Monday, August 28, 2017

Τα εγκλήματα του καπιταλισμού, του κομμουνισμού, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού

Με εξαίρεση τον ναζισμό, που δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση, μου φαίνονται αστείες οι έντονες διαφωνίες για τα εγκλήματα του κομμουνισμού και του καπιταλισμού.
Ο κομμουνισμός και ο καπιταλισμός έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα ανθρώπινου σχεδιασμού «επί χάρτου». Αυτά τα ανθρώπινα σχέδια, μέσα στους αιώνες, έχουν κληθεί κάτω από διαφορετικές ιστορικές συνθήκες να τα εφαρμόσουν άλλοι άνθρωποι. Φυσικά έχουν γίνει εγκλήματα, επειδή από τον σχεδιασμό (που είναι ανθρώπινος, άρα δεν είναι τέλειος) μέχρι την υλοποίηση μεσολαβούν κοσμοϊστορικές αλλαγές που ανακατεύονται με τα ανθρώπινα πάθη, ιδιαίτερα με την απληστία για εξουσία (κομμουνισμός) και για χρήμα (καπιταλισμός).
Είναι σαν να αποφασίζει κάποιος εντελώς τυχαία (λόγω οικογένειας ή παρέας ή ενός αγώνα που είδε στην τηλεόραση) να υποστηρίξει από παιδί μια ομάδα και μετά να προσπαθεί λυσσαλέα να πείσει τους γύρω του για το πόσο καθαρά καλύτερη είναι η ομάδα που υποστηρίζει και πόσο της αξίζουν τα τρόπαια που έχει κερδίσει ενώ οι δικές τους ομάδες είναι της πλάκας και ότι κερδίζουν το πετυχαίνουν με λαμογιές. Όποιος έχει λίγο μυαλό, καταλαβαίνει πως αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα, αφού πέρα από τον Ολυμπιακό υπάρχει το χάος 😊
Λοιπόν, όλα τα παραπάνω είναι μια χαρά για να κάνουμε λίγη καζούρα σε φίλους και να περνάει ο χρόνος σε καφενειακού επιπέδου συζητήσεις, αλλά όχι για να σκοτωνόμαστε, είτε κανονικά είτε εντός εισαγωγικών. Θαρρώ πως έχει λίγο σημαντικότερα προβλήματα να λύσει η χώρα.

No comments:

Post a Comment