Monday, September 12, 2016

Είσαι κάθε λέξη από αυτή την απάντηση

Χονδρικός υπολογισμός: τα τελευταία 25 χρόνια έχουν φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, σε Ελλάδα και εξωτερικό, περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες. Σε αυτούς τους σπουδαγμένους ανθρώπους προστίθενται και πολλοί άλλοι που δεν έχουν σπουδάσει, αλλά έχουν κοινό νου.
Μέχρι χθες, Κυριακή, όλοι είχαν την άποψή τους για το κλείσιμο των τηλεοπτικών καναλιών που αποφάσισε η κυβέρνηση δίνοντας μόνο 4 άδειες.
Χθες, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Γιατί για πρώτη φορά ακούσαμε από τα πιο επίσημα χείλη, από τον πρωθυπουργό της χώρας, την λογική βάσει της οποίας θα κλείσουν τα κανάλια.
Και επειδή υπάρχουν πολλά εκατομμύρια Έλληνες που είναι σπουδαγμένοι και έχουν κοινό νου, ελπίζω ότι μπορούν να βάλουν για μια στιγμή στην άκρη τις κομματικές τους συμπάθειες και με τετράγωνη λογική να αξιολογήσουν κάθε φράση, κάθε λέξη από αυτή την απάντηση. Βεβαίως, την καλύτερη ατάκα του πρωθυπουργού της χώρας την έχω αφήσει για το τέλος.
Είπε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, σε μια δημοσιογράφο από αυτές που χάνουν την δουλειά τους και τον ρώτησε δακρυσμένη γιατί γίνεται αυτό:
«Δεν είστε η μόνη εργαζόμενη που έχει βρεθεί σε αυτή την δύσκολη θέση».
Δηλαδή, σκάσε και κολύμπα στην ανεργία.
Είπε, ο πρωθυπουργός:
«Τα κανάλια πριν την κρίση είχαν 4000 εργαζομένους και τώρα είναι 2000. Γι αυτούς τους 2000 που ήδη έχουν χάσει τη δουλειά τους δεν έκλαψε κανείς. Δεν είχαν μάνα αυτοί».
Δηλαδή τι; Επειδή έχουν χάσει 2000 την δουλειά τους λόγω της κρίσης, δεν πειράζει να την χάσουν άλλοι 2000 από μια ετσιθελική απόφαση της κυβέρνησης; Σε ποια φιλοσοφική σχολή ανήκει αυτός ο τρόπος σκέψης; 
Είπε, ο πρωθυπουργός:
«Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς».
Εγώ πάλι θυμάμαι ότι έγινε της κακομοίρας σε όλη την Ελλάδα όταν έκλεισε η ΕΡΤ, και ορθώς επειδή εκείνο το κλείσιμο σε μια νύχτα δεν είχε λογική. Επίσης, η ΕΡΤ άνοιξε και πάλι, ενώ τα κανάλια που θα κλείσουν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν κλείσουν τέλειωσαν οριστικά.
Είπε, ο πρωθυπουργός:
«Εμείς θα σταθούμε δίπλα και στον τελευταίο εργαζόμενο. Εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε την προστασία τους αν γίνουν απολύσεις. Έχουμε ήδη πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για να προσλάβουν στους τέσσερις νέους σταθμούς τυχόν ανέργους με επιδότηση 360 ευρώ για τους πρώτους 12 μήνες».
Δηλαδή, εμείς κλείνουμε τα κανάλια στα οποία δουλεύετε με μισθούς 800, 1000, ή παραπάνω Ευρώ το μήνα αλλά επειδή είμαστε καλοί θα σας δώσουμε ένα φιλοδώρημα 360 Ευρώ, ΜΟΝΟ για τον πρώτο χρόνο, ΑΝ βρεθεί κάποιος να σας προσλάβει. Έτσι στεκόμαστε δίπλα σας. Α, και τα μαθηματικά του κ. Τσίπρα, αν και είναι μηχανικός, μάλλον είναι λίγο σκουριασμένα. Δεν υπάρχουν τέσσερις νέοι σταθμοί, αλλά μόλις δύο. Οι οποίοι είναι απίθανο να είναι έτοιμοι να εκπέμπουν σε τρεις μήνες, όταν όλοι οι υπόλοιποι θα κλείσουν. Οπότε, για κάποιο χρονικό διάστημα, θα υπάρχουν μηδέν καινούργιοι σταθμοί και θα εκπέμπουν μόνο ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΪ και τα 4 κρατικά κανάλια που ελέγχει απολύτως η κυβέρνηση. Όμως δεν πειράζει. Όπως ονειρεύονται και το λένε δημοσίως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να κλείσουν και πολλές ακόμα ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τότε, θα παίρνουν όλοι οι απολυμένοι από το κράτος-πατερούλη τα 360 Ευρώ φιλοδώρημα. Απόλυτη φτωχοποίηση και να κρέμεσαι από την "καλοσύνη" τους. Μπορεί κάποια στιγμή, αν είσαι τυχερούλης και καλό παιδί, το επίδομα ανεργίας να το κάνουν και 361 Ευρώ, αντί για 360. Σοβιετικό-Βενεζουελανό μοντέλο κανονικά. Οι άνθρωποι δεν το έκρυβαν, μας το έλεγαν ότι αυτά τα μοντέλα γουστάρουν. Ο Μαδούρο έστειλε πέρυσι μήνυμα στον σύντροφο Τσίπρα πως είναι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει, όπως τα κατάφεραν κι αυτοί στην Βενεζουέλα τρώγοντας ζωοτροφές. Και ο ελληνικός λαός τους ψήφισε χαρωπά-χαρωπά.
Είπε, ο πρωθυπουργός:
«Δεν είναι σημαντικότερο το δικό σας πρόβλημα από εκείνο των εργαζομένων του ΑLTER ή των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία ή σε άλλα μέσα ενημέρωσης».
Μόνο που αυτά τα μέσα έκλεισαν από δικά τους οικονομικά προβλήματα, όχι επειδή δεν επιτρεπόταν από την κυβέρνηση να λειτουργούν!
Είπε, ο πρωθυπουργός:
«Το αεριλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε».
Εμένα πολύ μου αρέσει όταν μιλάει μάγκικα ο Αλέξης ο Τσίπρας. Με ανεβάζει ψυχολογικά, στέλνει την λίμπιντό μου στα ουράνια, νιώθω μεγάλος μούρης. Μου θυμίζει τότε που έλεγε “go back, go back madam Merkel”. Χθες, βέβαια, στην ίδια συνέντευξη τύπου μας είπε πόσο εξαιρετική είναι η στάση της κυρίας Μέρκελ στο προσφυγικό, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.
Και για το τέλος το καλύτερο, που υποσχέθηκα. Είπε, ο πρωθυπουργός:
«Τότε δεν κάνατε κινητοποιήσεις για τους εργαζομένους όπως σωστά κάνουν αυτοί τώρα για εσάς».
Πάμε πάλι, επειδή είμαι λίγο βλάκας. Όπως ΣΩΣΤΑ κάνουν αυτοί τώρα για εσάς; Όπως ΣΩΣΤΑ κάνουν; Δηλαδή οι κινητοποιήσεις που γίνονται ενάντια στο κλείσιμο των καναλιών είναι ΣΩΣΤΕΣ; Και το λέει αυτό εκείνος που τα κλείνει;
Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται πως ο ίδιος είναι κάθε λέξη του ελληνικού συντάγματος. Εγώ πάλι πιστεύω πως ο ίδιος είναι κάθε λέξη της απάντησης που έδωσε.
Όποιος θέλει να έχει τα μάτια του ανοιχτά, βλέπει. Όποιος δεν θέλει, αδιαφορεί που 2000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους βγαίνουν χωρίς λόγο στον δρόμο. Το θεωρεί παράπλευρη απώλεια. Κατά βάθος, μέσα του - ας το παραδεχτεί - γουστάρει.

4 comments:

  1. Καλημέρα κ. Κουτσάκη.
    Συμφωνώ ότι είναι λάθος να χάσουν τη δουλειά τους τόσοι εργαζόμενοι και συμφωνώ σε κάποια πράγματα από αυτά που λέτε. Αλλά λύστε μου μία απορία. Αν ένα κανάλι οικονομικά άρρωστο λειτουργεί με δάνεια και σε βάρος του φορολογούμενου πρέπει να κλείσει ή όχι; Γιατί αν συμφωνείτε σε αυτό συμφωνείτε και με τις απολύσεις που θα γίνουν.

    Με συγχωρείτε για το ύφος μου. Καλή σας μέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είχε τίποτα άσχημο το ύφος σας. Η ερώτησή σας όμως δεν αφορά τα κανάλια που κλείνουν, εκτός του Mega, γιατί δεν ειναι οικονομικά άρρωστα, όπως τα ορίσατε. Αυτό είναι που κάνει εξωφρενικό το κλείσιμό τους. Το Mega θα έκλεινε λόγω οικονομικών προβλημάτων ούτως ή άλλως. Οι υγιείς επιχειρήσεις κλείνουν με το έτσι θέλω της κυβέρνησης. Αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα δημοκρατικό καθεστώς στον κόσμο. Καλημέρα κι από μένα.

      Delete
    2. Καλησπέρα. Το αν τα κανάλια επιβιώνουν με παράνομα δάνεια, αυτό είναι ευθύνη των τραπεζών που τα δίνουν και μετά τα πληρώνει ο Ελληνικός Λαός με ανακεφαλαιοποιήσεις αυτών. Ας τα αφήσουν να πτωχεύσουν σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις.

      Delete
    3. Καλησπέρα κι από μένα. Συμφωνώ απολύτως. Αν μια επιχείρηση δεν έχει τα εχέγγυα για να λάβει δάνειο, να μην πάρει και να κλείσει. Αλλά αν είναι υγιής, το να κλείνει με το "έτσι θέλω" δεν μπορεί να υποστηριχθεί ούτε λογικά ούτε ηθικά.

      Delete