Sunday, April 02, 2017

Μικρό παιδί, ετών 70

(Εκτάκτως Κυριακή σήμερα το blog, γιατί αύριο Δευτέρα που είναι η σταθερή μέρα για ποστάρισμα έχω ένα πολύ ωραίο νέο να μοιραστώ μαζί σας).
Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι ξέρετε το μαύρο ανέκδοτο που πάει ο ασθενής στον γιατρό, γεμάτος ανησυχία για να μάθει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, και ο διάλογος εξελίσσεται ως εξής:
Γιατρός:  Έχω καλά και κακά νέα, ποια θέλετε πρώτα;.
Ασθενής (τρέμοντας): Τα καλά.
Γιατρός (ψύχραιμος): Η ασθένειά σας είναι πάρα πολύ σοβαρή, αλλά τουλάχιστον έχετε 48 ώρες ζωής.
Ασθενής (κλαίει): Αυτά είναι τα καλά; Ποια είναι τα κακά δηλαδή;
Γιατρός (ψύχραιμος): Σας ψάχνω από προχθές για να σας το πω.

Αυτό το ανέκδοτο θυμήθηκα ακούγοντας τις νέες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, που λέει σε όλες τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις του το ίδιο ακριβώς πράγμα: «να αποδραματοποιήσουμε τις πανελλήνιες εξετάσεις». Το δήλωσε πάλι προχθές, ως απάντηση στις διαμαρτυρίες για την μείωση των εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης στα πανεπιστήμια. Θα μου πείτε, συγνώμη, ποιος Γαβρόγλου είναι αυτός, δεν είναι ο ίδιος που πριν δυο μήνες δήλωνε αντίθετος στην μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και έλεγε ότι κάνουν λάθος όλοι οι πρυτάνεις που την ζητούν; (http://www.cnn.gr/focus/story/65588/k-gavrogloy-sto-cnn-greece-ligotera-mathimata-se-v-g-lykeioy-oxi-meiosi-eisakteon-sta-aei)
Θα σας απαντήσω πως είναι μικρό παιδί, 70 ετών μόλις, εύπλαστος ακόμη, δικαιούται να αλλάζει γνώμη.  
Σοβαρά τώρα: ο Γαβρόγλου είναι ο γιατρός, στο ανέκδοτο. Λέει στον ασθενή (στους υποψήφιους φοιτητές και στους γονείς τους) ότι απλώς θα έχουν μικρότερες πιθανότητες να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Και παραμένει ψύχραιμος, ο ίδιος, δίνει μάλιστα και αφ’ υψηλού συμβουλές να μην κάνουμε τα πράγματα δραματικά. Χαλαρώστε, τους λέει, δεν τρέχει και τίποτα.
Εδώ έρχεται η κρίσιμη ερώτηση: πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ; Βεβαίως και πρέπει, έχω γράψει σχετικά εδώ: http://polyk.blogspot.com.au/2015/09/2.html
Όμως η μείωση αυτή πρέπει να συνδυαστεί με εξαιρετικό επαγγελματικό προσανατολισμό στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να στρέφονται προς τα πραγματικά τους ταλέντα, και με επιλογές για όσους δεν πάνε στο πανεπιστήμιο για να μάθουν τεχνικά επαγγέλματα. Όταν δεν προσφέρεις καμία ενημέρωση της προκοπής και καμία εναλλακτική για να προχωρήσει κάποιος στην ζωή του, και μετά του λες να μην δραματοποιεί και πολύ τα πράγματα, ε, τότε είσαι ο Κώστας Γαβρόγλου.



No comments:

Post a Comment