Monday, May 11, 2015

Άντε ρε βλάκα, που θες να διαβάσεις και λογοτεχνίαΣτο τέλος του σημερινού κειμένου θα σου φανερώσω ένα μυστικό. Ναι, σε σένα μιλάω, σε σένα που έχεις το βλέμμα της αγελάδας, που έχεις χαζέψει επειδή διαβάζεις λογοτεχνία. Θα σου πω ένα μυστικό και θα σου εξηγήσω πώς η λογοτεχνία σε αποβλακώνει. Αλλά πριν τα κάνω όλα αυτά, θα σου μιλήσω για την έννοια της αποθέωσης.

Αποθέωση είναι αυτό που γνώρισε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο παρακάτω βιντεάκι, όπου διδάσκει, χοροπηδώντας, στους νεολαίους του κόμματός του στα πανεπιστήμια (της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) πώς να φωνάζουν το καταπληκτικό τους σύνθημα: «και α, και ου, και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ»: https://www.youtube.com/watch?v=yOlP_wkXKMs

Έτσι, για να μην ξεχνάμε ποτέ για ποιον λόγο συνεχίζουν να υπάρχουν οι κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια: για να καλλιεργείται η κριτική σκέψη, για να πηγαίνει μπροστά το μυαλό των νεολαίων, για να μην καταπίνουν αμάσητο ότι τους λένε οι μέντορές τους. Το παραπάνω βαθύ σύνθημα τα λέει όλα.

Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Γεωργιάδης τιμήθηκε με εβδομήντα χιλιάδες ψήφους στις πρόσφατες εκλογές. Μην ξεχνάμε ακόμα πόσο λατρεύει και ο αρχηγός της ΝΔ, κ. Σαμαράς, τις φοιτητικές και νεολαιίστικες παρατάξεις του κόμματός του, αφού και ο ίδιος είναι παιδί του κομματικού σωλήνα. Και μην ξεχνάμε ότι όλες οι κομματικές νεολαίες στα ελληνικά πανεπιστήμια εκτελούν εντολές και προσπαθούν να προσηλυτίσουν κόσμο. Τίποτα άλλο δεν κάνουν, για τίποτα άλλο δεν είναι ούτε ήταν ποτέ χρήσιμες. Μην ξεχνάμε ότι τα κόμματα θα κάνουν τα πάντα για να τις συντηρήσουν, για να βρίσκουν νέα στελέχη να χώνουν στις παρατάξεις τους – ακριβώς σαν βαμπίρ, που χρειάζονται νέο αίμα για να συντηρηθούν.

Όμως όσο κι αν το θέλει ο κ. Γεωργιάδης να είναι ο σταρ των ΜΜΕ κάθε εβδομάδα, αυτή την εβδομάδα δεν τα κατάφερε. Δεν είναι αυτός στην κορυφή. Δεν είναι στην κορυφή καν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας που έκανε το απίστευτο σόου στο Μαξίμου με τα κοντινά τηλεοπτικά πλάνα στις καθαρίστριες να τον κοιτάζουν στα μάτια και να κλαίνε (εικόνες Βόρειας Κορέας – Κιμ Γιονγκ Ουν) ενώ εκείνος τους έλεγε πως νιώθει περήφανος επειδή απέδειξαν πως όποιος αγωνίζεται τελικά δικαιώνεται. Οπότε, αναρωτιέμαι εγώ, θα δικαιωθούν π.χ. και οι εργαζόμενοι στις Σκουριές, ή μήπως στον ιδιωτικό τομέα οι αγώνες δεν μετράνε; Και, αφού όποιος αγωνίζεται τελικά νικάει, να ξεκινήσουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι μια απεργία διαρκείας από αύριο, να παραλύσει η χώρα μέχρι να δικαιωθούν; Δεν μπορεί, αφού το λέει ο πρωθυπουργός, έτσι θα είναι, στο τέλος θα έρθει η δικαίωση!

Όμως οι απόλυτοι σταρ (και) αυτής της εβδομάδας είναι οι υπουργοί κ.κ. Μπαλτάς και Κουράκης, οι άνθρωποι που ανέλαβαν τα ηνία της Παιδείας στην χώρα για να εξισώσουν τους Έλληνες με τον μόνο τρόπο που ξέρουν, οδηγώντας όλα τα παιδιά τους στην μετριότητα και πιο κάτω. Οι υπουργοί που δεν αρκέστηκαν στο να υβρίσουν με κάθε τρόπο την λέξη αριστεία, ή να διώξουν από τα ελληνικά πανεπιστήμια όλους τους σπουδαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες που είχαν αναλάβει αφιλοκερδώς να προσφέρουν μέσω των συμβουλίων διοίκησης. Όχι. Δεν αρκέστηκαν ούτε στο να προσπαθήσουν, μέσα από το καινούργιο νομοσχέδιο, να δημιουργήσουν φατρίες και μίση μέσα στα σχολεία μας, αφού πλέον οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα ψηφίζουν για τον διευθυντή τους, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσο όμορφα θα νιώθουν όσοι ψήφισαν τον «ηττημένο» και πώς θα μεταφράζουν κάθε πράξη του «νικητή» ως εκδίκηση εις βάρος τους επειδή δεν τον ψήφισαν.

Όχι. Δεν τους αρκούσε αυτό. Ήθελαν να κάνουν κι άλλα. Τι άλλα; Ήρθε τώρα η ώρα να σας διασκεδάσω. Λίγους μήνες νωρίτερα ο κ. Κουράκης φώναζε ως αντιπολίτευση ενάντια στην τότε κυβέρνηση επειδή σκεφτόταν, η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να καταργήσει την εξέταση της Λογοτεχνίας από τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Τώρα, λίγους μήνες μετά, ως υπουργός, ο κ. Κουράκης, τι έκανε, λέτε, για «να συμβάλλει στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης» όπως δήλωσε; Πρόσθεσε μία ώρα «Ιστορίας Κοινωνικών Επιστημών» και κατάργησε μία ώρα Λογοτεχνίας! Τόσο καημό είχε για την Λογοτεχνία, ώστε πλέον την άφησε να διδάσκεται μόνο μία ώρα την εβδομάδα!

Υπάρχει, γαμώτο, οποιοδήποτε μάθημα στον κόσμο που να ανοίγει το μυαλό και την κριτική σκέψη όπως η Λογοτεχνία; Οποιοδήποτε; Ένα, έστω; Το να παπαγαλίσουν τα παιδιά μία ώρα Κοινωνιολογία θα προάγει την κριτική τους σκέψη; Η λογοτεχνία, άραγε, δεν μιλάει για την κοινωνία της κάθε εποχής, πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε κοινωνιολογική ανάλυση;

Μάθετέ το, λοιπόν, για να το πείτε και στα παιδιά σας. Λογοτεχνία, κομμένη. Αποβλακώνει! Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας. Αν θέλουν να μάθουν να σκέφτονται, ας παρατήσουν τα παλιο-λογοτεχνικά βιβλία και ας διαβάσουν μια κοινωνιολογική ανάλυση, κατά προτίμηση βασισμένη σε μαρξιστική θεώρηση/οπτική.
Θα μπορούν να κάνουν και αναλύσεις αντίστοιχες με αυτήν που έκανε ο κ. Μπαλτάς στη Βουλή, όταν κατηγορήθηκε ότι ξεχαρβαλώνει την εκπαίδευση στο όνομα ενός νεοκομμουνιστικού εξισωτισμού και ότι εκπροσωπεί την αριστερά της μετριότητας. Ο υπουργός βρήκε, έτσι, την ευκαιρία να κάνει διάλεξη περί κομμουνισμού. Είπε: «κομμουνισμός για εμένα, για τον Μαρξ, για όλο αυτό το κίνημα, ανεξαρτήτως των εκδοχών, των αποτυχιών, των καταστροφών και όλα τα συναφή, λέει κάτι πολύ απλό: Γενική ελευθερία, καθολική δικαιοσύνη, σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».
Τι λες, ρε μεγάλε. Σοβαρά; Τα ίδια ακριβώς μπορεί να πει κάποιος για τον χριστιανισμό, τον βουδισμό, τον σοσιαλισμό, ακόμα και για τον καπιταλισμό μιλώντας από διαφορετική οπτική γωνία για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Όσο ο κύριος Κουράκης (που πήρε είκοσι χιλιάδες σταυρούς στην Θεσσαλονίκη, ίσως από κάποιους που λατρεύουν τα ποιήματά του για τα αιδοία και τους φαλλούς, όπως τα παρακάτω: http://kourakis.gr/%CE%99%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%BF
) και ο κύριος Μπαλτάς εφαρμόζουν στην παιδεία το μαρξιστικό τους όραμα, τι μπορούμε να κάνουμε, άραγε; Τι μπορούμε να κάνουμε, όταν, όπως όλα δείχνουν από τις δημοσκοπήσεις, περίπου οι 2 στους 3 Έλληνες συνεχίζουν να στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Στηρίζουν δηλαδή τα κόμματα που έφεραν την Παιδεία της χώρας εδώ που βρίσκεται, και το κόμμα που ετοιμάζεται να ισοπεδώσει ότι απέμεινε.

Σας χρωστάω και ένα μυστικό, που θα το πω μόνο σε σας. Πλησιάστε λίγο πιο κοντά, για να μην μας ακούσουν: ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο κ. Τάσος Κουράκης, είναι στην πραγματικότητα, στο βάθος, στην ουσία των πραγμάτων, το ίδιο πρόσωπο. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ίδια κόμματα. Που έχουν τον ίδιο, μοναδικό στόχο, εδώ και δεκαετίες: να φροντίσουν να πληθύνουν τα «α», τα «ου» και κυρίως τα «ουγκ» από τους Έλληνες. Γιατί μόνο κρατώντας τον λαό απαίδευτο, μπορούν να συνεχίζουν να εκλέγονται και να κάνουν κουμάντο.

Εγώ λέω να φωνάζουμε δυνατά. Να αντιστεκόμαστε με την δύναμη της φωνής μας. Να τους κράζουμε ασταμάτητα, όπως τους αξίζει, επειδή εδώ μιλάμε για τα παιδιά μας και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τους ανεχόμαστε.
Λέω να μην τους αφήσουμε να συνεχίσουν ανεμπόδιστοι το έργο τους.

No comments:

Post a Comment