Tuesday, June 28, 2016

Ψήφο στα 12, τώρα!

Έκανα μια πολύ σύντομη έρευνα, αφού πόσταρα το χθεσινό κείμενο: http://polyk.blogspot.com.au/2016/06/blog-post_38.html, για την συμφωνία του Αλέξη και της Φώφης ώστε να ψηφίζουν τα παιδιά στις εκλογές από την δευτέρα Λυκείου.
Έψαξα να δω τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη.
Η Γη λοιπόν, χωρίζεται σε 194 χώρες. Από τις 194, δεκατρείς χώρες έχουν ορίσει την ηλικία της ψήφου στις εθνικές εκλογές κάτω από τα 18. Οι χώρες αυτές είναι:
Αιθιοπία, Βόρεια Κορέα, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Ανατολικό Τιμόρ, Ινδονησία, (ηλικία: 17, σε αυτές τις χώρες) και Αργεντινή, Βραζιλία, Κούβα, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, Αυστρία, Σκωτία (ηλικία: 16). Σε αυτές μπορούμε να προσθέσουμε και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου μπορεί κάποιος να ψηφίζει από τα 16 του αν εργάζεται.
Ανακεφαλαιώνοντας, περίπου ένα 6-7% των χωρών παγκοσμίως επιτρέπουν σε παιδιά κάτω των 18 να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Ανάμεσα στις χώρες αυτές βρίσκονται όλες κι όλες δύο χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, και από αυτές τις δύο η Σκωτία είχε σημαντικούς λόγους να το κάνει: η μείωση του ορίου ηλικίας αφορούσε αρχικά το δημοψήφισμα που έκαναν πριν δύο χρόνια οι Σκωτσέζοι για το αν θα φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 400 χρόνια κοινής πορείας με την Αγγλία, μια απόφαση που θα επηρέαζε την χώρα για δεκαετίες - οπότε θεώρησαν δίκαιο να ψηφίσουν και οι νεαρότεροι, που θα έπρεπε να ζήσουν με αυτή την απόφαση. Στο δημοψήφισμα για παραμονή στην ΕΕ, πριν λίγες μέρες, το όριο ηλικίας παρέμεινε στα 18.
Ξαναδιαβάζω ποιες είναι οι χώρες που έχουν χαμηλώσει το όριο ηλικίας και αντιλαμβάνομαι ακριβώς πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες ο Αλέξης και η Φώφη, ποια είναι τα μοντέλα χωρών που τους ενθουσιάζουν.
Απλώς θα ήθελα να τους προτείνω να μην είναι τόσο συντηρητικοί. Είναι γνωστό σε όλη τη Γη πως οι Έλληνες είμαστε ο εξυπνότερος (και ομορφότερος) λαός στον πλανήτη. Τα παιδιά μας είναι τουλάχιστον 3-4 χρόνια μπροστά από τα παιδιά των υπόλοιπων χωρών, που όταν εκείνοι ανακάλυψαν το κρέας εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη. Οπότε, γιατί να περιορίσουμε την ψήφο σε όσους είναι πάνω από τα 16; Έχετε δει πόσο ώριμα είναι τα παιδιά στην πρώτη και στην δευτέρα γυμνασίου; Ψήφο στα 12, τώρα!



No comments:

Post a Comment