Monday, December 15, 2014

Ο Ρουβάς και ο Αντετοκούνμπο



Ένας ασφαλής τρόπος για να καταλάβεις ότι η κοινωνία μιας χώρας βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω, είναι να παρατηρήσεις πόσα θέματα έχει ακόμα άλυτα τη στιγμή που τα ίδια θέματα σε άλλες χώρες έχουν λυθεί προ πολλού. Ένα ακόμα τέτοιο θέμα προέκυψε τις τελευταίες μέρες με την φασαρία που έγινε γύρω από την βράβευση του κ. Σάκη Ρουβά με το βραβείο αρχαίου δράματος που απονέμουν οι Κριτικοί Θεάτρου και Χορού, για την ερμηνεία του ως Διόνυσος στις «Βάκχες» του Ευρυπίδη.
Όλες οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις που γίνονται δημοσίως, συχνά με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ανάμεσα σε εκείνους που «έκραξαν» την απονομή του βραβείου στον κ. Ρουβά και στους υποστηρικτές της βράβευσης, δείχνουν ότι αρνούμαστε να καταλάβουμε στοιχειώδη πράγματα και μας ενδιαφέρει μόνο να φαγωνόμαστε δημοσίως για να κάνουμε ντόρο. Στοιχειώδη πράγματα όπως ότι το βραβείο δεν δόθηκε στον κ. Ρουβά για το σύνολο της προσφοράς του στο θέατρο, ούτε επειδή είναι ο σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας ηθοποιός. Το βραβείο του δόθηκε για να ανταμείψει την συγκεκριμένη θεατρική του στιγμή, η οποία κρίθηκε από την επιτροπή ότι ήταν καλύτερη από τις αντίστοιχες στιγμές άλλων ηθοποιών. Ήταν όντως η καλύτερη ερμηνεία; Κατά την υποκειμενική γνώμη της επιτροπής, ναι. Τα υπόλοιπα, όπως ότι ο κ. Ρουβάς δεν είναι ηθοποιός επειδή δεν έχει σπουδάσει υποκριτική, είναι αστεία. Υπάρχουν πλήθος παραδείγματα ηθοποιών που δεν σπούδασαν ποτέ υποκριτική, ή που πρώτα έκαναν επιτυχία κι έπειτα σπούδασαν υποκριτική. Ο Ντάστιν Χόφμαν σπούδασε υποκριτική πολύ μετά τις πρώτες του επιτυχίες στο θέατρο – είναι ηθοποιός ο Ντάστιν Χόφμαν, ή μήπως όχι;
Ένα απλό παράδειγμα για το πόσο ξεκάθαρα είναι αυτά τα πράγματα στο εξωτερικό, προκύπτει από την πρόσφατη τιμή που έγινε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, να συμπεριληφθεί στην λίστα του ESPN με τους τοπ-25 φερέλπιδες μπασκετμπολίστες του ΝΒΑ που είναι κάτω των 25 ετών. Αν κάποιος μελετήσει την λίστα με τους υπόλοιπους της 25άδας, θα δει ποιος βρίσκεται μία μόλις θέση πιο πάνω από τον Αντετοκούνμπο, που είναι 9ος. Στην 8η θέση λοιπόν βρίσκεται ο Kawhi Leonard, των Σαν Αντόνιο Σπερς. Ποιος είναι ο Kawhi Leonard; Είναι ο πολυτιμότερος παίκτης των περυσινών τελικών του ΝΒΑ! Έχει ήδη λάβει δηλαδή μια από τις μεγαλύτερες τιμές στο ΝΒΑ, και τον έχουν μόλις στην 8η θέση, πίσω από άλλους που δεν έχουν κερδίσει ακόμα τίποτα! Γιατί; Επειδή η περυσινή του βράβευση αφορούσε μια εξαιρετική στιγμή του, όχι συνολικά την καριέρα και τις προοπτικές του. Κι όταν πήρε πέρυσι ο Leonard το βραβείο, κανείς δεν βγήκε να πει: «μα πώς είναι δυνατόν να βγαίνει πολυτιμότερος παίκτης αυτό το πιτσιρίκι, ενώ υπάρχουν άλλοι τεράστιοι παίκτες στους Σπερς, με μεγάλη καριέρα;».
Απλά πράγματα, που στην Ελλάδα τα κάνουμε να μοιάζουν τόσο μα τόσο περίπλοκα.

No comments:

Post a Comment