Monday, July 11, 2016

Δεν με νοιάζει πόσο έξυπνος είσαι

Σήμερα μιλάμε για δύο υπερεκτιμημένες αρετές: την ευφυΐα και την εργατικότητα. Καμία από τις δύο δεν είναι κακή, καμία από τις δύο δεν είναι αρκετή. Μιλάμε χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα δύο από τους πρωταγωνιστές της εβδομάδας που πέρασε: τον blogger Πιτσιρίκο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Θα ξεκινήσω από το πάρτι που έκανε στον Λυκαβηττό η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να γιορτάσει την επέτειο του δημοψηφίσματος. Εκεί, η κυρία Κωνσταντοπούλου φρόντισε να προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του φίλου της, σατιρικού blogger Πιτσιρίκου, φανατικού υποστηρικτή της πλήρους απόσχισης της Ελλάδας από την Ευρώπη (όχι μόνο δηλαδή από το Ευρώ). Μάλιστα στο μήνυμά του ο Πιτσιρίκος βρήκε και την λύση για όλα τα προβλήματα της χώρας: αφού οι πολιτικοί μας πρόδωσαν, θα κυβερνήσουμε όλοι μαζί, ο καθένας από μας θα κυβερνάει, θα κυβερνούν την χώρα ταυτόχρονα δέκα εκατομμύρια Έλληνες, αυτό μας είπε.  
Ο Πιτσιρίκος, όπως θα γνωρίζετε, έγινε σταρ τα προηγούμενα χρόνια, και δεν είναι καθόλου λίγοι οι συγγραφείς και άλλοι πνευματικοί άνθρωποι στην Ελλάδα που τον αποθέωναν για το πνεύμα του.
Είναι ευφυής λοιπόν ο Πιτσιρίκος; Πρέπει κάποιος να είναι τυφλός για να μην το βλέπει, στα σατιρικά κείμενά του. Είναι δουλευταράς ο Πιτσιρίκος; Βεβαίως, τα κείμενά του ήταν καλά δουλεμένα. Είναι αλήτης ο Πιτσιρίκος; Κατά την γνώμη μου, από τους μεγαλύτερους που έχουν εμφανιστεί στο ελληνικό Ίντερνετ. Θυμίζω ενδεικτικά δύο μόνο πράγματα από τα πολλά σιχαμένα που έχει γράψει:
-        Αμέσως μετά την δολοφονία των τριών υπαλλήλων και του αγέννητου βρέφους στην κοιλιά της εγκύου μάνας του, στην Marfin, έγραψε: «Παιδιά, αν διαβάζει κάποιος άνεργος, η Marfin ψάχνει για τρεις υπαλλήλους».
-        Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον μαραθώνιο της Βοστόνης (που συνέβη στην «κακή» Αμερική), με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο παιδί, και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό δεκάδων, ο Πιτσιρίκος έγραψε χαιρέκακα ότι «Ο Μαραθώνιος είναι επικίνδυνο αγώνισμα».
Και πάμε στον Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι ευφυής; Πολύ. Δουλεύει πολύ; Ω, ναι. Θα διέλυε την χώρα για να μείνει ο ίδιος στην Ιστορία; Χωρίς να το σκεφτεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο.
Χάρη στο βιβλίο του φίλου και συνεργάτη του Γ. Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Πατάκη, μάθαμε ότι η Ελλάδα πριν ένα χρόνο έφτασε πολύ κοντά στο να ζήσει μετά από πενήντα χρόνια μια νέα χούντα. Μια χούντα με τον Γ. Βαρουφάκη στο τιμόνι. Ο στρατός και η αστυνομία στους δρόμους για να ελέγχουν την τάξη, έξοδος από το Ευρώ και πιθανότατα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μισθοί και συντάξεις δεν θα καταβάλλονταν σε κανέναν, μόνο χαρτιά με υποσχετικές θα έπαιρναν οι Έλληνες στα χέρια, οι τράπεζες κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, συσσίτια για φαγητό αφού οι άνθρωποι δεν θα είχαν λεφτά να αγοράσουν οτιδήποτε, δελτία για καύσιμα, γενική επιστράτευση υπαλλήλων. Όχι μόνο χούντα, αλλά και συνθήκες Αφρικής ή πρώην κομουνιστικών χωρών αμέσως μετά την κατάρρευση των καθεστώτων τους, το 1989.
Ο Γ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε δέκα εκατομμύρια Έλληνες, τους οποίους υποτίθεται εκπροσωπούσε, για να γίνει ο ίδιος παγκόσμιος σταρ. Δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ. Από τον Μάρτιο του 2015, στα Χανιά, είχε πει στον κόσμο που έτρεχε να βγάλει selfies μαζί του: «ελπίζω να είστε μαζί μας και μετά την ρήξη». Η εριστική συμπεριφορά του που τον είχε αποξενώσει εντελώς από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, τους οποίους ειρωνευόταν με τα tweets του την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι προσπαθούσε να τα βρει μαζί τους, ήταν κομμάτι της απόφασής του από την αρχή. Και η απόφασή του ήταν να μείνει στην Ιστορία, με κάθε τρόπο. Η απόλυτη καταστροφή ήταν μια ασφαλής και γρήγορη μέθοδος για να το πετύχει.
Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα γινόμενο. Το γινόμενο είναι:
Ευφυΐα (ή ταλέντο) Χ Εργατικότητα Χ Ποιότητα Χαρακτήρα
Όπως ξέρουν τα παιδιά από τις μικρές τάξεις του δημοτικού, αν οποιοσδήποτε παράγοντας του γινομένου είναι μηδέν, τότε και το γινόμενο είναι μηδέν.
Ελπίζω κάποτε να το μάθουν και οι μεγάλοι.  

No comments:

Post a Comment