Monday, February 08, 2016

Μόνο οι άσχημες

Καλό είναι να θυμόμαστε πως όσα μας μοιάζουν δεδομένα και προφανή σήμερα, πριν κάποια χρόνια μπορεί να φαίνονταν εξωφρενικά.
Για παράδειγμα: τέτοιες μέρες, στις αρχές του Φλεβάρη του 1930, ο Ελευθέριος Βενιζέλος κάνει το αδιανόητο, για πολλούς εκείνη την εποχή: δίνει στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου. Η σπουδαία ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη, μόλις το έμαθε, δήλωσε πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και αποφεύγουν να κάνουν παιδιά. Το αστείο είναι ότι η Κοτοπούλη δεν ήταν όμορφη και δεν έκανε παιδιά – αλλά ψήφο δεν ήθελε. 
Πέρασαν είκοσι δύο χρόνια για να έρθει ο γιος του Βενιζέλου, Σοφοκλής, και να δώσει στις γυναίκες εκτός από το δικαίωμα ψήφου και το δικαίωμα να εκλέγονται οι ίδιες.
Και αν το 1930 και το 1952 σας φαίνονται λίγο πιο μακρινά, ας θυμηθούμε ότι μόλις το 1975 που είναι πολύ πιο κοντινό (εγώ ήμουν ενός έτους!) καθιερώθηκε συνταγματικά στην Ελλάδα η ισότητα των δύο φύλων.
Ακόμα και σήμερα, σε πολλά μέρη στον κόσμο, τα στοιχειώδη δικαιώματα των πιο αδύναμων ομάδων καταπατούνται καθημερινά. Γιατί μπορεί η τεχνολογία (δηλαδή το μυαλό) των ανθρώπων να καλπάζει αλλά οι καρδιές τους έχουν άλλες ταχύτητες, και συχνά παραμένουν για πολλά-πολλά χρόνια ερμητικά κλειστές.

1 comment:

  1. Για να ανοίξουν οι καρδιές πρέπει πρώτα να ανοίξουν τα μάτια. Για να δουν τον κόσμο με μια άλλη ματιά, με μια ματιά πέρα από τις μύτες των παπουτσιών μας. Και τις θήκες των πορτοφολιών μας!
    Όταν το θελήσουμε αυτό (γιατί χαζοί δεν είμαστε, το έχουμε καταλάβει) μπορεί τότε να κάνουμε την σωστή επένδυση, στην παιδεία μας δηλαδή...

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα :)

    ReplyDelete