Monday, February 24, 2014

Επειδή έτσι μας αρέσει


Θυμάμαι, πριν είκοσι και κάτι χρόνια, τον κ. Αντώνη Σαμαρά να παρουσιάζει τις προτάσεις του ως αρχηγός, τότε, της «Πολιτικής Άνοιξης». Μία από τις προτάσεις του, που ποτέ κανένα κόμμα δεν υιοθέτησε (και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως έχει ξεχάσει αφού πια δεν τον συμφέρει), ήταν να υπάρχει μέγιστος χρόνος θητείας των βουλευτών (νομίζω πως η πρόταση όριζε την μέγιστη θητεία να είναι ίση με οκτώ χρόνια).
Ο λόγος ήταν προφανής: όσο περισσότερα χρόνια κάποιος μένει σε θέσεις εξουσίας, τόσο περισσότερο αποκτά τάσεις αυταρχισμού. Αισθάνεται πως μπορεί να αποφασίζει οτιδήποτε θέλει. Ο περιορισμένος χρόνος παραμονής στην εξουσία διασφαλίζει πως κανένας δεν κάνει την πολιτική επάγγελμα, και βοηθάει ώστε όποιος μπαίνει στην πολιτική να μπαίνει για να προσφέρει, μέχρι να έρθει η ώρα να επιστρέψει (σύντομα) στο κανονικό του επάγγελμα – δεν έχει κανέναν λόγο να στήνει μηχανισμούς και να κάνει ρουσφέτια για την αιώνια επανεκλογή του, αφού η θητεία του θα έχει δεδομένο χρονικό ορίζοντα.
Τα παραπάνω τα θυμήθηκα διαβάζοντας για το πρόστιμο που επέβαλλε το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM επειδή, λέει, στις εκπομπές που κάνουν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του σταθμού διαφημίζουν την εφημερίδα και το site του Real, και αυτή η υποστήριξη άλλων δραστηριοτήτων δεν επιτρέπεται. Επειδή δεν γνωρίζω την σχετική νομοθεσία, υποθέτω ότι η απόφαση του ΕΣΡ είναι σύννομη. Ξεπερνώντας προσωρινά το ότι ο νόμος αυτός δεν έχει λογική, ας πάμε στο ακόμα ουσιωδέστερο πρόβλημα: το ότι είναι σύννομη η απόφαση δεν σημαίνει ότι είναι και δίκαιη. Γιατί δεν υπάρχει ούτε ραδιοφωνικός ούτε τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα που να μην προβάλλει και άλλες δραστηριότητες του δημοσιογραφικού ομίλου στον οποίο ανήκει. Οπότε, το να τιμωρείται συγκεκριμένα ένας μόνο σταθμός για αυτόν τον λόγο, αντί να τιμωρούνται καθημερινά όλοι, δείχνει πολύ ξεκάθαρα μια στοχοποίηση συγκεκριμένου μέσου ενημέρωσης.
Και μην ξεχνάμε ότι τα πρόστιμα αυτά πέφτουν από ένα συμβούλιο του οποίου η θητεία έχει παραταθεί τόσες και τόσες φορές (σαν τις θητείες των αιώνιων βουλευτών, οι οποίοι τουλάχιστον εκλέγονται, δεν διορίζονται) ώστε πολλοί αμφισβητούν την νομιμότητα της τωρινής του σύνθεσης, αφού έπρεπε προ πολλού να έχουν αντικατασταθεί τα μέλη του.  
Μην νομίζετε βέβαια ότι αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε μόνο στην Ελλάδα. Ένας Ισπανός ποδοσφαιριστής έβαλε γκολ, την περασμένη εβδομάδα, και ως πανηγυρισμό σήκωσε την φανέλα του για να δείξει το μπλουζάκι που φορούσε από μέσα. Το μπλουζάκι είχε γραμμένο το σύνθημα «Κουράγιο μικρά παιδιά» και το hashtag «Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου». Ο διαιτητής έγραψε στο φύλλο αγώνα τη συγκεκριμένη κίνηση και η Πειθαρχική Επιτροπή τήρησε κατά γράμμα τους κανονισμούς και τιμώρησε τον παίκτη με 2000 Ευρώ πρόστιμο, επειδή έκανε λέει διαφήμιση! Το ίδιο όργανο, όπως διάβασα στον sport-fm.gr, πρόσφατα είχε τιμωρήσει ομάδα για αναπτήρα που πέταξαν οπαδοί της σε παίκτη άλλης ομάδας με μόλις 600 Ευρώ πρόστιμο. 
Ξέρετε γιατί συμβαίνουν αυτά; Επειδή στην εξουσία καταφέρνουν πάντα, με την ανοχή μας, να χώνονται άνθρωποι οι οποίοι αποφασίζουν έτσι όπως τους αρέσει.

No comments:

Post a Comment