Monday, June 30, 2014

To χρώμα της μπάλας



Παντού, σήμερα, ακούω ένα θέμα συζήτησης: όλοι μιλούν για τον άδικο αποκλεισμό της εθνικής ποδοσφαίρου από την συνέχεια του μουντιάλ.
Ήταν όμως στ’ αλήθεια άδικος ο αποκλεισμός; Ναι, με βάση την χθεσινή εικόνα της Ελλάδας και της Κόστα Ρίκα. Αλλά αν κοιτάξουμε μόνο αυτή την εικόνα, τότε κοιτάμε το δέντρο επειδή δεν θέλουμε να δούμε το δάσος.
Η Ελλάδα πήρε το Euro το 2004. Ήταν η καλύτερη ομάδα που εμφανίστηκε τότε στην Πορτογαλία; Όχι. Σε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η τύχη. Είναι τέτοια η φύση του αθλήματος, ώστε δεν είναι απαραίτητο να κερδίσει ο καλύτερος. Αν μια ομάδα σκοράρει, στο ποδόσφαιρο, κι έπειτα ταμπουρωθεί πίσω και παίξει ηρωική άμυνα (όπως έχει κάνει μυριάδες φορές η εθνική Ελλάδας) έχει πιθανότητες να πάρει θετικό αποτέλεσμα ακόμα κι αν δεν κάνει τίποτα άλλο επιθετικά, ακόμα και αν δέχεται καταιγισμό επιθέσεων από μια πολύ καλύτερη ομάδα, ακόμα κι αν «κακοποιεί» το άθλημα. Αυτό σημαίνει, απλά, πως στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Αρκετές φορές κερδίζει (ή παίρνει ισοπαλία) ο χειρότερος, και αυτή η έλλειψη «σιγουριάς» για το αποτέλεσμα είναι που το κάνει τόσο αγωνιώδες.
Οπότε, είναι άδικος ο αποκλεισμός της Ελλάδας; Όχι, δεν είναι. Γνωρίζουμε τους κανόνες, γνωρίζουμε την εγγενή πιθανή «αδικία» που κουβαλάει το ποδόσφαιρο, και συχνά την εκμεταλλευόμαστε. Όταν υιοθετείς τους κανόνες του παιχνιδιού, δεν δικαιούσαι μετά να γκρινιάζεις. Δεν υπάρχει αδικία.
Στο μπάσκετ, αντίθετα, εννιά στις δέκα φορές ο καλύτερος κερδίζει. H πορτοκαλί μπάλα είναι αξιοκρατική. Μπορεί και η χειρότερη ομάδα να προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα, αλλά δεν έχει τρόπο να επικρατήσει αν συνολικά και στις δύο ρακέτες (επίθεση και άμυνα) δεν υπερτερεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που το μπάσκετ είναι παγκοσμίως πίσω από το ποδόσφαιρο σε δημοφιλία. Ότι αφήνει μικρότερα περιθώρια στην έκπληξη, και κουβαλάει μεγάλη αγωνία μόνο όταν αγωνίζονται ομάδες με παραπλήσια δυναμικότητα.
Προσωπικά, λατρεύω το μπάσκετ και σπάνια ενθουσιάζομαι με το ποδόσφαιρο. Αλλά ότι κι αν λέω για την φύση του ποδοσφαίρου, θα ενθουσιαζόμουν αν η εθνική προκρινόταν χθες. Ακόμα κι αν προκρινόταν τελείως άδικα.
Δεν πειράζει. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ πλησιάζει, και η Ελλάδα θα είναι παρούσα κι εκεί. Κι αν είναι η καλύτερη στον όμιλό της, θα προχωρήσει.

3 comments:

  1. Αρρωστε

    ReplyDelete
  2. αντρέας5 July 2014 at 09:47

    θα είνα εκεί με wild thing συγνώμη card...Να τα λέμε όλα ;-)

    ReplyDelete
  3. Σωστά, Αντρέα. Αλλά και η Δανία πήγε στο Εuro 1992 από "το παράθυρο", χωρίς να έχει προκριθεί, και το κέρδισε!

    ReplyDelete