Monday, August 08, 2016

Οι εχθροί μας

Όταν φροντίζεις ώστε τα παιδιά στα δημόσια δημοτικά σχολεία της Ελλάδας να διδάσκονται λιγότερες ώρες από τα παιδιά οπουδήποτε στον κόσμο (http://polyk.blogspot.com.au/2016/05/blog-post_23.html), ακόμα και από τις πάμπτωχες χώρες της Αφρικής. Όταν απαγορεύεις (Μάρτιος-Ιούνιος 2016) ομιλίες, ενημερώσεις, δραστηριότητες και εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, συναντήσεις με συγγραφείς, μουσικούς, αθλητές, κλπ) σε όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Όταν κάνεις ότι μπορείς για να διαλύσεις την δημόσια εκπαίδευση, υπάρχει περίπτωση να μην τσακίσεις και τα ιδιωτικά σχολεία; 
Δεν ξέρω αν ακούσατε για το νέο νομοσχέδιο του Νίκου του Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, λέει, που θα προσλαμβάνονται στα ιδιωτικά σχολεία, θα κρίνονται για τα πρώτα δύο χρόνια. Μετά τα δύο χρόνια, θα ισχύει στα ιδιωτικά σχολεία ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας δάσκαλος ή καθηγητής μετά τα δύο χρόνια τα φορτώσει στον κόκορα, δεν δουλεύει καλά ή δεν δουλεύει καθόλου, αν φέρεται άθλια στους μαθητές, ακόμα και αν υπάρχουν φαινόμενα παιδεραστίας, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ το σχολείο να τον διώξει. Το απαγορεύει ο Νίκος ο Φίλης. Θα πρέπει να περάσει η υπόθεση από υπηρεσιακό συμβούλιο, ότι ισχύει για τους δάσκαλους και τους καθηγητές στο δημόσιο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ακόμα και παιδεραστές δεν έχουν απολυθεί από το δημόσιο, διότι τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν επιτρέπουν την απόλυση κανενός. Α, και στο υπηρεσιακό συμβούλιο που θα κρίνει το αν μπορεί να απολυθεί ο εκπαιδευτικός δεν θα μετέχει εκπρόσωπος των ιδιωτικών σχολείων φυσικά, θα μετέχουν μόνο συνδικαλιστές καθηγητές.
Σκεφτείτε το λίγο, όσοι έχετε δική σας δουλειά. Να περάσει ένας νόμος που να σας απαγορεύει να διώξετε κάποιον, όσο σκάρτος κι αν αποδειχθεί στην πορεία. Όποιον προσλάβετε, μετά τα δύο πρώτα χρόνια τον φορτώνεστε για πάντα.
Τι έχει να μας πει η Σία (η Αναγνωστοπούλου φυσικά, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας) για όλα αυτά; «Δεν είναι αξιολόγηση όταν δεν αρέσει στους μαθητές και στους γονείς του να απολύεται ο εκπαιδευτικός», είπε η Σία. Αυτή η δήλωση είναι τόσο ανήθικη σε τόσα επίπεδα, ώστε αν είχα ακόμα μαλλιά θα τα τραβούσα. Πρώτον, Σία: η γνώμη των μαθητών και των φοιτητών είναι αξιολόγηση. Παντού στον πολιτισμένο κόσμο, Σία. Μην κοιτάς που εσύ, στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, έχεις μάθει να μην μετράει η γνώμη των φοιτητών για τους καθηγητές τους. Παντού στον κόσμο, μετράει. Είναι ανήθικο να μην μετράει η άποψη εκείνου που μαθαίνει για το αν όντως μαθαίνει. Καταλαβαίνω πως εσύ, Σία, που είσαι πολύ μεγάλη επιστήμων, δεν μπορείς να καταδεχτείς να σε κρίνουν τα «φοιτητάκια», αλλά τι να κάνουμε, η ζωή είναι δύσκολη για τις μεγαλοφυΐες.
Δεύτερον, Σία: υπονοείς ότι στα ιδιωτικά σχολεία η πλειοψηφία των μαθητών και των γονέων δεν ενδιαφέρονται ώστε τα παιδιά να μάθουν, θέλουν απλώς «βολικούς καθηγητές». Είσαι ρατσίστρια δηλαδή όσο δεν πάει. Όποιος έχει τα χρήματα, ή κάνει το σκατό του παξιμάδι για να τα βρει, ώστε να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό (επειδή π.χ. μπορεί να δουλεύει μέχρι τις 5 το απόγευμα και δεν έχει κάποιον να του κρατήσει το παιδί) είναι προβληματικός γονιός και τα παιδιά του προβληματικά παιδιά, ε, Σία;
Τρίτον, Σία: θα σου κάνω την χάρη. Ας πούμε ότι ισχύει η φαντασίωσή σου. Ότι υπάρχουν σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο αρκετοί γονείς και μαθητές που δεν γουστάρουν εκπαιδευτικούς που να είναι αυστηροί στην τάξη και στους βαθμούς. Και ας υποθέσουμε ότι ο ιδιοκτήτης του σχολείου για να ικανοποιήσει τους προβληματικούς γονείς και τα προβληματικά παιδιά τους, θα απολύσει καλούς εκπαιδευτικούς μόνο και μόνο επειδή είναι αυστηροί. Τότε, Σία, ο ιδιοκτήτης φτιάχνει κακό όνομα για το σχολείο του. Θα έχει μόνο καθηγητές που δεν μπορούν να επιβληθούν, άρα θα κάνουν κακό μάθημα, άρα οι μαθητές του σχολείου θα έχουν κακές επιδόσεις και θα βγαίνουν άσχετοι από το σχολείο, οπότε το σχολείο θα πάει κατά διαόλου. Οπότε, Σία, το να παριστάνεις ότι υποστηρίζεις τον καημένο τον εκπαιδευτικό απέναντι στους «κακούς» γονείς και μαθητές, δείχνει πόσο πολύ μας κοροϊδεύεις.
Κι αν σας φαίνονται τρελά όλα αυτά, σας έχω και χειρότερα: ο πρώην συνδικαλιστής καθηγητής και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μηταφίδης, νοστάλγησε προχθές στην Βουλή τις εποχές που ως συνδικαλιστής, μαζί με άλλους συντρόφους του, έγραφαν αποφάσεις «για την κοινωνικοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με εθνικοποίηση των σχολείων χωρίς αποζημίωση». Οι άνθρωποι ονειρεύονται να κλείσουν αύριο το πρωί όλα τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Να τα αρπάξουν χωρίς αποζημίωση από τους ιδιοκτήτες τους και να τα κάνουν δημόσια!
Πρέπει να καταλάβουμε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι την Παιδεία της χώρας δεν την έχουν αναλάβει κάποιοι ανίκανοι ή μυστήριοι ή αστείοι ή ηλίθιοι ή γραφικοί τύποι. Είναι πια φανερό πως την Παιδεία της χώρας την έχουν αναλάβει άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένο σχέδιο. Το σχέδιο είναι η διάλυσή της. Ώστε να μπορούν να κάνουν κουμάντο σε έναν λαό που θα τον κρατούν επίτηδες σε χαμηλό επίπεδο, για να μην έχει τα εφόδια να αντιδράσει.
Την Παιδεία της χώρας την έχουν αναλάβει οι εχθροί μας.





No comments:

Post a Comment