Thursday, November 07, 2013

Δεν φταίει "το σύστημα" - εσύ φταις

Δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από το κείμενό μου στο μπλογκ (http://polyk.blogspot.gr/2013/09/blog-post_19.html), όπου πανηγύριζα - ο βλαξ - για τον νέο εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές, που ακουγόταν ότι θα εφαρμοστεί.
Και ήρθαν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες σήμερα, σχετικά με την τελική μορφή του νόμου, για να μου αποδείξουν το μέγεθος της αφέλειάς μου: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=249836&catid=9
Διότι έπεσαν οι επιτήδειοι επίδοξοι δήμαρχοι πάνω στους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων που κυβερνούν ή φιλοδοξούν να κυβερνήσουν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Οι "στελεχάρες". Και τους είπαν: "καλά, είστε τρελοί; να κατέβω εγώ για δήμαρχος, να εκλεγώ και να μην ελέγχω το δημοτικό συμβούλιο; Να πρέπει να λογοδοτώ για το τι κάνω στον καθέναν που θα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος;".
Έτσι, η ελπίδα ότι θα μπορούμε να εκλέγουμε τους καλύτερους, ανεξαρτήτως παράταξης, πήγε περίπατο. Όποιος εκλέγεται δήμαρχος, θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο ακόμα και αν οι σύμβουλοι του συνδυασμού του καταποντιστούν σε ψήφους. Ο καθένας που εκλέγεται θα έχει μαζί του το παρεάκι του, ακόμα κι αν το παρεάκι δεν το θέλει ο κόσμος.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος νόμος θα προβλέπει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως "αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν συγκεντρώσουν τουλάχιστον 5% την πρώτη Κυριακή, δεν θα εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο ούτε οι ίδιοι ούτε οι σύμβουλοί τους, ακόμη κι αν έχουν περισσότερες ψήφους από συνυποψηφίους τους άλλων παρατάξεων".
Με άλλα λόγια, αν κατέβει ο Χ υποψήφιος δήμαρχος με τον Υ δημοτικό σύμβουλο στο ψηφοδέλτιό του, και ο Χ δεν έχει "ρεύμα" για δήμαρχος, οπότε δεν θα πάρει το 5%, τότε υποχρεωτικά μένει και ο Υ εκτός δημοτικού συμβουλίου, ακόμα και αν είναι ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος σε όλο τον δήμο. Ακόμα κι αν τον ψηφίσει το 100% των δημοτών!!!
Όχι μόνο μας κοροϊδεύουν, με τον νέο δήθεν διαφορετικό νόμο, αλλά τον κάνουν ακόμα περισσότερο στα μέτρα των "μεγάλων" κομμάτων και των δικών τους ανθρώπων.
Με τον αλλαγμένο νόμο το μόνο που θα μπορούμε ως πολίτες-ψηφοφόροι να κάνουμε θα είναι να επηρεάσουμε την σύνθεση της αντιπολίτευσης, επιλέγοντας από το δεύτερο ξεχωριστό ψηφοδέλτιο όποιους συμβούλους θεωρούμε καλύτερους, ανεξαρτήτως παράταξης (και ελπίζοντας ότι ο υποψήφιος δήμαρχος με τον οποίο θα κατέβουν θα πιάσει το 5%).
Όμως δεν φταίει "το σύστημα" που έφτιαξε πάλι έναν νόμο στα μέτρα του. Φταίνε οι πολίτες. Που άκουσαν για τον νόμο που ετοιμαζόταν και αδιαφόρησαν. Ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις, κι αυτές μουδιασμένες. Ο Έλληνας γκρινιάζει, γκρινιάζει, γκρινιάζει για την πραγματικότητά του και μόλις του δοθεί η ευκαιρία να την αλλάξει σκέφτεται "πού να τρέχω τώρα να μαθαίνω άλλα κόλπα, καλά είναι μες την γκρίνια μου".
Αυτή η ευκαιρία που χάνεται, όπως φαίνεται, με τον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές, είναι νομίζω η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για να αλλάξουν μυαλά και συνειδήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

2 comments:

  1. Απόστολος7 November 2013 at 06:00

    έπρεπε να επαληθευτεί στην πράξη η ατάκα ότι "αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο τότε θα ήταν παράνομες"

    ReplyDelete
  2. Πες τα Πολυχρόνη, το θέμα είναι να αφυπνιστεί ο κόσμος να μαυρίσει τους παλαιο-κομματικούς υποψήφιους, δίνοντας την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα, με ένσημα και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, να αναδειχθούν στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

    ReplyDelete