Monday, December 22, 2014

Ένας θησαυρός και πολλές ευχές




Υπάρχουν παντού τριγύρω μας μικροί θησαυροί, αρκεί να ψάξουμε λίγο να τους βρούμε. Έναν τέτοιο ανακάλυψα κι εγώ πριν λίγες μέρες.
Είχαμε, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, την πρώτη εκδήλωση για τον μήνα εφηβείας στα Χανιά, δηλαδή της σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πατάκη σε όλη την Ελλάδα με πρωταγωνιστές τους εφήβους της χώρας. Έτσι συναντήθηκα με παιδιά του 5ου Γυμνασίου, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και στον φετινό μαραθώνιο εφηβικού ραδιοφώνου που θα διοργανώσουμε στα Χανιά αλλά και στον διαγωνισμό βίντεο και αφίσας που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πατάκη σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Το θέμα του βίντεο και της αφίσας είναι η διαφημιστική προβολή των Χανίων, και οι καλύτερες ιδέες θα κερδίσουν βιβλία από τις εκδ. Πατάκη. Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τα παιδιά, πήγα στην διπλανή τεράστια αίθουσα της Βιβλιοθήκης μας, εκεί όπου φυλάσσεται η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθέριου Βενιζέλου, με 8500 βιβλία.
Και μόνο να τα ξεφυλλίζει κανείς, χαζεύει. Πόσο μάλιστα αν δει μπροστά του την τέλεια ακόμα και σήμερα έκδοση από τα άπαντα του Πλάτωνα, τυπωμένη από σπουδαίο εκδοτικό οίκο της Ιταλίας το 1513!!!
Όμως αυτό που δεν περίμενα, καθώς «σκάλιζα» την βιβλιοθήκη είναι ότι θα έβρισκα ανάμεσα στα προσωπικά βιβλία του Βενιζέλου ένα βιβλίο του πολύ σπουδαίου H. G. Wells, του ανθρώπου που έγραψε την «Μηχανή του Χρόνου» και τον «Αόρατο Άνθρωπο» ανάμεσα σε πολλά άλλα εξαιρετικά μυθιστορήματα. Το βιβλίο του Wells, που έπεσε στα χέρια μου, περιέχει άρθρα του με προβλέψεις για την πορεία της ανθρωπότητας, την οποία κοιτούσε με απαισιόδοξο μάτι. Έχει τίτλο: “The Way the World is Going” και εκδόθηκε το  1928, από τις εκδόσεις Ernest Benn Limited, άρα αν υποθέσουμε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το πήρε μόλις εκδόθηκε, αυτό σημαίνει ότι το διάβασε μέσα στην εκλογική περίοδο της χρονιάς εκείνης, λίγο πριν αναλάβει για τελευταία φορά την ηγεσία της χώρας.
Ενθουσιασμένος από την ανακάλυψή μου, άνοιξα το βιβλίο τυχαία σε ένα σημείο. Και πού λέτε πως έπεσα;
Στην σελίδα που είχα ανοίξει, ο Wells γράφει, για τους άγγλους πολιτικούς που θέλουν να κατοικήσουν στην οδό Ντάουνινγκ, δηλαδή να γίνουν πρωθυπουργοί, λες και μιλάει για τους Έλληνες αρχηγούς του σήμερα, που είναι έτοιμοι (και οι κυβερνώντες και οι αντιπολιτευόμενοι) να κάνουν τα πάντα για να πάρουν την εξουσία, με όποιο τίμημα για την χώρα:
“The ordinary game of politics bores me, and I rarely write about it. The manoeuvres of X, Y and Z to get towards the head of the queue of possible tenants of No. 10, Downing St., fill me with that cold disgust we all feel for vices to which we are not inclined”.
Δηλαδή: «Το συνηθισμένο παιχνίδι της πολιτικής με κάνει να βαριέμαι, και σπάνια γράφω γι’ αυτό. Οι μανούβρες του Χ, του Υ και του Ζ για να μπουν πρώτοι στην ουρά των πιθανών κατοίκων της Ντάουνινγκ Στριτ νο. 10 με γεμίζουν με εκείνη την ψυχρή σιχαμάρα που νιώθουμε για βίτσια προς τα οποία δεν έχουμε κλίση».
Σκοπεύω να επισκεφθώ σύντομα ξανά την προσωπική βιβλιοθήκη του Βενιζέλου, με την βεβαιότητα ότι θα βρω κι άλλους θησαυρούς ανάμεσα στα βιβλία του. Υπάρχει καλύτερη ανακούφιση, από την θηριωδία που αντικρίζει κανείς μόλις ανοίξει την τηλεόραση ή τον υπολογιστή του σε ειδησεογραφικό site;
Για τις επόμενες 2 εβδομάδες, το Μικρό Θυμωμένο Ημερολόγιο θα κάνει διακοπές και θα επανέλθει τον Ιανουάριο με το εξώφυλλο του «Μια ανάσα μόνο», του καινούργιου (κυκλοφορεί τέλη Ιανουαρίου) μυθιστορήματος της τριλογίας μυστηρίου που διαδραματίζεται στην Κρήτη και ξεκίνησε με το «Καιρός για Ήρωες».
Καλές γιορτές σε όλους!

2 comments:

  1. Μήνας εφηβείας; Τι διάολο, το Μινώταυρο ξεθαψατε;

    ReplyDelete
  2. Σε φαγανε οι εκλογές;

    ReplyDelete