Monday, August 25, 2014

To άλλο με τον Τοτό



Δεν γνωρίζω κανέναν – πραγματικά: ούτε έναν – που να είναι ευχαριστημένος από την κυβέρνηση της χώρας. Ο μόνος λόγος που συνεχίζει ένα ποσοστό των ψηφοφόρων να ψηφίζει την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν διαλύσει την ζωή μας (όχι μόνο τώρα – την διέλυσαν όταν δανείζονταν ατελείωτα για να εξαγοράζουν ψήφους) είναι ότι δεν βλέπει να υπάρχει άλλη αξιόπιστη κυβερνητική επιλογή, οπότε επιμένει, κακώς κατά την γνώμη μου, να στηρίζει τους καταστροφικούς κυβερνώντες μας γνωρίζοντας πόσο τραγική είναι η επιλογή που κάνει.
Ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνούσε, μέχρι πρόσφατα, ότι η ελληνική αριστερά (παρά τα λάθη, τις παραλείψεις και τις συχνά εξωπραγματικές θέσεις της) είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των κυβερνητικών κομμάτων: το ηθικό πλεονέκτημα. Επειδή δεν έχει ασκήσει εξουσία, δεν έχει πει ψέματα στον κόσμο, δεν έχει κοροϊδέψει, δεν έχει φανεί αναξιόπιστη.
Διάβασα, στο φύλλο της Real News της 15ης Αυγούστου, την συνέντευξη του κυρίου Γιάννη Μηλιού, που είναι από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού είναι ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος.
Αρκούν τρεις απαντήσεις του, για να φανεί ότι δυστυχώς αυτό το κομμάτι της αριστεράς που διεκδικεί την εξουσία δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στους κυβερνώντες.
Ερώτηση 1η, από την εφημερίδα: Το ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιον Όρος μιλούσε για στήριξη στα αιτήματα των μοναχών σχετικά με την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Είναι δυνατόν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οι άνεργοι και να μην φορολογείται η Εκκλησία;
Απάντηση: Προφανώς δεν είναι δίκαιο να φορολογούνται οι άνεργοι και όχι η Εκκλησία. Αυτό θα αλλάξει με την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Με άλλα λόγια, ο κύριος Μηλιός μας λέει ότι ο κύριος Τσίπρας είπε ψέματα στους μοναχούς στο Άγιον Όρος, τάζοντάς τους φοροαπαλλαγές που δεν θα κάνει. Βεβαίως, εδώ τίθεται σε πρώτο επίπεδο το θέμα ότι πρέπει να αποφασίσουμε αν πιστεύουμε τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Μηλιό σχετικά με το τι θα συμβεί. Και σε δεύτερο, ουσιαστικότερο επίπεδο, τίθεται το θέμα ότι ένας από τους δύο λέει ψέματα, άρα δεν πρέπει να μας νοιάζει ποιος είναι αυτός. Γιατί όποιος κι αν τα λέει, το ηθικό πλεονέκτημα εξαφανίζεται.
Ερώτηση 2η, από την εφημερίδα: Έχετε τοποθετηθεί υπέρ των δεύτερων εκλογών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, πόσο ταιριάζει αυτή η θέση με το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική;
Απάντηση: Η επίκληση της απλής αναλογικής από τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ τη δεδομένη χρονική στιγμή αποδεικνύει μόνο τον κυνικό καιροσκοπισμό τους. Θα δείτε τη λυσσαλέα αντίδρασή τους όταν η κυβέρνηση της Αριστεράς νομοθετήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτή η απάντηση μου άρεσε περισσότερο από όλες, στην συνέντευξη. Η συλλογιστική της είναι εκπληκτική. Λέει το εξής, ο κ. Μηλιός: εμείς (ο ΣΥΡΙΖΑ) όντως μια ζωή φωνάζουμε για απλή αναλογική και κατηγορούμε τα κόμματα εξουσίας που δεν την εφαρμόζουν. Αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή είμαστε εμείς πια κόμμα εξουσίας, και δεν μπορούμε να πιάσουμε καλά-καλά αυτοδυναμία ούτε με 35%, οπότε αν περάσει η απλή αναλογική δεν βλέπουμε κυβέρνηση με καμία δύναμη. Οπότε, ξεχνάμε αυτό που φωνάζαμε μια ζωή και αλλάζουμε την άποψή μας μέχρι να γίνουμε κυβέρνηση (όμως οι άλλοι είναι καιροσκόποι, όχι εμείς!). Όταν γίνουμε κυβέρνηση, πιστέψτε μας, θα φέρουμε εμείς την απλή αναλογική. Πιστέψτε μας. Είμαστε αξιόπιστοι. Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα.
Ερώτηση 3η, από την εφημερίδα: Ποιον θα θεωρούσατε εσείς καλή επιλογή για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Απάντηση: Μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς, θα προκύψει μια προσωπικότητα κύρους ευρύτερης αποδοχής.
Αν τα έλεγε αυτά σε δημοτικά σχολεία, θα τον πίστευαν; Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συμφωνήσει σε οποιονδήποτε πρόεδρο τώρα, θέλοντας να προκαλέσει εκλογές, γιατί να συμφωνήσουν μετά τις εκλογές με την όποια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Το πιο πιθανό είναι να πουν κι εκείνοι όχι, με τη σειρά τους, αφού συνηθίζουν να τσακώνονται για όλα. Η διαφορά είναι ότι μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα αρκούν 151 βουλευτές για να εκλέξει πρόεδρο. Οπότε, αν είναι κυβέρνηση, θα προτείνει όποιον θέλει, θα τον βγάλει, θα τραβήξει και μια καταγγελία στους άλλους ότι δεν θέλουν την συναίνεση, και θα πει «τι να κάνουμε; Εμείς προσπαθήσαμε, αυτοί δεν θέλουν».
Μια κυβέρνηση και μια αξιωματική αντιπολίτευση που με κοροϊδεύουν τόσο προσβλητικά και κατάμουτρα. Και περιμένουν να τις ψηφίσω. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρουν;

1 comment:

  1. Ωραίο άρθρο. Αλλά θα μπορούσαμε να πείτε απλως πως ο κ. Μήλιος είναι λαϊκιστής και ο λογος του ολίγη σοβαρότητα έχει πάντα. Αναμενόμενο ως καθ. Έλλην. Πανεπιστημίου.

    ReplyDelete