Monday, November 24, 2014

Ποιος είναι χειρότερος; ΔιαλέξτεΔεν έχω ιδέα ποιος είναι ο πρώην συνάδελφος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που καταδικάστηκε από την δικαιοσύνη επειδή ζητούσε φακελάκια από φοιτητές για να περνάνε το μάθημά του (http://news.in.gr/greece/article/?aid=123136585). Όμως αν είναι ακριβή όσα γράφονται στο δημοσίευμα του in.gr, είναι εκπληκτικό το ότι μετά την καταδίκη του από το εφετείο σε φυλάκιση και την επικύρωση της ποινής του από τον Άρειο Πάγο, ζητάει την ανάκληση της ποινής απόλυσής του επειδή "μετά την απόλυσή του δεν πληρώνεται, κάτι που σημαίνει την οικονομική καταστροφή του ίδιου και της οικογένειας του". Όχι επειδή είναι αθώος, όχι επειδή κάποιοι του έστησαν πλεκτάνη. Ζητάει να συνεχίσει να διδάσκει επειδή έχει οικογένεια. Και θέτει θέμα παραγραφής του κακουργήματος, ώστε να επιστρέψει κανονικά στο πανεπιστήμιο. Εξωφρενικό;
Ίσως όχι και τόσο, αν διαβάσει κανείς το επόμενο ρεπορτάζ που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και ακούσει την καινούργια δήλωση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου. Είναι μια δήλωση από αυτές που αφήνουν εποχή. Ο κύριος Λοβέρδος λοιπόν, μετά από δύο δεκαετίες όπου τα πανεπιστήμια δηλώνουν στο υπουργείο ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν τους τεράστιους αριθμούς φοιτητών που το υπουργείο τους στέλνει, αποφάσισε "να τους κάνει τη χάρη" (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231365872). Να αποφασίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια για τον αριθμό των εισακτέων τους. Μόνο που τα τελευταία 4 χρόνια, οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων έχουν μειωθεί κατά 70%. Οπότε, αυτό που κάποτε ήταν προβληματικό (εκπαίδευση πολύ μεγάλου αριθμού εισακτέων) πλέον έχει γίνει αδύνατο. Όμως μην ανησυχείτε. Ο κ. Λοβέρδος έχει την λύση, αφού όπως γράφει το ρεπορτάζ:  "Ο κ. Λοβέρδος, πάντως, εκτιμά ότι τελικά δεν θα μειώσουν τον αριθμό των εισακτέων, σκεπτόμενοι την κοινωνική κατακραυγή. «Μαζί με τη μεταφορά της αρμοδιότητας ας αναλάβουν και τη διαχείριση της κοινωνίας και διαχειριζόμενοι το θέμα των εισακτέων ας διαχειριστούν και το θέμα των μετεγγραφών» είπε χαρακτηριστικά".
ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ! φωνάζει προκαταβολικά ο κ. Λοβέρδος. Οι κακοί πανεπιστημιακοί (κι αυτός πανεπιστημιακός είναι, αλλά εδώ και χρόνια είναι πολιτικός και το έχει ξεχάσει). Δεν πειράζει που τα πανεπιστήμια δεν έχουν να πληρώσουν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο (για εργαστήρια και άλλο εξοπλισμό δεν το συζητάμε καν). Δεν πειράζει που πολλά πανεπιστήμια δεν έχουν αρκετούς καθηγητές και υπαλλήλους ούτε για να εκπαιδεύσουν τους υπάρχοντες φοιτητές. Όχι. Τα πανεπιστήμια να αναλάβουν την διαχείριση της κοινωνίας!!!!! Αν μειώσουν τους εισακτέους, θα φταίνε οι πανεπιστημιακοί. Όλη η κατακραυγή να πέσει πάνω τους, επειδή είναι αναίσθητοι. Εγώ είμαι καλός και ευαίσθητος. Θυμηθείτε να με ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές.Θυμηθείτε με. Θυμηθείτε με.

2 comments:

  1. Το σχόλιό σας μου θυμίζει ένα περιστατικό στο σούπερ μάρκετ σήμερα. Στο ταμείο εξπρές (μέχρι δέκα τεμάχια) μπροστά από μένα μητέρα με νήπιο φέρει καλάθι με εμφανώς περισσότερα είδη. Της το επισημαίνω και μου απαντά ότι είναι ακριβώς 10. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι. Απευθυνόμενη στην ταμία εισηγούμαι κατάργηση του ειδικού ταμείου, δεδομένου ότι δεν τηρείται η "σύμβαση" με την εξυπηρέτηση των 10 τεμαχίων. Αντί να μου απαντήσει η ταμίας, το λόγο παίρνει η κυρία η οποία αλλάζει τροπάριο και μου λέει ότι "αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει αυτό το ταμείο γιατί έχει μαζί της το παιδί" το οποίο περιφέρεται ασκόπως γύρω από τα 5 ταμεία του καταστήματος. Σε μη απάντησή μου σε ένδειξη πλήρους απαξίας απέναντί της, μου λέει απλώς (δις) ότι είμαι κακιά. Το γεγονός ότι κάποιος είναι απλώς αντικειμενικός, περιγράφοντας μία απαράδεκτη κατάσταση, για αυτή τη γυναίκα σημαίνει ότι είναι κακός. Επίσης, αυτή η γυναίκα επικαλείται την ιδιότητά της ως μητέρας για να μην τηρεί αυτό τον απλό κανόνα...Γιατί σας ξαφνιάζει η συμπεριφορά των τέως συναδέλφων σας?
    Με την ευκαιρία το "Καιρός για Ήρωες" που μόλις χθες τελείωσα είναι πολύ καλό...όχι τόσο για την πλοκή του, όσο για τα καταπληκτικά κοινωνικά σας σχόλια. Με ανυπομονησία περιμένω το επόμενο, ελπίζοντας ότι στο τρίτο βιβλίο θα αποκαταστήσετε το αγαπημένο ζεύγος (για αυτονόητους λόγους σασπένς και χάπυ έντ).

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Συμφωνώ απολύτως με όλα όσα λέτε. Δυστυχώς, ο μέσος Έλληνας έμαθε, κατά τα χρόνια της ευμάρειας, ότι όλοι οι κανόνες, ακόμα και οι απλούστεροι για να ζούμε πολιτισμένα, δεν σημαίνουν τίποτα και είναι μάγκας όποιος τους καταπατά και πιο μάγκας όποιος τους καταπατά περισσότερο. Ελπίζω το καινούργιο, δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, που έχει τίτλο "Μια ανάσα μόνο" και θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο, να σας αρέσει εξίσου.

    ReplyDelete