Wednesday, November 01, 2017

Σεξουαλικές και άλλες παρενοχλήσεις

Μπαίνω σε ιστοσελίδες ειδήσεων, καθημερινά, και αισθάνομαι πως εν αγνοία μου γίνεται ένας παγκόσμιος διαγωνισμός ανοησίας, για το ποιος θα πει την μεγαλύτερη. Το πρόβλημα είναι ότι οι ανοησίες που ξεστομίζονται συχνά επηρεάζουν τις ζωές και τα μυαλά πολλών ανθρώπων. Μέσα στις τελευταίες τρεις-τέσσερις μέρες έχουν γίνει τα εξής:
1.     Ένας γκέι ηθοποιός, ο Άντονι Ραπ, κατηγόρησε τον Κέβιν Σπέισι για σεξουαλική παρενόχληση η οποία είχε γίνει το 1986, όταν ο Ραπ ήταν 15 χρονών και ο Σπέισι 27. Ο Ραπ είπε πως βγήκε 31 χρόνια μετά να αποκαλύψει το περιστατικό διότι πήρε θάρρος από τις αποκαλύψεις γυναικών εις βάρος του Χάρβεϊ Ουαϊνστάιν. Ως αποτέλεσμα, το Netflix δήλωσε πως δεν θα υπάρξει 7η σεζόν για το House of Cards, όπου πρωταγωνιστεί ο Σπέισι και σταμάτησε τα γυρίσματα για την 6η σεζόν, που πλέον είναι «στον αέρα». Το μέγεθος της ηλιθιότητας όσων συμβαίνουν είναι αδιανόητο. Ο Ουαϊνστάιν έκανε κανονικές σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος γυναικών, είχε βιάσει κάποιες από αυτές, και εκβίαζε γυναίκες ηθοποιούς χρησιμοποιώντας την δύναμή του ως μεγαλοπαραγωγός. Η ιστορία του Ραπ με τον Σπέισι δεν έχει απολύτως καμία σχέση. Ο Ραπ πήγε σε πάρτι στο σπίτι του Σπέισι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, και επειδή βαρέθηκε στο πάρτι, όπου διάφοροι ηθοποιοί τα έπιναν, πήγε στην κρεβατοκάμαρα του Σπέισι μόνος του κι έβλεπε τηλεόραση. Όταν όλοι έφυγαν, ο Σπέισι, που ήταν πιωμένος, τον σήκωσε στα χέρια, έπεσε πάνω του με εμφανή σεξουαλική πρόθεση, ο Ραπ αρνήθηκε, τον έσπρωξε, και έφυγε με τον ντυμένο ακόμα Σπέισι να μην ασκεί κανενός είδους βία. Το ότι ο Ραπ ήταν 15 χρονών είναι πολύ σημαντικό και θα επανέλθω σε αυτό πολύ σύντομα. Αλλά αν το βγάλουμε για μια στιγμή από το μυαλό μας, αυτό που έκανε ο Σπέισι είναι αυτό που έχουν κάνει, κάνουν και θα κάνουν άντρες και γυναίκες όσο θα υπάρχουν άνθρωποι – αν γίνουμε τόσο ανόητοι ώστε να βαφτίζουμε «σεξουαλική παρενόχληση» την κάθε κίνηση προς όποιον μας ελκύει, τότε να ζητήσω συγνώμη κι εγώ από την γυναίκα μου που πριν κάμποσα χρόνια την έπιασα ξαφνικά και την φίλησα. Συγνώμη μωρό μου που σε παρενόχλησα σεξουαλικά. Προσθέστε στα παραπάνω και ότι ο Σπέισι δεν ήταν σταρ εκείνη την εποχή – μάλλον ο Ραπ, δεδομένης της ηλικίας του, ήταν πιο επιτυχημένος αφού έπαιζε από τα 10 του στο Μπρόντγουεϊ. Οπότε δεν τέθηκε θέμα εκβιασμού του Ραπ για να υποκύψει στον Σπέισι. Είναι τελείως άλλο πράγμα το να εκτίθενται και να τιμωρούνται τέρατα όπως ο Ουάινσταϊν και άλλο πράγμα το να αρχίσουμε πια να πρέπει να υπογράφουμε συμφωνητικά πριν ακουμπήσει ένας άνθρωπος έναν άλλο με ερωτική διάθεση.
Επιστρέφω τώρα στην ηλικία του Ραπ, εκείνη την εποχή. Η γνώμη μου για τους παιδόφιλους, όπως έχω ξαναγράψει στο μπλογκ, είναι πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το αν πρέπει η θανατική ποινή κατ’ εξαίρεση να ισχύει μόνο γι’ αυτούς. Όμως εδώ μιλάμε για ένα περιστατικό που δεν περιλαμβάνει ούτε βία ούτε καν ξεγύμνωμα και σύμφωνα με τον ίδιο τον Ραπ ο Σπέισι ήταν τύφλα στο μεθύσι. Επίσης δεν υπάρχουν άλλες καταγγελίες εις βάρος του Σπέισι για κανένα αντίστοιχο ή χειρότερο περιστατικό με ανήλικο - όλες οι ιστορίες που κυκλοφόρησαν εις βάρος του μέσα στις τελευταίες μέρες αφορούν το επιθετικό φλερτ του με ενήλικους άντρες. Οπότε, με τα υπάρχοντα δεδομένα μιλάμε για ένα ακόμα κυνήγι μαγισσών, όπως έχει ξανασυμβεί στο Χόλιγουντ.
2.     Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είδε στις δημοσκοπήσεις πως δεν μπαίνει στην Βουλή και αποφάσισε να ξεφύγει, γιατί όσο περισσότερο ντόρο κάνεις, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις να πάρεις κανένα έξτρα ψηφαλάκι από ανθρώπους τρελαμένους με όσα ζουν. Πήρε λοιπόν την βασική ιδέα του μαστρο-Κώστα του Γαβρόγλου, που θέλει τους φοιτητές, όχι την αστυνομία, να πετάνε έξω από τα πανεπιστήμια τους εμπόρους ναρκωτικών και τους νταβατζήδες και την απογείωσε: η Ζωή μας είπε πως θα καταργήσει τα ΜΑΤ και στις αστυνομικές επιχειρήσεις θα συμμετέχουν οι πολίτες. Λογικό, διότι πώς να περάσει σπιρτόζικα το βράδυ σου αν δεν κάνεις ένα ντου σε μια γιάφκα ή αν δεν ρίξεις μερικούς πυροβολισμούς με την Αλβανική μαφία; Η Ζωή επίσης θα καταργήσει, μας είπε, όσα ΜΜΕ δεν της αρέσουν και θα φτιάξει νέα ΜΜΕ που δεν θα έχουν εργοδότες και αφεντικά, θα ανήκουν στον λαό και θα κάνει ο λαός και το ρεπορτάζ, δεν χρειάζονται πια δημοσιογράφοι, όλοι θα βγαίνουμε στην τηλεόραση και θα λέμε πώς πέρασε κι αυτή η μέρα στην γειτονιά μας. Α ναι, μην ξεχάσω, η Ζωή μας είπε και ότι ο επόμενος πρωθυπουργός (δηλαδή η ίδια) θα είναι και υπουργός Δικαιοσύνης και θα κατάσχει τις περιουσίες όσων μας έβαλαν στα μνημόνια – το ποιοι είναι αυτοί δεν μας το είπε, θα το βρει στην πορεία. Οπότε στην πορεία μπορεί να αυξηθεί και η λίστα όσων θα χάσουν την περιουσία τους αφού θα είναι εχθροί του κινήματος της Ζωής. Έτσι γίνεται στα δημοκρατικά καθεστώτα, όπως αυτά που ονειρεύεται η Ζωή, είσαι εξαιρετικός αν είσαι μαζί μας. Αλλιώς, υπάρχουν και τα γκουλάγκ.
3.     Για το τέλος, άφησα την εκπληκτική δήλωση του Γκι Φορζέ, διευθυντή του ΑΤΡ τουρνουά τένις του Παρισιού, που, εκνευρισμένος επειδή ο Ρότζερ Φέντερερ στα 36 του προτίμησε να ξεκουράσει το σώμα του από το να πάρει μέρος στο τουρνουά, είπε ότι η απόφαση του Φέντερερ «μειώνει την αξιοπιστία του σιρκουί». Ο Φέντερερ, ο μεγαλύτερος πρεσβευτής του τένις στην ιστορία του αθλήματος, μειώνει την αξιοπιστία του σιρκουί επειδή δεν διαλύει το σώμα του για να παίξει στο τουρνουά του Φορζέ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις μέρες μας δεν είναι η σεξουαλική παρενόχληση. Είναι η διανοητική παρενόχληση – η επίθεση όλων των προκλητικά ανόητων δηλώσεων στα βομβαρδισμένα από πληροφορίες μυαλά μας.

No comments:

Post a Comment