Wednesday, October 05, 2016

Περηφάνια

Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τους μύθους ότι τάχα μόνο οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τα φώτα τους στους ξένους, και ότι εμείς οι νεότεροι δεν έχουμε τίποτα να διδάξουμε. Έχουμε πια χειροπιαστές αποδείξεις πως αρχίζουμε και πάλι να φωτίζουμε τον πλανήτη.
Ξεκινήσαμε δειλά, γιατί είμαστε ντροπαλοί και μετριόφρονες, όταν γίναμε άρθρο στο Wikipedia, ένα άρθρο για την φοροδιαφυγή που όπως θα δείτε περιλαμβάνει τον όρο “Fakelaki
Συνεχίσαμε λίγο πιο δυναμικά, όταν άρχισαν να εμφανίζονται παλιότερα στοιχεία, από τα χρυσά χρόνια 1999-2007, που έδειχναν ότι ήμασταν στην κορυφή. Στην κορυφή της παραοικονομίας. Ανάμεσα σε 25 χώρες του ΟΟΣΑ με υψηλό εισόδημα, ήμασταν φυσικά πρώτοι στην Ευρώπη και δεύτεροι παγκοσμίως, μετά το Μεξικό: 30% παραοικονομία το Μεξικό, 27.5% εμείς: http://www.gfintegrity.org/storage/gfip/documents/reports/world_bank_shadow_economies_all_over_the_world.pdf
Και σας ρωτάω: τι κάνει ένας πρωταθλητής όταν σε έναν αγώνα βγαίνει δεύτερος; Και σας απαντώ, από μόνος μου: προπονείται ακόμα πιο δυνατά, για να βγει πρώτος. Στα νεότερα στοιχεία του 2010, το Μεξικό έφτασε την παραοικονομία του στο 30.2%, και εμείς ήμασταν στο 29.9%, λίγο ακόμα και θα τους φτάναμε – μετά όμως μας βάρεσε η παλιοκρίση χωρίς να φταίμε φυσικά και πλέον δεν είμαστε στις χώρες με το υψηλό εισόδημα, έχουμε κατέβει στην 60η θέση παγκοσμίως. Άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους ρίχνεις στα Τάρταρα.
Όμως παρά τις δυσκολίες μας, το σπουδαίο παράδειγμά μας, όπως σας είπα, φωτίζει τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη. Μόλις χθες, στο debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους αντιπροέδρους των ΗΠΑ, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ κλήθηκε να απαντήσει για την φοροδιαφυγή που φαίνεται να έχει κάνει ο Τραμπ επί είκοσι χρόνια! Και απάντησε ότι η τακτική του Τραμπ με τους φόρους ήταν πανέξυπνη, αφού χρησιμοποίησε τα παραθυράκια του φορολογικού νόμου προς όφελός του, δημιουργώντας και χιλιάδες δουλειές (πάλι προς όφελός του), οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν πλήρωνε φόρους.
Έχουμε δημιουργήσει σχολή, σας λέω. Η περηφάνια μου δεν λέγεται.

No comments:

Post a Comment