με κούναγε. Μέσα στην εβδομάδα, ο Κώστας, ο άνθρωπος που δήλωσε μέσα στη Βουλή ότι προτρέπει όσους καλούς επιστήμονες θέλουν να πληρώνονται στο ελληνικό πανεπιστήμιο να φύγουν στο εξωτερικό, επανήλθε με δηλώσεις του και έδωσε διευκρινίσεις. Έτσι, για να μας δείξει ότι δεν υπάρχει πάτος σ’ αυτό που ζούμε.
«Οι πανελλήνιες εξετάσεις του Ιανουαρίου θα είναι προαιρετικές», δήλωσε.
Κι όταν του επεσήμαναν πως αυτό δεν είχε ανακοινωθεί πουθενά στο σχέδιο του υπουργείου, είπε: «Ίσως ήταν κρυμμένη έννοια. Δεν ήταν κομπίνα».
Ελπίζω τώρα να νιώσατε όλοι καλύτερα. Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλήνιες εξετάσεις δεν ήταν κομπίνα.
Πάμε να δούμε και την ουσία; Τον Ιανουάριο, στη μέση της τρίτης Λυκείου τα παιδιά θα δίνουν, αν θέλουν, πανελλήνιες εξετάσεις στην μισή ύλη. Αν ο βαθμός είναι καλύτερος από αυτόν που ΘΑ γράψουν τον Ιούνιο, τότε ο βαθμός του Γενάρη θα μετράει, αλλιώς δεν θα μετράει. «Το μπόνους είναι δεύτερη ευκαιρία και παιδαγωγικά έχει μόνο θετικές αντανακλάσεις», δήλωσε ο Κώστας ο παιδαγωγός.
Κώστα, για πες μου επειδή δεν είμαι πολύ καλός στην αριθμητική, η δεύτερη ευκαιρία (Γενάρης) δίδεται πριν την πρώτη ευκαιρία (Ιούνης); Επίσης, Κώστα, το μπόνους του Γενάρη το προσφέρεις πάνω στην μισή εξεταστέα ύλη. Οπότε, κάποιος που δίνει εξετάσεις και τον Γενάρη έχει πλεονέκτημα έναντι κάποιου που δίνει μόνο τον Ιούνιο, αφού δεν ανταγωνίζονται στην ίδια ύλη. Αυτό θα ήταν δίκαιο μόνο αν οι πανελλήνιες δεν ήταν διαγωνισμός, δηλαδή αν αρκούσε ο μαθητής να πιάσει μια συγκεκριμένη βαθμολογία για να μπει στην σχολή που θέλει και δεν έπρεπε να ξεπεράσει άλλους. Όμως οι πανελλήνιες είναι διαγωνισμός, και σ’ έναν διαγωνισμό δεν μπορεί να υπάρχουν προαιρετικά μπόνους για κάποιους έναντι άλλων, σωστά; Λάθος! Διότι όπως γράφουν τα ρεπορτάζ, «πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά η καθιέρωση βάσεων ανά σχολή, αντί του ορισμού συγκεκριμένου αριθμού εισακτέων. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται ως ότι κάθε σχολή θα ορίζει μία βάση και όσοι την περνούν θα εισάγονται σε αυτήν ανεξαρτήτως αριθμού».
Ας αγνοήσουμε για λίγο το «εξετάζεται σοβαρά» που μπορεί να είναι και λόγια του αέρα, στην οποία περίπτωση έχουμε άνιση μεταχείριση διαγωνιζόμενων όπως έγραψα πριν. Ας πιστέψουμε ότι όντως «εξετάζεται σοβαρά» να μπει ένας βαθμός βάσης σε κάθε σχολή. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς εδώ είναι: Τι-λες-ρε-Κώστα; Αν δηλαδή βάλεις την βάση στην Ιατρική στο 18 και καταφέρουν να περάσουν την βάση δέκα χιλιάδες μαθητές, θα πάρει δέκα χιλιάδες πρωτοετείς γιατρούς η Ιατρική; Ποιοι θα τους εκπαιδεύσουν, σε ποια αμφιθέατρα, σε ποια εργαστήρια, με ποιον εξοπλισμό; Εδώ και χρόνια οι σχολές παρακαλούν για τεράστια μείωση εισακτέων γιατί δεν τα βγάζουν πέρα και οι φοιτητές δεν λαμβάνουν το σωστό επίπεδο σπουδών, τώρα θα μπαίνει ο κόσμος χύμα στο πανεπιστήμιο; Μήπως θα δώσεις μέσα σε μια νύχτα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ σε όσες σχολές γεμίσουν με κόσμο, για να προσλάβουν καθηγητές, να κατασκευάσουν κτίρια, να αγοράσουν εξοπλισμό;
Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω τώρα, να σκεφτούμε και τον μαθητή που επιλέγει να μην πάρει το μπόνους του Γενάρη. Τι θα γίνει μ’ αυτόν; Θα υπάρχει κάποιου είδους ποινή, που δεν πήρε το μπόνους; Σίγουρα ο Κώστας θα έχει μια απάντηση στην ερώτηση αυτή, αφού όπως δήλωσε πριν μια βδομάδα, «το σχέδιό μας είναι καλά επεξεργασμένο». Όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό το θέμα λοιπόν, ο Κώστας δήλωσε: «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουμε».
Μιλάμε για καταπληκτική επεξεργασία του σχεδίου.
Κι επειδή ο Κώστας είναι ασυγκράτητος, συνέχισε: «Επειδή όμως υπάρχουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, ο προφορικός βαθμός, η συνολική συμμετοχή του μαθητή και η ερευνητική εργασία, βλέπουμε ότι τελικά οι κλειστού τύπου πανελλαδικές εξετάσεις θα αποτελούν ένα απειροελάχιστο ποσοστό. Μπορεί να υπολογίζεται και στο 1%», είπε ο Κώστας.
Δηλαδή μπορεί (ΜΠΟΡΕΙ! ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ!) όλο αυτό το τζέρτζελο με τις πανελλαδικές του Γενάρη να είναι για να πάρουν ή να χάσουν οι μαθητές συν-πλην 1% επί του βαθμού τους. Τόση προσπάθεια για το 1%!
Μα γιατί θα γίνονται τελικά αυτές οι εξετάσεις, τον Γενάρη; «Παιδιά δεκαέξι και δεκαεφτά ετών ξυπνάνε μέσα στο άγχος, σέρνονται στο σχολείο, ύστερα τρέχουν στα φροντιστήρια, δεν έχουν χρόνο να κάνουν τίποτε και ακόμη και τα Σαββατοκύριακά τους είναι κλεισμένα με μαθήματα και δραστηριότητες. Δεν είναι σωστό να τους επιβάλλουμε έναν τέτοιο τρόπο ζωής», είπε ο Κώστας. Και η λύση που βρήκε για να τους αλλάξει τον τρόπο ζωής είναι να διπλασιάσει τις εξετάσεις.
Κανένας άλλος λόγος για να γίνεται η εξέταση τον Γενάρη; Ο Κώστας έρχεται και πάλι να μας βοηθήσει: «Θα είναι ένα τεστάρισμα αν τυχόν αυτή η ύλη είναι ύλη καλή για εξετάσεις»! Οι εξετάσεις θα γίνονται στους μαθητές-πειραματόζωα για να ανακαλύψει το υπουργείο αν η διδακτέα ύλη είναι καλή! 
Επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου: «Το διαγώνισμα του Ιανουαρίου μειώνει τις πιέσεις των γονιών προς τους εκπαιδευτικούς για υψηλούς βαθμούς που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές επιδόσεις των παιδιών τους». Ψιτ, Κώστα, οι πιέσεις θα υπάρχουν επειδή ΕΣΥ αποφάσισες να μετράει ο βαθμός του καθηγητή στο σχολείο για το αν το παιδί θα μπει στο πανεπιστήμιο. Οπότε μας λες ότι βάζεις και τις εξετάσεις του Γενάρη για να βρεις τρόπο να μειώσεις το πρόβλημα που ο ίδιος δημιουργείς!
Και το κερασάκι στην τούρτα: «Δεν είπα ποτέ ότι θα καταργήσω τις πανελλαδικές», δήλωσε ο Κώστας. Σωστά, Κώστα. Δεν το είπες εσύ. Το είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον Μάιο, στο υπουργείο Παιδείας, σε ειδική συνέντευξη που έδωσε γι' αυτό το θέμα κι εσύ καθόσουν δίπλα του και συγκατένευες. Και δεν υπήρχε μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που να μην έκανε πρωτοσέλιδη την συνέντευξή σας.
Μπορεί, αν ο ελληνικός λαός λυπηθεί τον εαυτό του, στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει από κει που’ ρθε. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτούς τους τύπους δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.


No comments:

Post a Comment