Monday, July 28, 2014

O πιο μεγάλος θαυμαστής του "24"



Την γνώμη μου για την τοποθέτηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο Υπουργείο Παιδείας την είχα γράψει σε προηγούμενο κείμενο εδώ στο Ημερολόγιο, πριν ένα μήνα περίπου: http://polyk.blogspot.gr/2014/06/blog-post_23.html
Αυτό που δεν ήξερα ήταν πόσο μεγάλος λάτρης είναι ο κ. Λοβέρδος της αμερικάνικης σειράς «24» - ξέρετε, αυτής με τον Κίφερ Σάδερλαντ στον ρόλο του Τζακ Μπάουερ, του Αμερικανού αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που πρέπει σε πραγματικό χρόνο, μέσα σε 24 ώρες, να λύσει ένα μεγάλο μυστήριο σε κάθε σεζόν της σειράς.
Είναι προφανής η λατρεία του κ. Λοβέρδου στην σειρά, αφού μόνο έτσι εξηγείται το νέο κατόρθωμα του Υπουργείου, καλοκαιριάτικα (το Υπουργείο, όπως και ο Τζακ Μπάουερ, δεν σταματάει ποτέ να δουλεύει για το δημόσιο καλό): με απόφαση που κοινοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης πριν λίγες μέρες ζητήθηκε η υποβολή εντός 24 ωρών! συνοπτικού προϋπολογισμού για το 2015 με μειώσεις κατά 28,5% στις τακτικές λειτουργικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο ζητάει από το Πολυτεχνείο να μειώσει από το 2013 ως το 2015 τον προϋπολογισμό του κατά 48%, την στιγμή που μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια ο αριθμός των εισακτέων στο Πολυτεχνείο αυξήθηκε κατά 35%!
Για όποιον θέλει περισσότερες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, να η επιστολή που έστειλαν από κοινού οι πρυτάνεις του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης (που επίσης τσακίζεται οικονομικά από την απόφαση του Υπουργείου). Οι δύο πρυτάνεις καταλήγουν στο ότι δεν μπορούν να συντάξουν προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά, αφού δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις δαπάνες των ιδρυμάτων τους:

Παρ’ όλο που είμαι αρνητικός κατά κανόνα απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που όταν ακούς «νιάου-νιάου» στα κεραμίδια δεν μπορείς να πεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται επειδή δεν βλέπεις την γάτα.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι υπουργοί Παιδείας (που όλως τυχαίως τα τελευταία χρόνια είναι καθηγητές κεντρικών πανεπιστημίων) έχουν κάνει την στρατηγική επιλογή να επιτεθούν στα πανεπιστήμια της περιφέρειας – όχι μόνο της Κρήτης, αλλά στην Κρήτη είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα αφού επιτίθενται εις βάρος των δύο ιδρυμάτων με τις μεγαλύτερες ίσως παγκόσμιες διακρίσεις από όλα τα ελληνικά ιδρύματα τα τελευταία χρόνια.
Η επίθεση γίνεται με την πέρα από κάθε λογική αύξηση των εισακτέων σε συνδυασμό με την οικονομική εξαθλίωση των ιδρυμάτων της περιφέρειας. Την ίδια ώρα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη γίνεται μείωση του αριθμού των εισακτέων, παρ’ όλο που τα πανεπιστήμια εκεί έχουν πολλαπλάσιους καθηγητές, ερευνητές και εργαστηριακό προσωπικό.
Οπότε (να το «νιάου-νιάου» που λέγαμε) πού θα καταλήξει αυτή η πολιτική με μαθηματική ακρίβεια; Στο να έρθει κάποια στιγμή το Υπουργείο και να πει: α, δεν τα καταφέρνετε να εκπαιδεύσετε τους φοιτητές… Κρίμα τότε, θα πρέπει να κλείσετε, να μείνουν ανοιχτά μόνο τα κεντρικά πανεπιστήμια.
«Συντάξτε προϋπολογισμό μέσα σε 24 ώρες. Και προσέξτε, αυτό το μήνυμα θα αυτοκαταστραφεί σε 5 δευτερόλεπτα». Α, συγνώμη, αυτό δεν είναι από το «24», είναι από τον Αστυνόμο Σαΐνη.
  

No comments:

Post a Comment