Thursday, September 15, 2016

Άντε γεια, Θέατρο Τέχνης, άντε γεια

«Έρχεται η στιγμή ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις».
Το έγραψε ο Σαββόπουλος το 1966. Σήμερα είναι μια τέτοια στιγμή.
Το Θέατρο Τέχνης ανακοίνωσε το πρόγραμμά του για την επόμενη σεζόν. Με σύνθημα τον στίχο «έως ότου -φως μου- βγούμε από την τρικυμία αυτού του κόσμου», του Γιάννη Σκαρίμπα.
Και ανάμεσα στα έργα πολύ σημαντικών συγγραφέων, σκηνοθετών, συνθετών που θα παιχτούν από πολύ σημαντικούς ηθοποιούς, ανακοίνωσε πως θα ανεβάσει έργο του blogger Πιτσιρίκου.
Του ανθρώπου που έχει ειρωνευτεί δημοσίως νεκρά παιδιά, ακρωτηριασμένα παιδιά, νεκρά αγέννητα βρέφη.
Θα μου πείτε: ξέρεις αν είναι καλό το έργο; Αποκλείεις να βγει καλή η παράσταση;  
Και, ακόμα περισσότερο, θα με ρωτήσετε: δεν υπάρχουν διάσημοι καλλιτέχνες που να είναι παιδόφιλοι, φασίστες, που η δράση τους φέρνει ανατριχίλα κι όμως έχουν παραγάγει σημαντική τέχνη;
Θα σας απαντήσω πως δεν ξέρω αν είναι καλό το έργο. Πως δεν αποκλείω να βγει καλή η παράσταση. Και πως υπάρχουν διάσημοι καλλιτέχνες που είναι παιδόφιλοι, φασίστες, που η δράση τους φέρνει ανατριχίλα, κι όμως έχουν παραγάγει σημαντική τέχνη. Μόνο που εγώ δεν διαβάζω τα γραπτά τους, δεν ακούω τη μουσική τους, τους διαγράφω από το μυαλό και την καρδιά μου.
«Έως ότου – φως μου- βγούμε από την τρικυμία αυτού του κόσμου». Με κείμενα του Πιτσιρίκου. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Γιάννη Σκαρίμπα. Άντε γεια, Θέατρο Τέχνης, εγώ δεν ξαναπλησιάζω καν στα μέρη σου.
Για όσους ενδιαφέρονται, για τον Πιτσιρίκο είχα γράψει τα παρακάτω, εδώ: (http://polyk.blogspot.com.au/2016/07/blog-post_11.html):
Είναι ευφυής λοιπόν ο Πιτσιρίκος; Πρέπει κάποιος να είναι τυφλός για να μην το βλέπει, στα σατιρικά κείμενά του. Είναι δουλευταράς ο Πιτσιρίκος; Βεβαίως, τα κείμενά του ήταν καλά δουλεμένα. Είναι αλήτης ο Πιτσιρίκος; Κατά την γνώμη μου, από τους μεγαλύτερους που έχουν εμφανιστεί στο ελληνικό Ίντερνετ. Θυμίζω ενδεικτικά δύο μόνο πράγματα από τα πολλά σιχαμένα που έχει γράψει:
-        Αμέσως μετά την δολοφονία των τριών υπαλλήλων και του αγέννητου βρέφους στην κοιλιά της εγκύου μάνας του, στην Marfin, έγραψε: «Παιδιά, αν διαβάζει κάποιος άνεργος, η Marfin ψάχνει για τρεις υπαλλήλους».
-        Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον μαραθώνιο της Βοστόνης (που συνέβη στην «κακή» Αμερική), με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο παιδί, και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό δεκάδων, ο Πιτσιρίκος έγραψε χαιρέκακα ότι «Ο Μαραθώνιος είναι επικίνδυνο αγώνισμα».


No comments:

Post a Comment