Monday, March 27, 2017

Κολοσσιαίες μπαρούφες για πολλά likes

Να ξεκινήσουμε από τα εύκολα: η δήλωση του Ντάισελμπλουμ, με την οποία ουσιαστικά είπε ότι οι χώρες του νότου, γενικώς και αορίστως, έφαγαν τα λεφτά που χρωστάνε σε αλκοόλ και γυναίκες είναι απολύτως απαράδεκτη και αν είχε λίγη τσίπα θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Ο λόγος που δεν παραιτείται είναι ότι έκανε την δήλωση για πολύ συγκεκριμένο λόγο: το κόμμα του τάπωσε στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, και θέλει να ανεβάσει την δημοτικότητά του απευθυνόμενος στο κοινό της χώρας του που δεν γουστάρει τους «κακούς Νότιους». Και ο τύπος αυτός δεν έχει κανένα πρόβλημα να χωρίζει τους Ευρωπαίους σε καλούς και κακούς, αρκεί να επιζήσει πολιτικά.
Να συνεχίσουμε με τα εύκολα: η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου έγραψε στο Facebook κείμενο για τον Ντάισελμπλουμ, υπογράφοντας ως «μια πουτάνα του νότου». Σε απάντηση, ο διευθυντής της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης έγραψε «Η Αναγνωστοπούλου πιο εύκολα θα περνούσε για τσατσά παρά για πουτάνα του Νότου». Δεν νομίζω να εξεπλάγη κανείς από το επίπεδο της απάντησης. Όποιος έχει ζήσει τους συνδικαλιστές φοιτητές/νεολαίους όλων των κομμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια ξέρει ότι οι περισσότεροι (όχι όλοι) εξ αυτών έχουν ακριβώς αυτό το επίπεδο. Και γίνονται συνδικαλιστές για να χωθούν στο κόμμα και να ζουν από αυτό μια ζωή. Καλό είναι να θυμόμαστε πως ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, το μόνο που έκανε πριν γίνει πρωθυπουργός είναι να συνδικαλίζεται. Οπότε έχουν role model να ακολουθήσουν.
Αλλά να πάμε και στα λιγότερο εύκολα: στο κείμενο της Σίας Αναγνωστοπούλου που έκανε ντόρο. Υπέγραψε, λοιπόν, η Σία το κείμενό της στο Facebook ως «μια πουτάνα του νότου», επειδή τάχα συμπέρανε από την ατάκα του Ντάισελμπλουμ ότι «οι Νότιες είναι λίγο ως πολύ "πουτάνες" (άβουλα πλάσματα που τρέφονται από τους απολίτιστους)». Φυσικά, η ατάκα του Ντάισελμπλουμ, όσο άθλια κι αν είναι, δεν λέει τίποτα τέτοιο. Αν κάποιος σου πει, π.χ., «ξέρω πως στην Ελλάδα παίζετε καλό μπάσκετ», μάλλον δεν εννοεί πως εσύ είσαι ο Σπανούλης, σωστά; Αλλά η Σία πήρε την δήλωση του Ντάισελμπλουμ, έκανε ένα τεράστιο λογικό άλμα που την συνέφερε, βάφτισε από μόνη της όλες τις γυναίκες της νότιας Ευρώπης τάχα μου «πουτάνες» και το πόσταρε στο Facebook για να την γεμίσουν με likes οι γυναίκες που θα νιώσουν προσβεβλημένες και να την προβάλλουν τα ειδησεογραφικά sites, χωρίς να κάνουν τον κόπο να αναλύσουν πως αυτό που γράφει είναι μια κολοσσιαία μπαρούφα μόνο και μόνο για να προμοτάρει τον εαυτό της.
Αλλά, θα μου πείτε, η Σία πρόλαβε όσο ήταν αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας της χώρας να μας διδάξει, με δηλώσεις της, πως ο υπεύθυνος για τον εθνικό διχασμό είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος και πως οι καταλήψεις είναι καλό πράγμα.
Σε αυτό θα δίσταζε;


No comments:

Post a Comment