Monday, April 13, 2015

Οι προδότες που δεν υπάρχουν




Έχει γεμίσει το Facebook και τα σχόλια στα blogs. Με λύσσα. Με μίσος για τους προδότες (το έγκλημα της προδοσίας δεν καταλαβαίνει από άγιες ημέρες). Με ειρωνείες. Με καλυμμένες ή ευθείες απειλές – συζητάμε για το cyber-bullying προς μαθητές, και αγνοούμε το ατέλειωτο ιντερνετικό bullying των ενήλικων μπούληδων. Απέναντι στους προδότες, φυσικά. Που βρίσκονται παντού. Σε κάθε φράση που γράφεις, κινδυνεύει η προδοτική φύση σου να αποκαλυφθεί. Οι μπούληδες είναι εκεί για να σε ξεσκεπάσουν.
Οι κουβέντες μου με τους έφηβους, στα Χανιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, από τότε που κυκλοφόρησαν τα «Καιρός για ήρωες» και «Μια ανάσα μόνο», με κάνουν αισιόδοξο για το βαθύ μέλλον της χώρας. Επειδή οι έφηβοι, στις κουβέντες μας όπου συμφωνούμε και διαφωνούμε σε πολλά, αλλά πάντως συζητάμε, καταλαβαίνουν στην μεγάλη πλειοψηφία τους το στοιχειώδες: ότι ο διπλανός τους (έφηβος ή μεγαλύτερος) που διαφωνεί μαζί τους δεν είναι προδότης. Δεν είναι μίασμα. Δεν είναι βλαξ. Ακόμα κι αν αυτά που λέει τους φαίνονται μπούρδες, ο διπλανός τους δεν είναι εχθρός τους.
Δεν είμαι εξίσου γεμάτος με αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον της χώρας. Οι ενήλικοι δεν φαίνεται να σκαμπάζουν από ιστορία. Κι αν σκαμπάζουν, γουστάρουν να καταλαβαίνουν την ιστορία όπως τους βολεύει. Δεν τους λέει τίποτα το αιματοκύλισμα της εποχής του Ελ. Βενιζέλου, ανάμεσα σε βενιζελικούς και βασιλικούς, που οι μεν πίστευαν με φανατισμό για τους δε πως είναι προδότες. Ούτε το επόμενο αιματοκύλισμα, του εμφυλίου (ενώ είχαμε μόλις περάσει έναν παγκόσμιο πόλεμο!). Ούτε το επόμενο μίσος, ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς, με τις εξορίες των αντιφρονούντων, ούτε το μίσος νεοδημοκρατών και πασόκων για είκοσι-κάτι χρόνια, από το 1981 έως τις αρχές του καινούργιου αιώνα.
Όχι. Οι ενήλικοι Έλληνες, κυκλοφορούν στο Ίντερνετ από σελίδα του Facebook σε blog και το ανάποδο, και επιτίθενται λυσσαλέα. Στους προδότες που τους αρέσει να εφευρίσκουν.
Οι φανατικοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ το έχουν ξεκαθαρίσει, μέσα τους: πολλοί απ’ όσους κυβέρνησαν την χώρα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) τόσα χρόνια, μαζί με τους σημερινούς υποστηρικτές τους, είναι προδότες. Επειδή έφεραν την χώρα σε αυτήν την κατάσταση. Το ίδιο και όσοι υποστηρίζουν το Ποτάμι, που «είναι το κόμμα του Μπόμπολα και του Λαμπράκη». Βέβαια, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποτελούσαν για χρόνια μέλη ή φανατικούς υποστηρικτές των κυβερνήσεων εκείνων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Λεπτομέρειες. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε, διαρκώς, ακόμα περισσότερες προσλήψεις και αυξήσεις στο τεράστιο δημόσιο ενώ τώρα μιλάει για ισορροπημένους προϋπολογισμούς, όπως έκαναν και οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Λεπτομέρειες. Βέβαια, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ υπέγραψε πρόσφατα απευθείας ανάθεση 500 εκατ. δολαρίων για πολεμικά αεροπλάνα – τα ίδια δηλαδή που έκαναν και προηγούμενοι υπουργοί Άμυνας. Βέβαια, πέταξε και μια ρουκέτα για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου σε ποσοστό 70%-30% με τις ΗΠΑ. Λεπτομέρειες. Βέβαια, το τεράστιο ηθικό θέμα με τον κ. Κατρούγκαλο αν συνέβαινε σε προηγούμενη κυβέρνηση θα θεωρείτο σκάνδαλο από τα λίγα. Λεπτομέρειες (εδώ ο κ Κατρούγκαλος έλεγε ότι υπάρχει «καλή και κακή βία», και βγήκε ευρωβουλευτής με τα τσαρούχια). Βέβαια, πρόσφατη ανάλυση του τηλεοπτικού χρόνου της περασμένης χρονιάς έδειξε ότι από όλα τα κόμματα της βουλής, την μακράν μικρότερη τηλεοπτική προβολή όλων είχε το Ποτάμι, με μέσο όρο προβολής κάτω του 2% στα δελτία ειδήσεων. Λεπτομέρειες. Βέβαια, τα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα επί 40 χρόνια την κυβέρνησαν με τις ψήφους πολλών από τους σημερινούς αλαλάζοντες εναντίον τους στο Ίντερνετ. Λεπτομέρειες.
Οι φανατικοί οπαδοί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το έχουν ξεκαθαρίσει, μέσα τους. Οι «κομουνιστές» και οι «ακροδεξιοί» που κυβερνούν την χώρα έχουν βαλθεί να την στείλουν στα τάρταρα. Είναι προδότες, και σύντομα, μόλις καταστραφεί η χώρα, θα γίνουν νέες εξεταστικές επιτροπές που θα εξετάσουν το γιατί καταστράφηκε. Βέβαια, η χώρα έφτασε εδώ μετά από σαράντα χρόνια φαύλης διακυβέρνησης από τα κόμματά τους. Λεπτομέρειες. Βέβαια, κάνει μπαμ από μακριά ότι πολλοί (πολίτες και πολιτικοί) των κομμάτων αυτών μοιάζουν να θέλουν να καταστραφεί η χώρα, για να νιώσουν ότι δικαιώθηκαν προσωπικά για τις εκτιμήσεις τους, όσο κι αν κοστίσει αυτό σε όλους μας, και στους ίδιους. Λεπτομέρειες. Βέβαια, κανείς τους δεν έχει να προτείνει κάποια λύση στο αδιέξοδο της χώρας εκτός από το περαιτέρω τσάκισμα των πιο αδύναμων. Λεπτομέρειες.
Για τους φανατικούς της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς δεν έχω να πω πολλά. Αυτοί έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους, την επιλογή της βίας. Που, αιώνες ιστορίας έχουν δείξει ότι οδηγεί μόνο στον πόνο και στην καταστροφή. Τι σημασία έχει όμως αυτό; Αυτοί θέλουν να τα σπάσουν τώρα. Να σπάσουν κτίρια, ιδιωτικές περιουσίες. Να διαλύσουν ανθρώπους. Όλα τα υπόλοιπα… λεπτομέρειες.
Όσο πίσω κι αν κοιτάξουμε, οι προδότες ήταν πάντα ελάχιστοι. Ο άνθρωπος που διαφωνεί, δίπλα μας, δεν είναι προδότης. Δεν έχει μυστικά κίνητρα. Δεν είναι ηλίθιος. Απλώς, έχει άλλη άποψη. Το δικαιούται. Μόνο αν συζητήσουμε με σεβασμό ίσως να καταλήξουμε κάπου. Το κάθε είδους bullying που γίνεται πια μαζικά στο Ίντερνετ, δείχνει ότι η κακομοιριά της χώρας έχει ενωθεί με την «παντογνωσία» που ανέκαθεν νόμιζε πως είχε ο αδαής Έλληνας και το χωρίς καμία βάση κόμπλεξ ανωτερότητάς του. Έχουν ενωθεί σε ένα εκρηκτικό, φασιστικού τύπου μείγμα που δεν έχει σχέση με ιδεολογία, έχει σχέση μόνο με τυφλό μίσος.
Κι αν δεν ξεφορτωθούμε τον φασίστα μέσα μας, η χώρα δεν έχει μέλλον.

No comments:

Post a Comment