Monday, September 15, 2014

Η παραλία έκανε ότι μπορούσε



Μιλούσα προχθές με έναν από τους πολλούς φίλους και γνωστούς που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια από την χώρα. Του μιλούσα, και σκεφτόμουν πόσο όμορφα είχα περάσει εκείνη την ημέρα σε ένα ήρεμο εστιατόριο/καφέ δίπλα στην παραλία, το Sebastians, στην Αγία Μαρίνα. Να χαζεύω την θάλασσα. Να βουτάω και να μην θέλω να βγω ποτέ. Να νιώθω το μυαλό μου να καθαρίζει από τα πάντα. Οπότε, είχα τις αμφιβολίες μου για το ποιος περνάει καλύτερα, εγώ ή ο φίλος μου που προσπαθεί σκληρά στο εξωτερικό να στήσει την καινούργια καριέρα του και σίγουρα δεν έχει τέτοιο μέρος για να πάει να γεμίσει τις μπαταρίες του.
Μετά, άκουσα την ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ, και τις εξηγήσεις του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για όλα όσα έταξε. Προσοχή: δεν διαφωνώ με τίποτα απ’ όσα έταξε. Όλα σωστά, όλα καλά, από την στιγμή που τάζει πράγματα στους φτωχότερους συνανθρώπους μας. Και άκουσα με ενδιαφέρον την ομιλία επειδή προφανώς δεν με ενδιαφέρει οτιδήποτε έχει να πει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μετά από 30 χρόνια καταστροφής που έχουν σπείρει. Το μόνο που χρειαζόμουν ήταν μια εξήγηση για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για όλα αυτά τα υπέροχα που υποσχόταν ο κ. Τσίπρας. Τα λεφτά λοιπόν θα βρεθούν κυρίως από δύο πόρους, μας είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος πόρος, 6 δις, είναι από λεφτά του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας καταρχάς θα πάει στους Ευρωπαίους, θα τους τρίξει τα δόντια για να σταματήσουν την λιτότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Μετά, όχι μόνο θα τους ζητήσει να συνεχίσουν να του δανείζουν λεφτά χωρίς να τους εγγυάται τρόπους αποπληρωμής (μόνο αν έρθει ανάπτυξη στην χώρα θα τους πληρώνει) αλλά επιπλέον θα πάρει και τα λεφτά που του έχουν δώσει για συγκεκριμένους σκοπούς (π.χ. το ΕΣΠΑ δίνει πόρους για ανάπτυξη) και θα τα μοιράσει για να προσφέρει κουπόνια σίτισης, δωρεάν παροχή ρεύματος σε φτωχούς, 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδική κάρτα για δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους, κλπ. Με άλλα λόγια, κομμένα όσα ξέρατε, σκατοευρωπαίοι. Θα μας τα σκάτε τα λεφτουδάκια και δεν θα μιλάτε, αφού εμείς είμαστε καλοί άνθρωποι και θέλουμε να τα μοιράσουμε στους φτωχούς.
Ο δεύτερος πόρος από τον οποίο θα προέλθουν 3 δις είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, μας είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια στις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες για να αντιμετωπιστεί αξιοπρεπώς η φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα, χωρίς βεβαίως ποτέ να εκλείψουν. Και σε αυτόν τον παράδεισο της φοροδιαφυγής που λέγεται Ελλάδα, μόλις ο – άσχετος μέχρι σήμερα από διοίκηση – ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, θα παταχθεί αμέσως η φοροδιαφυγή. Όπως την έχουν πατάξει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μας τάζουν εδώ και δεκαετίες πως μόλις κυβερνήσουν θα την εξαφανίσουν.
Λέω να πάρω τηλέφωνο εκείνον τον φίλο μου, στα ξένα. Να του πω πόσο τυχερός είναι. Γιατί υπάρχουν απελπισίες που ακόμα και η παραλία της Αγίας Μαρίνας δυσκολεύεται να τις αντιμετωπίσει.  

2 comments:

  1. δεν με ενδιαφέρει οτιδήποτε έχει να πει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: Μα γιατί βλεπετε τα κόμματα σαν πρόσωπα και όχι σαν πολιτικούς μηχανισμούς; αυτή η επιθυμία για παρθένο γέννηση ενος νέου διαφορετικού κόμματος είναι σαν την αναμονή για την έλευση του σωτήρα ή για τους βάρβαρους. Ο πολυκομματισμός δεν είναι παρα εναλλακτικος τροπος κατακτησης της εξουσίας όταν τα 2 κόμματα λειτουργούν σαν τσιφλίκια.

    ReplyDelete
  2. Ως πολιτικούς μηχανισμούς τα βλέπω τα 2 κόμματα αυτά. Μηχανισμούς που έχουν μάθει πολύ καλά τον τρόπο να "γεννούν" ή να βρίσκουν ανθρώπους-κόπιες των προηγούμενων μεγαλοστελεχών. Άλλοι εξ αυτών είναι μέλη των οικογενειών των βουλευτών, υπουργών κλπ. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και άλλοι είναι "νέα" πρόσωπα με αντίστοιχο ήθος, οι περισσότεροι, με τους προκατόχους τους. Μετά από 30 χρόνια επανάληψης του ίδιου μοτίβου, όποιος ελπίζει ότι η λύση στα προβλήματά μας θα έρθει μέσα από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ εθελοτυφλεί. Γιατί οι μηχανισμοί δεν υπάρχουν από μόνοι τους. Άνθρωποι τους κινούν. Και ο κάθε μηχανισμός είναι τόσο καλός όσο ποιοτικοί είναι οι άνθρωποι που τον βάζουν σε λειτουργία.

    ReplyDelete