Monday, February 29, 2016

Σκέψου πόσο σπουδαίος θα είσαι

Μπορεί να μην τα καταφέρεις, ναι. Το γράφω αυτό από την αρχή, για να συνεννοηθούμε, να ξέρουμε ότι δεν λέμε αερολογίες. Μπορεί να μην τα καταφέρεις να σώσεις το παιδί που κινδυνεύει, αλλά αν τα καταφέρεις; Αν τα καταφέρεις, θα υπάρχει πιο σπουδαίος άνθρωπος από σένα;
Η Καλένα Μάλντροου ήταν 2 χρονών. Πέθανε πριν λίγες μέρες στην Νέα Υόρκη σε φωτιά που έπιασε το διαμέρισμα όπου έμενε. Το κοριτσάκι ήταν μόνο του μέσα στο σπίτι, αφού η μητέρα της, που το μεγάλωνε μόνη, το εγκατέλειπε και επέστρεφε συχνά μετά από πάρα πολλές ώρες, αφήνοντας το παιδί χωρίς φαγητό ή με άσχετους ανθρώπους που προσφέρονταν να το κρατήσουν για λίγο.
Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, όμως, ανάμεσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, το να τηλεφωνήσεις στην Πρόνοια ή στην αστυνομία για να καταγγείλεις ότι κάποιος δεν φροντίζει το παιδί του σημαίνει ότι είσαι «καρφί». Ελεεινός, Κατίνα, παράσιτο που ενοχλείς τις οικογένειες των άλλων. Στο εξωτερικό, θεωρείται από πολύ κόσμο καθήκον. Και αν μου πείτε ότι η ελληνική οικογένεια είναι το μόνο πράγμα που λειτουργεί ακόμα στην χώρα κι έτσι δεν χρειάζονται αυτά τα τηλέφωνα επειδή δεν έχουμε πολλά παιδιά που γνωρίζουν εγκατάλειψη ή κακοποίηση στις οικογένειές τους, επιτρέψτε μου να σας πω ότι με βάση επίσημα στοιχεία του 2012, η Ελλάδα είναι η νούμερο ένα χώρα στα Βαλκάνια σε ψυχολογική κακοποίηση παιδιών.
Στην περίπτωση της Καλένα, οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί τρεις φορές από ανώνυμα τηλεφωνήματα που κατήγγειλαν τις συνθήκες στις οποίες ζούσε η μικρή. Οι αρχές έκαναν έναν τυπικό έλεγχο, δεν κατάφεραν να διαγνώσουν το πρόβλημα αφού η μάνα του κοριτσιού ξεγέλασε τους ελεγκτές, και το κοριτσάκι χάθηκε.
Γιατί δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι προσπάθειές σου θα φέρουν πάντα αποτέλεσμα. Η μόνη εγγύηση είναι ότι αν δεν προσπαθήσεις να βοηθήσεις το παιδί που υποφέρει, αυτό σίγουρα δεν θα γλιτώσει.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το σχετικό άρθρο από τους New York Times, για την Καλένα. Στην Ελλάδα, το τηλέφωνο της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα παιδιά SOS είναι 1056. Αν ξέρεις κάτι που μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί, κάλεσε το 1056. Γίνε σπουδαίος.

No comments:

Post a Comment