Monday, August 11, 2014

Με ποιους να πας και ποιους να αφήσεις



Ο πρόσφατος χαμός που γίνεται με την Amazon και τον μεγάλο εκδοτικό οίκο Hachette (έναν από τους πέντε μεγαλύτερους στις ΗΠΑ) είναι από τις περιπτώσεις που ο εξωτερικός παρατηρητής δεν ξέρει ποιον να στηρίξει, σκέφτεται κανείς πως η μόνη λύση είναι να σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Πολύ συνοπτικά, για όσους δεν το γνωρίζουν: η Amazon πιέζει τον Hachette να δεχτεί να κάνει η Amazon όποιες εκπτώσεις θέλει στα ηλεκτρονικά βιβλία (ebooks) του Hachette, όπως κάνει εδώ και χρόνια και στα κανονικά βιβλία όλων των εκδοτικών οίκων. Ο Hachette αρνείται. H Amazon, που έχει γίνει παγκόσμιος κολοσσός ακριβώς χάρη στις μεγάλες εκπτώσεις που κάνει, δεν έχει μάθει να ακούει «όχι». 
Έτσι, ως μέσο πίεσης απέναντι στον Hachette, έκανε τα εξής: α) σταμάτησε οποιαδήποτε έκπτωση στα κανονικά βιβλία του εκδοτικού οίκου, ώστε να τα κάνει λιγότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με όλων των υπόλοιπων εκδοτικών οίκων, β) σαν να μην έφτανε αυτό, καθυστερεί χαρακτηριστικά στην αποστολή των κανονικών βιβλίων του Hachette στους πελάτες της, γράφοντας στην ιστοσελίδα της ότι τα συγκεκριμένα βιβλία θα κάνουν τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να παραδοθούν (ενώ των υπόλοιπων εκδοτικών παραδίδονται σε 1-2 μέρες, εντός ΗΠΑ). γ) κάποια λιγότερο δημοφιλή βιβλία του Hachette σταμάτησε να τα πουλάει εντελώς.
Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά της Amazon φανερώνει μια αίσθηση απόλυτης εξουσίας, την οποία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει.
Από την άλλη, οι τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι γνωστό ότι βρίσκονται στα ύψη – ειδικά για τα βιβλία που πουλάνε καλά, οι τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι κοντά στις τιμές των κανονικών, κάποιες φορές είναι και υψηλότερες! Δηλαδή, ίδια τιμή για ένα βιβλίο που τυπώνεται, δένεται, φυλάσσεται σε αποθήκες, αποστέλλεται ταχυδρομικά, και οδηγεί σε σημαντική απώλεια χρημάτων όταν πολλά αντίτυπα μείνουν απούλητα και ίδια τιμή για ένα ηλεκτρονικό αρχείο που το κατεβάζει κάποιος μέσα σε δευτερόλεπτα στο tablet ή στον υπολογιστή του, που ποτέ δεν μένει εκτός κυκλοφορίας, που δεν έχει κανένα κόστος από τα παραπάνω. Οπότε, η επιμονή του εκδοτικού σε υψηλές τιμές για τα ηλεκτρονικά του βιβλία δεν δικαιολογείται. Η απαίτηση της Amazon να πωλείται η συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών βιβλίων κάτω από δέκα δολάρια είναι δίκαιη για τους αναγνώστες.
Ως άνθρωπος που δεν τα πάει καλά με τις απόλυτες εξουσίες και ως συγγραφέας που βλέπω άλλους συγγραφείς να πλήττονται χωρίς να φταίνε σε τίποτα, δεν μπορώ να δω θετικά τις κινήσεις της Amazon. Ως μανιώδης αναγνώστης, που δεν μπορώ να νιώθω ότι γίνομαι αντικείμενο εκμετάλλευσης λόγω της αγάπης μου για το βιβλίο, δεν μπορώ να δω θετικά την άρνηση του Hachette.
Οπότε, λέω να πάω για μπάνιο στην υπέροχη θάλασσά μας, που δεν θέλει να ξέρει τίποτα από οικονομικές διαμάχες τεράστιων εταιριών. Που υπήρχε εκατομμύρια χρόνια πριν από αυτές, και θα συνεχίσει να υπάρχει όταν αυτές δεν θα θυμάται πια κανείς ότι υπήρξαν.

No comments:

Post a Comment