Monday, July 20, 2015

O Βαρουφάκης ή ο Μέσι γνωρίζει καλύτερα την Ιστορία;




Moυντιάλ 2014. Ο Λιονέλ Μέσι φθάνει με την Εθνική Αργεντινής μέχρι τον τελικό. Χάνει, αλλά του απονέμεται το βραβείο του καλύτερου παίκτη της διοργάνωσης. Το παίρνει με σκυμμένο το κεφάλι. Κόπα Αμέρικα, 2015. Ο Μέσι φθάνει ξανά με την Αργεντινή μέχρι τον τελικό, και χάνει ξανά. Όταν ανακοινώνεται ότι και πάλι πρόκειται να του απονεμηθεί το βραβείο του καλύτερου παίκτη, αρνείται να πάει το πάρει. Από τα παραπάνω, φαίνεται κάτι πολύ σημαντικό: ότι ο Μέσι καταλαβαίνει πως δεν πηγαίνει με την Αργεντινή στις διεθνείς οργανώσεις εκπροσωπώντας τον εαυτό του. Πως η Ιστορία γράφει τους νικητές, πως η ατομική του διάκριση δεν σημαίνει τίποτα αν η χώρα τελικά χάνει, αν οι Αργεντινοί πίσω στην πατρίδα νιώθουν να καταρρακώνεται η ποδοσφαιρική τους αξιοπρέπεια.
Ελλάδα, Ιούλιος του 2015. Ο κ. Βαρουφάκης συγκρίνει την συμφωνία με τους Ευρωπαίους με την συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919, με την οποία τερματίστηκε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο βασικός λόγος που το κάνει είναι για να παρομοιάσει τον εαυτό του με τον διάσημο οικονομολόγο Τζον Κέινς, που στις Βερσαλλίες αντιμετωπίστηκε με έχθρα από τους συναδέλφους του οικονομολόγους για τις «αιρετικές» απόψεις του ότι η συνθήκη ήταν εξοντωτική για την ηττημένη, τότε Γερμανία.
Να δούμε μισό λεπτάκι πόσο στέκει η παρομοίωση αυτή;
1.     Ο Κέινς συμμετείχε στην σύσκεψη του 1919 ως σύμβουλος της κυβέρνησης των νικητών Άγγλων. Ο κ. Βαρουφάκης, ήταν ο βασικός διαπραγματευτής των «χαμένων» Ελλήνων.
2.     Ο Κέινς, με βάση γραπτά του της εποχής, ένιωθε δυστυχισμένος επειδή δεν μπορούσε να πείσει τους υπόλοιπους ότι με την συνθήκη θα κατέστρεφαν έναν ξένο λαό. Ο κ. Βαρουφάκης απέτυχε να πείσει τους υπόλοιπους στην Ευρώπη ότι με την συμφωνία που ήθελαν να επιβάλλουν θα κατέστρεφαν τον δικό του λαό. Η αποτυχία του αυτή συντάραξε τόσο τον κ. Βαρουφάκη, ώστε από την αρχή της διαπραγμάτευσης έως τις ημέρες που έκλεισαν οι τράπεζες, αλλά και σήμερα, κυκλοφορεί παντού με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του και δίνει περιχαρής συνεντεύξεις. Ειδικά τις πρώτες ημέρες που έκλεισαν οι τράπεζες και ο κόσμος ήταν σε ατέλειωτες ουρές στα ΑΤΜ είδαμε τον κ. Βαρουφάκη να κάνει high-five (κόλλα το) με τον κ. Βούτση έξω από το Μαξίμου.
3.     Στους χαμένους Γερμανούς, που ξεκίνησαν τον δολοφονικό Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν επετράπη καν να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα, αντίθετα, έστελνε ως κανονικός εταίρος προτάσεις επί προτάσεων επί 5 μήνες διαπραγματεύσεων, μέχρι να μάθουμε από τον κ. Βαρουφάκη εν τη ρύμη του λόγου του τον Μάρτιο ότι το πήγαινε από την αρχή σχεδόν για ρήξη. Άρα γιατί να κάνει πραγματικά συμβιβαστικές προτάσεις; Ή θα δέχονταν τις απόψεις του, ή γεια σας – και το «γεια σας» θα συνοδευόταν από μια ωραία προσθήκη στο βιογραφικό του: «Ο άνθρωπος που τα έβαλε με την Ευρώπη». Καταλαβαίνετε ότι από την κατάσταση σταρ θα περνούσε στην κατάσταση σούπερσταρ μέσα σε λίγα λεπτά από το αποτυχημένο τέλος της διαπραγμάτευσης. Πρόσφατα πάλι από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη μάθαμε ότι επεξεργαζόταν με συμβούλους σχέδιο για δραχμή. Φαίνεται οι σύμβουλοι ζορίστηκαν να καταλήξουν κάπου, διότι σχέδιο για την δραχμή δεν κατάφεραν να φτιάξουν – αν το είχαν φτιάξει, ο λαλίστατος κ. Βαρουφάκης θα μας το είχε αποκαλύψει, τώρα που τα έσπασε με τον Τσίπρα, για να μας αποδείξει (ξανά) πόσο μεγαλοφυής είναι. Αλλά από σχέδιο… σιωπή.
4.     Ο Κέινς, με εξαίρεση τις Βερσαλλίες, έχαιρε τεράστιας εκτίμησης παγκοσμίως σε προσωπικό επίπεδο ακόμα και από όσους διαφωνούσαν με όσα έλεγε (και ήταν πολλοί – η θεωρία του απέκτησε μεγάλη αποδοχή μόνο προς το τέλος της ζωής του). Ο κ. Βαρουφάκης, με βάση όσα μαθαίνουμε από τα ρεπορτάζ των περισσότερων ευρωπαϊκών ΜΜΕ, έχει κάνει τους περισσότερους από τους συναδέλφους του να μην θέλουν να τον βλέπουν μπροστά τους λόγω του χαρακτήρα του.
5.     Ο Κέινς είχε μια συνεπή διαδρομή σε όσα έλεγε και έκανε κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Ο κ. Βαρουφάκης κάνει συχνά 3-4 απολύτως αντικρουόμενες δηλώσεις μέσα στο ίδιο 24ωρο, αρκεί να τον προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης. Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ακόμα στην Ελλάδα που, αν τον ρωτούσαν τι ώρα είναι και τους απαντούσε, δεν θα ζητούσαν και μια δεύτερη γνώμη.
6.     Και το κυριότερο: στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, η Ελλάδα ήταν με τους νικητές. Με όσα αποκάλυψε μόνος του πως σκεφτόταν να κάνει (σχέδιο για δραχμή, που οδηγούσε σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων και σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση), ο κ. Βαρουφάκης ήθελε να οδηγήσει την χώρα στην απόλυτη απομόνωση. Θα είχαμε απέναντί μας όχι μόνο τους Ευρωπαίους, αλλά και τους Αμερικάνους, τους Ρώσους (που σιγά-σιγά προσπαθούν να τα ξαναβρούν με την παντοδύναμη Ε.Ε., και μας έριξαν πόρτα) και, ουσιαστικά, όλον τον πλανήτη εκτός από μια-δυο χώρες της λατινικής Αμερικής όπως η Βενεζουέλα που μας στηρίζει.
Είναι πολύ προφανές, για μένα, ότι ο συγκεκριμένος κύριος παίζει καταπληκτικά το παιχνίδι της προσωπικής προβολής, το παιχνίδι «δημιούργησε θόρυβο γύρω από το πρόσωπό σου, ακόμα κι αν όσα λες δεν βγάζουν νόημα». Αρκεί να γράψει κανείς το επώνυμό του στο Google Search και θα βρει πάνω από 18 εκατομμύρια σελίδες που τον αναφέρουν. Ακόμα και το άρθρο που διαβάζετε αυτή την στιγμή ασχολείται μαζί του, δηλαδή βοηθάει στην προβολή του που ο ίδιος θέλει τόσο.
Μόνο που όλο αυτό το κατάφερε όχι ως Γιάνης Βαρουφάκης-οικονομολόγος, αλλά ως εκπρόσωπος έντεκα εκατομμυρίων ανθρώπων, που έχασαν εξαιτίας του.
Δεν είναι πολύ ενδιαφέρον, ότι ένας ποδοσφαιριστής με τα μισά του χρόνια και την πολλαπλάσια παγκόσμια προβολή και «σταριλίκι» έχει πολύ καλύτερη αίσθηση της Ιστορίας από τον κ. Βαρουφάκη;

No comments:

Post a Comment