Monday, January 15, 2018

Γενική Γραμματεία Κολοκυθόπιτας

Και από όλους τους υποκριτές αυτής της χώρας, που δεν είναι και λίγοι, το Όσκαρ πηγαίνει... (τύμπανα χτυπούν, ο φάκελος ανοίγει) στην Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων.
Ανοίγει κανείς την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας (www.isotita.gr) και ενθουσιάζεται. Πρώτο-πρώτο, ένα άρθρο της Γενικής Γραμματέα για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Εκεί που τονίζει πόσο σημαντικό είναι να ενθαρρυνθούν χιλιάδες γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους, να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνες, να καταγγείλουν εκείνους που τις παρενοχλούν και τις καταπιέζουν. Συγκινητικό πραγματικά το άρθρο, θα ένιωθα τα δάκρυα να κυλούν καυτά στα μάγουλά μου διαβάζοντάς το αν δεν τύχαινε να θυμάμαι το εξής: Πριν λίγα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, έστειλε μια επιστολή στον «σύντροφο Μαδούρο». Τότε, κάποιες γυναίκες υπάλληλοι της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα διαμαρτυρήθηκαν επειδή ο πρέσβης τις χούφτωνε όποτε γούσταρε, τις ρωτούσε αν είναι υγρές ή στεγνές, εμφανιζόταν ημίγυμνος και απαιτούσε να του κάνουν μασάζ, προσπάθησε να βιάσει μία από αυτές και τις απειλούσε πως θα τις απολύσει όταν έφτασαν στο σημείο να κάνουν και γραπτές καταγγελίες εις βάρος του. Και ο Τσίπρας έστειλε επιστολή στον Μαδούρο ζητώντας του απλώς να αποσύρει τον πρέσβη, γράφοντας: «Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα». Ας πάθουν ότι θέλουν οι γυναίκες, μόνο η Αριστερά να μην πάθει ζημιά. Περιέργως, όταν το θέμα δημοσιοποιήθηκε και ο κ. Τσίπρας ήταν πια πρωθυπουργός, η Γενική Γραμματεία Ισότητας δεν είχε κάτι να πει για την στήριξη του πρέσβη που βασάνιζε τις γυναίκες υπαλλήλους του. Συμπτωματικά, επίσης, πρώτη μούρη στο website της Γενικής Γραμματείας είναι μια φωτογραφία της Γενικής Γραμματέα να χαμογελάει στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.
Κατεβαίνω λίγο πιο κάτω και διαβάζω δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, με τίτλο: «Η γυναίκα του πρωθυπουργού έχει στόμα και μιλιά». Σε ένα ακόμα πύρινο κείμενο υποστήριξης του δικαιώματος της κυρίας Μπαζιάνα να εκφράζει την γνώμη της, διαβάζω: «Μέχρι ο γυναικείος λόγος να μπορεί να αρθρωθεί δημόσια και να αντιμετωπιστεί στη βάση των  θέσεων που εκφράζει και όχι του φύλου του, η γυναίκα του Πρωθυπουργού, η γυναίκα της διπλανής πόρτας, η κάθε γυναίκα, οφείλει να συνεχίσει να μιλά. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων στέκεται στο πλάι όλων αυτών των γυναικών, ενθαρρύνοντάς τες με το έργο της να μιλούν κάθε φορά δυνατά και καθαρά, μήπως και η φωνή τους σκεπάσει τους λεβέντες που θορυβούν, προσπαθώντας να καλύψουν το λόγο τους». Μα τι ωραία που τα γράφουν, σκέφτηκα, τι υπέροχο που είναι να έχει κανείς ταλέντο στο γράψιμο, να μην γράφει αηδίες που να μπορεί κάποιος εύκολα να τις χαρακτηρίσει «κολοκύθια με τη ρίγανη». Μετά όμως (και να με συγχωρήσετε για όσα θα διαβάσετε παρακάτω, δεν είναι δικά μου) θυμήθηκα τα εξής:
«Νεόπλουτο τσουλί», «ασήμαντη και άχρηστη η ύπαρξή σου».
«Γαμήσου να στρώσεις τσόλι», «σίχαμα», «τα θηλαστικά της μπόχας σου δεν με απασχολούν βρωμιάρα», «τώρα σε είδα στις φωτογραφίες σου και κατάλαβα γιατί εκφράζεσαι έτσι, άντε να φτιαχτείς ξέβγαλμα».
Τις πρώτες ατάκες τις έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για την Βίκυ Σταμάτη, σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αποφάνθηκε ότι η ΥΠΑΡΞΗ μιας γυναίκας (όποια κι αν είναι αυτή) που είναι μάνα ενός παιδιού δεν έχει σημασία και χρησιμότητα. Στα 54 χρόνια που ζει η Βίκυ Σταμάτη, κακώς ζει! Αυτό έγραψε υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης.
Τον καταιγισμό από τις δεύτερες ατάκες τον έγραψε (με πολύ χειρότερη ορθογραφία) ο κάτοικος του μεγάρου Μαξίμου, σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης Νίκος Καρανίκας, σε μια γυναίκα η οποία έκανε το έγκλημα να διαφωνήσει με σχόλιό του στο Facebook, χωρίς στο δικό της σχόλιο να τον βρίσει.
Έψαξα τα δελτία τύπου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων και μυστηριωδώς δεν βρήκα κάποιο σχόλιο για τα παραπάνω. Είμαι σίγουρος ότι είναι τυχαίο, απλώς δεν έχουν ακούσει εκεί στην Γενική Γραμματεία Ισότητας τίποτα για αυτά τα περιστατικά ώστε να γράψουν κάποιο πύρινο άρθρο ενάντια και σε αυτούς τους «λεβέντες που θορυβούν». Γιατί αν είχαν ακούσει και έκαναν τουμπεκί, αυτό θα σήμαινε πως η Γενική Γραμματεία Ισότητας με την στάση της εξευτελίζει στην πράξη τις γυναίκες και τον αγώνα τους για πραγματική ισότητα.

No comments:

Post a Comment