Monday, December 14, 2015

Η φοβερή συνωμοσία του Τζόκερ και τρία μεγάλα «ευχαριστώ»

Δεν θα σας πω ότι δεν οργανώνονται συνωμοσίες πουθενά στον κόσμο, επειδή πιθανότατα οργανώνονται (οι μυστικές υπηρεσίες, π.χ., δεν θα ήταν μυστικές αν δεν έκαναν τέτοιες δουλειές). Θα σας πω όμως ότι βαριέμαι πολύ να βλέπω να αναπαράγονται διαρκώς θεωρίες συνωμοσίας για τόσα πολλά πράγματα στην Ελλάδα, θεωρίες τις οποίες σπεύδουν εύκολα πολλοί άνθρωποι να αναπαράγουν, χωρίς να εξετάζουν ιδιαίτερα την ορθότητά τους.
Μια τέτοια θεωρία συνωμοσίας αφορά στο Τζόκερ. Εδώ και χρόνια ακούω ότι το παιχνίδι είναι στημένο για να βγάζει λεφτά ο ΟΠΑΠ, ότι επίτηδες δημιουργεί τα τζακ-ποτ ο ΟΠΑΠ ώστε να μεγαλώνει διαρκώς το ποσό όσο πλησιάζουν Χριστούγεννα και Πάσχα, και να παίζει ο κόσμος περισσότερα λεφτά ώστε ο ΟΠΑΠ να κονομάει. Όπως συνήθως, η ίδια θεωρία συνωμοσίας κυκλοφορούσε και τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας των συνεχόμενων τζακ-ποτ, μέχρι που χθες (αρκετά πριν τα Χριστούγεννα) κάποιος έπιασε το «5+1».
Εγώ σκέφτομαι δύο πράγματα:
α) υπάρχει μια επιστήμη που ονομάζεται Μαθηματικά, και ο κλάδος της που αφορά στην Θεωρία Πιθανοτήτων. Μήπως πρέπει να την λάβουμε υπ’ όψιν πριν πιστέψουμε σε συνωμοσίες; Ας δούμε τι μας λέει η Θεωρία Πιθανοτήτων για το Τζόκερ. Υπάρχουν 45 αριθμοί στο επάνω μπλοκ αριθμών και 20 αριθμοί κάτω (οι αριθμοί του Τζόκερ). Για να κερδίσει το «ονειρεμένο» 5+1 ένας άνθρωπος που παίζει μία στήλη (δηλαδή 5 αριθμούς επάνω και έναν αριθμό κάτω) έχει τις εξής πιθανότητες για να τα καταφέρει: για τον πρώτο αριθμό που θα κληρωθεί, οι πιθανότητές του είναι 5 στις 45. Για τον δεύτερο, 4 στις 44 (αφού έπιασε δηλαδή τον πρώτο, έχει παίξει άλλους 4 αριθμούς και έχουν μείνει «διαθέσιμοι» συνολικά 44 αριθμοί που μπορούν να κληρωθούν). Για τον τρίτο, 3 στις 43. Για τον τέταρτο, 2 στις 42. Για τον πέμπτο, 1 στις 41. Τέλος, για το τζόκερ οι πιθανότητές του είναι 1 στις 20, αφού υπάρχουν 20 αριθμοί τζόκερ και ο παίκτης έχει σημειώσει μόνο έναν.
Επειδή κάθε αριθμός που κληρώνεται βγαίνει από την κληρωτίδα ανεξάρτητα από τους προηγούμενους και τους επόμενους, η Θεωρία Πιθανοτήτων μας λέει πως για να βρούμε την πιθανότητα να συμβούν όλα τα παραπάνω πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επιμέρους πιθανότητες. Άρα, η πιθανότητα να κερδίσει κανείς το 5+1 είναι:
(5*4*3*2*1*1)/(45*44*43*42*41*20)
Αν κάνετε αυτή την πράξη, το αποτέλεσμα που θα βγάλετε είναι ότι οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το τζόκερ παίζοντας μία στήλη είναι 4 στα 100 εκατομμύρια, ή αλλιώς μία στα 25 εκατομμύρια.
Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Σημαίνει πως για να είμαστε σίγουροι πως κάποιος στην Ελλάδα θα κερδίσει το τζόκερ, πρέπει να παιχθούν 25 εκατομμύρια ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ στήλες, ώστε να εξαντληθούν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί αριθμών.
Κοιτάζοντας τώρα τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, βλέπουμε ότι σε όλα τα συνεχόμενα τζακ-ποτ που οδήγησαν τα κέρδη σε τεράστιο ύψος, το μεγαλύτερο πλήθος στηλών που παίχτηκαν ήταν 20 εκατομμύρια στήλες (τις περισσότερες φορές το πλήθος των στηλών ήταν 10-15 εκατομμύρια). Και βέβαια δεν αποκλείεται κάποιες από αυτές τις 20 εκατομμύρια στήλες να ήταν ίδιες (μπορεί δύο άνθρωποι να τύχει να βάλουν τα ίδια νούμερα, άλλωστε και στο τζόκερ αρκετές φορές υπάρχουν παραπάνω από ένας νικητές). Θυμίζω ότι εμείς χρειαζόμαστε 25 εκατομμύρια διαφορετικές στήλες για να καλυφθούν όλοι οι συνδυασμοί.
Οπότε, πού είναι το περίεργο, στο ότι δεν κέρδιζε κανείς το τζόκερ σε συνεχόμενες κληρώσεις, μέχρι την χθεσινή; Να πιστέψουμε τα Μαθηματικά, που μας λένε ότι είναι φυσιολογικό να μην έχει υπάρξει νικητής, ή να πιστέψουμε τις θεωρίες συνωμοσίας για να έχουμε κάτι να φωνάζουμε;
β) το δεύτερο πράγμα που σκέφτομαι, όταν ακούω για «στημένο παιχνίδι», είναι το μέγεθος της συνωμοσίας που πρέπει να γίνει για να «στηθεί» η κλήρωση. Ας σκεφτούμε τι πρέπει να γίνει. Πρέπει οι διευθύνοντες του ΟΠΑΠ να δώσουν εντολή σε κάποιον ή κάποιους για να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο μόλις παίρνει και τις τελευταίες στήλες που παίχθηκαν, στις 9:30 το βράδυ, να υπολογίζει βάσει των 20 εκατομμυρίων στηλών ποιος συνδυασμός ΔΕΝ έχει παιχθεί πουθενά στην χώρα. Μετά, πρέπει να δοθεί η εντολή να φτιαχτεί ένα άλλο σύστημα (που θα χρησιμοποιεί μαγνήτες, π.χ., ή κάποια άλλη τεχνική) και θα επικοινωνεί με το πρόγραμμα που προανέφερα ώστε να παίρνει την πληροφορία για τα μπαλάκια που πρέπει να κληρωθούν για να γίνει τζακ-ποτ. Αυτό το δεύτερο σύστημα θα  φροντίζει να «τραβάει» η κληρωτίδα τα κατάλληλα μπαλάκια, παρά την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία αυτά γυρίζουν.
Για να φτιαχθεί όλο αυτό το σύστημα, που απαιτεί και software και hardware κατάλληλο για το «στήσιμο» του παιχνιδιού, πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να ανακατευθούν; Και πώς διασφαλίζεται η σιωπή όλων τους, για την φοβερή συνωμοσία; Αν διαρρεύσει έστω και από έναν τους η αλήθεια και μαθευτεί στο ευρύ κοινό, ο ΟΠΑΠ θα γκρεμιστεί άμεσα, σε μια νύχτα. Και γιατί ο ΟΠΑΠ, που βγάζει ούτως ή άλλως τρελά λεφτά ακόμα και όταν δεν γίνονται τεράστια τζακ-ποτ, να διακινδυνεύσει να καταστραφεί;
Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να ψάχνουμε λίγο περισσότερο τις θεωρίες που ακούμε, πριν τις αναπαράγουμε.
Τελειώνω το σημερινό κείμενο με τρία μεγάλα ευχαριστώ, για όσα πολύ όμορφα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα.
Το πρώτο είναι προς την Ιωάννα Μπαντελή, που χωρίς να γνωριζόμαστε μου έγραψε πριν από μήνες ζητώντας μου την άδεια να γράψει ένα κινηματογραφικό σενάριο πάνω στο «Καιρός για Ήρωες». Της έδωσα την άδεια με χαρά, και το ίδιο έκαναν και οι εκδόσεις Πατάκη. Το σενάριο της Ιωάννας τιμήθηκε πριν λίγες μέρες, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με το πρώτο βραβείο σεναρίου βασισμένου σε λογοτεχνικό έργο, στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων: http://senariografoi.gr/gr/news/stories/i894/
Το δεύτερο είναι προς τον Μίμη Ανδρουλάκη, που μου ζήτησε πριν από λίγο καιρό να αναλάβω την πρώτη πανελλαδικά παρουσίαση του καινούργιου του μυθιστορήματος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με τίτλο «Ταξίδι Μέλιτος», που έγινε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Νομίζω πως ο κόσμος που ήρθε πέρασε πολύ καλά, ακούγοντας και τον Μίμη και τον δήμαρχο Χανίων, κ. Τάσο Βάμβουκα, με τον οποίο το συμπαρουσιάσαμε, αλλά και τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις του κ. Νίκου Παπαδάκη, διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Το τρίτο μεγάλο ευχαριστώ είναι προς τον κ. Παπαδάκη, που ανακοίνωσε στο τέλος της εκδήλωσης ότι ελήφθη η απόφαση να ανακηρυχθούμε, ο Μίμης Ανδρουλάκης και εγώ, εταίροι του ιδρύματος. Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα.

No comments:

Post a Comment