Monday, July 03, 2017

Εσείς οι αστοιχείωτοι κι εμείς οι στοιχειωμένοι

Στην Ελλάδα δεν χρειαζόμαστε έναν συγγραφέα τρόμου σαν τον Στίβεν Κινγκ. Έχουμε τις ατάκες του Αλέξη Τσίπρα, που χαμογελαστά σπέρνει τρόμο σε όποιον κάνει τον κόπο να ακούσει τι λέει. Προχθές, χαμογελαστά πάλι, είπε πως «εμείς οι αστοιχείωτοι αρκετές φορές τα καταφέρνουμε παρά τα θεσμικά εμπόδια». Οι θεσμοί, δηλαδή η βάση κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι εμπόδιο για τον πρωθυπουργό της χώρας και την παρέα του. Για παράδειγμα, έχουν δείξει επανειλημμένα πόσο τους ενοχλεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1929 για να διασφαλίσει τον έλεγχο της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων - να μην επιτρέπεται δηλαδή στις κυβερνήσεις να αυθαιρετούν. Χαμογελαστά πάντα, ο πρωθυπουργός της χώρας μιλάει εναντίον των θεσμών, δηλαδή σπέρνει φασιστικές ιδέες. Η ατάκα του για τους αστοιχείωτους ήταν η δεύτερη σπουδαία ατάκα τρόμου μέσα σε λίγες μέρες – η προηγούμενη ήταν όταν υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον Σταύρο Θεοδωράκη, που είχε κάνει μόλις εγχείριση για καρκίνο και του είπε: «αδυνατισμένο σε βλέπω, μην ανησυχείς, εδώ θα σε ταΐσουμε». Χιούμορ που τρέχει απ’ τα μπατζάκια του.
Πριν δυο μήνες, ο Χιουμορίστας Αλέξης Τσίπρας πήγε στο υπουργείο Παιδείας και κάλεσε όλα τα ΜΜΕ για να δώσει βαρυσήμαντη συνέντευξη τύπου. Εκεί ανακοίνωσε την κατάργηση των Πανελληνίων και τα ΜΜΕ το έπαιζαν για μέρες ως μέγιστη είδηση. Την επόμενη μέρα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου που καθόταν δίπλα του στην συνέντευξη, εξήγησε ότι δεν ξέρουν πώς θα γίνει αυτό. Από χθεσινό ρεπορτάζ (http://www.newsit.gr/ellada/Neo-lykeio-fernei-apo-Septemvri-i-kyvernisi-KSexnietai-i-katargisi-ton-Panelladikon/737056) επιβεβαιώνεται πως δύο μήνες αργότερα εξακολουθούν να μην έχουν ιδέα πώς θα τις καταργήσουν, οπότε λένε ότι τελικά μπορεί να τις καταργήσουν σε βάθος πενταετίας, το 2022 και βλέπουμε – σάμπως αυτοί θα είναι στην κυβέρνηση τότε; Δε βαριέσαι, αδελφέ.
Μερικά πράγματα που ανακοινώθηκαν ακόμα από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο, αλλά ενώ βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο δεν έχουν ιδέα πώς θα τα εφαρμόσουν:
-        μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Λύκειο, αλλά δεν ξέρουν ποια μαθήματα δεν θα εξετάζονται
-        μείωση των διδασκόμενων μαθημάτων στο Λύκειο, αλλά δεν ξέρουν ποια μαθήματα δεν θα διδάσκονται
-       εκπαίδευση στο σχολείο και όχι στο φροντιστήριο, αλλά δεν έχουν σκεφτεί με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό
-        υποχρεωτική φοίτηση μέχρι την τρίτη Λυκείου, μόνο που δεν ξέρουν τι θα κάνουν με τις άλλες μεταγυμνασιακές δομές (ΟΑΕΔ-ΕΠΑΣ), οι οποίες έχουν πάρει παράταση τουλάχιστον για άλλα 4 χρόνια
Όλες οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργείου είναι, όπως βλέπετε, βαθιά μελετημένες. Ο Χιουμορίστας δεν έχει κανένα πρόβλημα να δίνει συνεντεύξεις για να κοροϊδεύει τα παιδιά μες τα μούτρα – εξάλλου, αν τα κοροϊδέψει καλά, έχει φροντίσει να έχουν τώρα έχουν πια ψήφο από τα 16 για να τον ψηφίσουν (θυμίζω μερικές ακόμα από τις ελάχιστες χώρες όπου ισχύει η ψήφος κάτω από τα 18: Αιθιοπία, Βόρεια Κορέα, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Αργεντινή, Κούβα, Νικαράγουα).
Εγώ που δεν είμαι χιουμορίστας θέλω να πω ότι εσείς οι αστοιχείωτοι δεν τα καταφέρνετε, επειδή όχι μόνο είστε αστοιχείωτοι αλλά είστε και περήφανοι για την ασχετοσύνη σας – την έχετε κάνει σημαία. Όσο για μας, που βλέπουμε την ζημιά που κάνετε στη χώρα, θα παραμείνουμε για πολλά-πολλά χρόνια στοιχειωμένοι από το πέρασμά σας από την εξουσία.
No comments:

Post a Comment