Monday, July 07, 2014

O σοφός λαός



Πριν καν ξεκινήσω να γράφω όσα θα γράψω παρακάτω, θέλω να τονίσω ότι σέβομαι απολύτως όλα τα εκλογικά αποτελέσματα. Δημοκρατία είναι η θέληση των πολλών, και τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών δεν χωρούν αμφισβήτηση σχετικά με το ποιους επέλεξε ο ελληνικός λαός να στείλει στην Ευρωβουλή.
Το να σέβεσαι βέβαια κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς και να το κριτικάρεις.
Για να δούμε, λοιπόν, κάποιους από εκείνους που εξέλεξε ο ελληνικός λαός, τον οποίο οι πολιτικοί μας δεν παύουν να αποκαλούν σοφό.
Εξέλεξε, από την ΝΔ, ως πρώτη ευρωβουλευτή την κυρία Μαρία Σπυράκη. Η κυρία Σπυράκη ήταν δημοσιογράφος του Mega που επί χρόνια παρουσίαζε το ρεπορτάζ της ΝΔ. Έχει κάποια άλλη προσφορά στα κοινά, κάτι που την έχει κάνει να ξεχωρίσει; Απ' όσο μπορώ να γνωρίζω, όχι. Ούτε καν την άποψή της για όσα συνέβησαν στην χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν γνωρίζαμε, μέχρι τον τελευταίο μήνα πριν τις ευρωεκλογές, που αποφάσισε να είναι υποψήφια. Την ψήφισαν περίπου 240000 πολίτες, επιβραβεύοντάς την για κάτι που προσπαθώ ματαίως να καταλάβω. Επειδή μετέφερε, ίσως, επί χρόνια σωστά όσα της έλεγαν από την ΝΔ να μεταφέρει στις οθόνες του Mega;
Ο σοφός λαός επίσης εξέλεξε τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Κύρτσο. Ο κ. Κύρτσος, για όσους δεν το θυμούνται, ήταν στις περασμένες βουλευτικές εκλογές επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ, του κ. Καρατζαφέρη, και κατέβαινε ως αντιμνημονιακός. Τώρα, λιγότερο από δύο χρόνια μετά, κατέβηκε με την ΝΔ, ως μνημονιακός. Τον ψήφισαν περισσότεροι από 200000 πολίτες, επιβραβεύοντάς τον για την ταχύτατη αλλαγή στις απόψεις του.
Περνώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώ ότι εξελέγη, με πάνω από 160000 σταυρούς, ο κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος. Ο κ. Κατρούγκαλος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τις εκπομπές του κ. Πρετεντέρη, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται μποϊκόταρε και δεν έστελνε στελέχη του. Προφανώς, επειδή ο κ. Κατρούγκαλος δεν ήταν ήδη εκλεγμένος πολιτικός με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις ευρωεκλογές, το μποϊκοτάζ γι' αυτόν δεν ίσχυε - πήγαινε εκεί και μάζευε ψηφαλάκια. Τα μάζευε μάλιστα υποστηρίζοντας τις εξαιρετικές θέσεις του, με κορυφαία κατά την γνώμη μου την άποψή του ότι τα όρια για το τι είναι η βία ή όχι τα βάζει η κοινωνία, όχι οι νόμοι - το ποια είναι τα όρια αυτά που βάζει η κοινωνία σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση βίας προφανώς θα μας το εξηγεί με μια τηλεοπτική εμφάνιση ο κ. Κατρούγκαλος, για να ξέρουμε τι ισχύει.
Σε χθεσινή του δήλωση, για το θέμα της ΔΕΗ, ο ευρωβουλευτής πλέον κ. Κατρούγκαλος είπε το ακριβώς αντίθετο για τους νόμους - ότι οφείλουμε να τους σεβόμαστε - και μετέφερε την επαναστατικότητά του σε άλλο πεδίο: κάλεσε τους απεργούς της ΔΕΗ σε πολιτική ανυπακοή και τους ζήτησε να μην δεχθούν την επιστράτευσή τους, αφού θεωρεί πως δεν έχει επέλθει ακόμα βλάβη στην δημόσια υγεία μέσω της απεργίας κι έτσι δεν μπορεί ακόμα η κυβέρνηση να τους επιστρατεύσει.
Αναρωτιέμαι αν η λέξη "ενθουσιασμός" αρκεί για να περιγράψει το πώς νιώθω για τις επιλογές του σοφού ελληνικού λαού.    


2 comments:

  1. Πολυχρόνη δυστυχώς τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών δεν επιτρέπουν καν να θυμώσει κανείς. Νομίζω ότι το μόνο που μπορεί να αισθανθεί κανείς είναι στεναχώρια και απογοήτευση... Κρίμα στην ιστορία μας και τις καταβολές μας...

    ReplyDelete
  2. Μα είναι τόσο σύμφωνα και με την ιστορία μας και τις καταβολές μας... Μονο τους τίτλους εχεις διαβάσει απο την ιστορία μας;

    ReplyDelete