Thursday, October 10, 2013

Καινούργια ελληνικά



Σήμερα θα σας ενημερώσω για μια νέα, δική μου προσέγγιση/προσθήκη στην ελληνική γλώσσα, την ιδέα για την οποία οφείλω στο αγαπημένο μας ΔΝΤ.
Στο σχολείο μας έμαθαν ότι τα επίθετα έχουν τρεις βαθμούς: θετικός, συγκριτικός, υπερθετικός. Προτείνω να εισάγουμε βαθμούς και στα ουσιαστικά, συνδέοντας κάθε ουσιαστικό με συνώνυμά του που θα αντιστοιχούν στους υπόλοιπους βαθμούς. Για παράδειγμα, να τέσσερις βαθμοί: 
δούλεμα - εμπαιγμός - κοροϊδία -  αλητεία. 
Κι επειδή για να μάθουμε κάτι καινούργιο χρειάζονται πιο αναλυτικά παραδείγματα, ορίστε:
Δούλεμα είναι να αυξάνεις (εσύ, η κυβέρνηση) τους εισακτέους στα πανεπιστήμια μειώνοντας παράλληλα σημαντικά το προσωπικό τους.
Εμπαιγμός είναι να εισάγεις (εσύ, η κυβέρνηση) στα πανεπιστήμια πολύ περισσότερους φοιτητές από όσους αντέχει η αγορά όχι μόνο τώρα, μέσα στην κρίση, αλλά και από όσους άντεχε στα χρυσά χρόνια του ατέλειωτου δανεισμού.
Κοροϊδία είναι να ενημερώνεις (εσύ, η κυβέρνηση) το κοινό ότι θα μειωθεί η τιμή στο πετρέλαιο κατά 50 Ευρώ ανά τόνο (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=243804&catid=3). Δηλαδή από τα 1350 Ευρώ θα πάει στα 1300, ο τόνος του πετρελαίου. Σούπερ νέο, πολύ ανακουφιστικό, γιατί οι οικογένειες που δεν έβαλαν πετρέλαιο πέρυσι είχαν τα 1300 Ευρώ και τους έλειπαν τα 50, γι' αυτό δεν έβαλαν, οπότε το πρόβλημα λύθηκε. Μπράβο.
Και αλητεία είναι να ανακοινώνεται με μια μέρα διαφορά από την κυβέρνηση ότι θα έχουμε το 2014 2,8 δις Ευρώ πλεόνασμα και από το ΔΝΤ, αντίθετα, ότι χρειάζονται νέα μέτρα 6,7 δις Ευρώ. Ο ένας από τους δύο προφανώς λέει ψέματα. Και ο άλλος είναι αλήτης. Το ποιος είναι ποιος θα φανεί πολύ σύντομα. 
 

No comments:

Post a Comment